Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výběr nového rychlého HDD/SSD

Ahoj,
chystám se kupovat nový pevný disk, ale nevím přesně, jaký mám vybrat.
Cílem je, aby to bylo opravdu rychlé, myslím jako vážně rychlé. O místo mi tolik nejde, 120-250 by měl stačit, nemám toho moc. Cena tak do dvou tisíc. Uvítal bych, kdyby disk moc nehučel. (WD Green pro mě nehučí)

Druhou možností je, mám tady 2x WD Caviar Green 500GB (ano, vím, to není zrovna rychlík), disky jsou úplně stejné, koupené ve stejný den ve stejném obchodě - zapojit to do Raidu a zvýšit si tím zápisovou/čtecí rychlost. To si ale myslím nepřidá tolik, nebo ano? Má s tím někdo zkušenosti? U tohohle by bylo dobré, že bych měl TB místa, které nepotřebuji, na druhou stranu dvojnásobnou šanci, že jeden disk klekne a mám po datech (disky, ač plně funkční a bezporuchové jsou 6 let staré).

Uvažoval jsem nad SSD, bylo by tiché i rychlé, zase docela drahé a nevím, jak má třeba Ubuntu podporu SSD? Aby všechno šlapalo jak má a disk mi to nezrušilo. A jakou značku SSD případně vybrat, aby se to neuškvařilo po pár dnech? :)

Dík.

Předmět Autor Datum
Pokud uvažujete o (NE)RAIDu 0, pak ne! Pokud už, pak RAID 1 má spíše smysl. Tady moc nadšenců do SSD…
ms 18.04.2014 11:16
ms
Díky za odpověď. A co byste tedy doporučoval? Vyrovná se ten Velociraptor rychlostí SSD? Je hodně hl…
Mayhem 18.04.2014 11:28
Mayhem
Nebo SSHD? Vydrží to něco? Je to rychlé? Do dvou tisíc bych měl 1TB, akorát nevím, co si o tom mám…
Mayhem 18.04.2014 11:31
Mayhem
Pokud cena/výkon/užitné vlastnosti, pak okolo 2 000,-Kč tento. HDD je výrobek jemné mechaniky a WD V…
ms 18.04.2014 11:43
ms
A navíc tady je 5 let záruky! :D Dobře, díky, tohle vypadá dobře, ještě jedna otázka ohledně toho: D…
Mayhem 18.04.2014 12:01
Mayhem
Ne, tohle do notebooku nedáte! Ten rámeček je i chladič a potřebuje i 12V. Velikost je kvůli vysokým…
ms 18.04.2014 12:14
ms
Dobré vědět. Díky. :) Tak holt bude mít noťas smůlu. :D
Mayhem 18.04.2014 12:17
Mayhem
Klidně si počkejte i na názory jiných, třeba má někdo jiný typ. Já zdůrazňuji, že SSD opravdu nemusí…
ms 18.04.2014 12:20
ms
Tak jsem nakonec pořídil Black. Koukal jsem na testy a oproti VR nezaostává o tolik a hlavně je hodn… poslední
Mayhem 28.04.2014 19:39
Mayhem

Pokud uvažujete o (NE)RAIDu 0, pak ne! Pokud už, pak RAID 1 má spíše smysl. Tady moc nadšenců do SSD nenajdete, to spíše WD Velociraptor. Jak ukazuje příkad Kingstonu, pak se v oblasti SSD hutně šidí.
Pokud to nepodělali, pak i Bubuntu s novějším jádrem by měl umět TRIM, je ovšem také lépe odsunout na klasický HDD swap (STD), /home, /var, /tmp.

Pokud cena/výkon/užitné vlastnosti, pak okolo 2 000,-Kč tento.
HDD je výrobek jemné mechaniky a WD Velociraptor je pochopitelně hlučnější, zvláště když se přesouvají hlavičky. Ovšem záleží na skříni, něco jiného je papírová skříň a třeba Chieftec z milimetrového ocelového plechu.
Co se týče rychlosti, pak čtení z SSD bude pochopitelně rychlejší, ale už třeba při sekvenčním čtení už tuctové SSD se začínají zadýchávat. A je tu ještě jedna věc, na SSD musí být prázdné místo a je to nejen pro funkci TRIM, ale může dojít k citelnému zpomalení čtení a hlavně zápisu.

A navíc tady je 5 let záruky! :D
Dobře, díky, tohle vypadá dobře, ještě jedna otázka ohledně toho: Dá se z toho rámečku vyndat? Jde mi o to, že za pár let bych třeba mohl pořídit něco nového do desktopu a tohle přesunout do staršího ntb. :)

Vypadáte, že už jste pár disků v ruce držel. O kolik cca byste řekl, že je ten disk hlučnější oproti běžným HDD? 10%, 100%, 300% ?

Ne, tohle do notebooku nedáte! Ten rámeček je i chladič a potřebuje i 12V. Velikost je kvůli vysokým otáčkám disku - tření, síly,...
Při běhu je tichý, jen přesun hlaviček je hlučnější a přirovnal bych to tak ke starým diskům - cca okolo r. 2 000. Z kvalitní skříně z metru už to není slyšet. Ovšem můj sluch se už lety také zhoršuje.

Klidně si počkejte i na názory jiných, třeba má někdo jiný typ. Já zdůrazňuji, že SSD opravdu nemusím a nepovažuji ji za tak vyzrálou technologii, kterou bych použil v běžném provozu, mimo opravdu specifických případů, kdy data budou ještě někde jinde. Příklad by byla nějaké nenáročná samohrajka, nebo kancl, kde data jsou třeba na NASu, atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru