Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr kamery

Zdravím,
budu si kupovat videokameru a rád bych se zeptal, jaký je rozdíl v tom, zda kamera natáčí prokládaně (1920x1080i) a neprokládaně (1920x1080p). Četl jsem o tom, jak ono (ne)prokládání obrazu funguje, ale nenalezl jsem řešení, jakou je lepší mít kameru a zda to nějak ovlivní kvalitu obrazu.

Konkrétně teď přemýšlím mezi těmito modely (http://digitalni-kamery.heureka.cz/sony-hdr-cx220/ a http://digitalni-kamery.heureka.cz/jvc-gz-e105/spe cifikace/#section), kdy každá z kamer disponuje jinou vlastností.

Děkuji za cenné rady.

Předmět Autor Datum
Neprokládané je lepší.
Wikan 06.10.2013 20:21
Wikan
je třeba čerpat hlavně z manuálů kamer, technické popisky na heurece jsou otřesný, vybírej asi z těc…
TNT 07.10.2013 00:51
TNT
U digitálu Full HD prokládání nemá význam a nepoužívá se už dávno. Prokládání mělo význam pro analog…
Rce. 07.10.2013 02:38
Rce.
Zdravím, nemá někdo zkušenosti s tímto modelem? http://www.srovname.cz/sony-hdr-cx320e/srovnani-ce n… poslední
Petr456 06.12.2013 01:02
Petr456

je třeba čerpat hlavně z manuálů kamer, technické popisky na heurece jsou otřesný, vybírej asi z těch co umí fullHD/50-60p (50 nebo 60 plných snímků za sekundu), dá se z takové nahrávky dělat "slow-motion"

kamery obvykle umí nahrávat v "interlaced" a v "progressive", je třeba přečíst detailní specifikaci každého rozlišení a rychlosti, třeba ta sony v odkazu má zvládnout fullHD/60p a 60i, dnešní blueray přehrávače umí přehrávat 60p, nějaký rok zpět to nešlo neboť 60p není ve specifikaci blueray.

Blu-ray_Disc

dnešní hdtv převedou "i" na "p", jsou už rychlý tak, že nějaký provoz "i" nepotřebují

U digitálu Full HD prokládání nemá význam a nepoužívá se už dávno. Prokládání mělo význam pro analogové systémy a s řádkovým zobrazení na vakuových obrazovkách. Protože při snímkové frekvenci 25obrázku za sekundu (který používá film) na řádkovaném obrazu bylo viditelné blikání, tak se to oblaflo 50 půlsnímky za sekundu. Obrazové políčko filmu se sejmulo dvakrát, jednou se vyslaly liché řádky a pak sudé. Od toho prokládané řádkování. To vše proto, aby se to nacpalo do povoleného pásma a z mnoha technických důvodů, které tady nemůžu rozebírat (příspěvek by byl velikosti tlusté knihy). Obrazovky LCD řádkování nepoužívají. Digitální záznam také nikoliv. U digitální kamery full HD nějaké prokládání neřeš. Vybírej kameru dle požadavků, co s ní budeš točit. Každopádně bych hledal kameru full HD a širokoúhlou 16:9.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru