Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co s puklinou ve zdi

Prosím o radu. Mám byt v novostavbě (bytový dům, stavba dokončena 11/2011)V bytě zatím nebydlím.V některých příčkách, které jsou z porobetonových tvárnic 7.5 cm + omítka, se tvoří pukliny. Některé pukliny prochází celou šířkou příčky, jiné jsou patrné jen na jedné straně zdi. Mám pocit, že puklin přibývá.Co může být příčinou a co s tím mám dělat???

Předmět Autor Datum
Důležité je uvést jakým směrem vznikají praskliny. vodorovně / svisle ? jak jsou dlouhé? ve kterých…
kuchtik01 30.03.2012 18:19
kuchtik01
Praskliny jsou vždy víceméně svislé, uprostřed zdi, většinou s futry nesouvisí, často vedou od podla…
m44m 30.03.2012 23:48
m44m
Nedělejte s tím nic. Nechte si to odstranit v rámci reklamace. Doporučím udělat společnou reklamační…
sHpy00n 31.03.2012 08:26
sHpy00n
O rychlostavbu se bezesporu jedná. Počátek prací březen, kolaudace listopad. Zde jsou zákl. informac… poslední
m44m 31.03.2012 10:46
m44m

Důležité je uvést jakým směrem vznikají praskliny. vodorovně / svisle ? jak jsou dlouhé? ve kterých místech příčky? nejsou např. v prodloužení hrany futer? pravděpodobně jde o špatně promaltované styčné spáry zdiva. většina firem tohle řeší preventivním přetáhnutím perlinkou, ale u vás asi šetřili.. každopádně je to na reklamaci.

Nedělejte s tím nic. Nechte si to odstranit v rámci reklamace. Doporučím udělat společnou reklamační akci v celém domě, určitě jsou podobně postiženi i ostatní nájemníci a proveďte důkladný soupis všech závad. Tu pak předejte vlastníkovi objektu, developerovi, nebo tomu od koho jste byty získali. Pokud si v něčem nebudete jisti, oslovte nějakého nezávislého stavebního technika, ale z provozu, ne projektanta.
Teď k prasklinám. Opisují spáry? To by mohlo značit špatné promaltování spáry, ale spíš bych hledal příčinu v "rychlostavbě", tzn. o Velikonocích se kopne do země a na Vánoce se bydlí. Pokud si stěnu nasvítíte, lze roeznat propadliny v omítce které kopírují spáry ve zdivu? Pak je jasně špatně provedená omítka. Každý si myslí že porobeton se "jen štukuje", opak je pravdou. Na porobeton musí být použita tenkovrstvá omítka (tu si právě neplést se štukem) v minimální tloušťce 7 mm. Je ale možné tuto omítku povrchově upravit stejně jako štuk vyhlazením filcovým hladítkem a zase jsme u toho že si to pak každý asociuje se štukem. Zajímalo by mně jesti je celý dům z porobetonu, nebo kombinace pálené (červené) materiály na obvod a porobenton na příčky. Jaké jsou stropy; montované z trámečků a vložek nebo betonové monolity? Jak a na čem je stavba založená? Bylo by možné přičky nafotit, praskliny v nich zvýraznit linkou a poslat je sem?

O rychlostavbu se bezesporu jedná. Počátek prací březen, kolaudace listopad.
Zde jsou zákl. informace o stavbě: zděný čtyřpodlažní objekt s částečně zapuštěným technickým podlaží.V technickém podlaží jsou umístěny sklepy, garáže, schodiště a společné prostory. Objekt je navržen jako zděný z tvárnic IZO plus, stropní konstrukce betonové, základy betonové monolitické. Příčky pórobetonové na tenkovrstvou maltu. Vnitřní omítky jednovrstvé, venkovní omítky se strukturovanou úpravou. Střecha plochá, dvouplášťová, s krytinou se svařované fólie.
Nemám pocit, že by praskliny kopírovaly spáry. Zatím se objevují jen v tenkých příčkách, obvodové a nosné zdi jsou zcela bez prasklin

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru