Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výchozí revize elektroinstalace

Po rekonstrukci RD je elektroinstalace - silnoproud dokončena tak, že je zkopletován hlavní rozvaděč - instalovány zásuvky, vypínače, ventilátory a místo definitivních svítidel objímky se žárovkami. Dodavatel tvrdí, že nemůže provést výchozí revizi - neboť nejsou zapojeny kuchyňské spotřebiče. Zajímá mě, zda je jeho tvrzení v souladu s normou. Děkuji.

Předmět Autor Datum
forum na elektřinu je zde diskuse.elektrika.cz Do revize se běžně píše text, že předmětem revize ne…
TNT 13.01.2012 12:46
TNT
ach jo čeština :-) není byt jako bit
TNT 13.01.2012 12:48
TNT
nejsem si jistý ale domnívámse, že pokud jsou spotřebiče napevno , jsou součástí revize. Pokud do zá…
paul 13.01.2012 14:13
paul
Velmi často se dnes prodávají takzvané holobyty bez kuchyňské linky atd. A je na vlastníkovi bytu je…
sHpy00n 13.01.2012 14:22
sHpy00n
Zkusme si položit otázku z druhé strany: mám pojistku na byt a zahoří mi, hledá se proč a zjistí se,…
corve43 13.01.2012 18:29
corve43
není co dodat....
paul 13.01.2012 18:50
paul
V tomhle případě jde ale spíš o to, že "spotřebič musí být odborně nainstalován", takže papír s razí…
Kachlík 13.01.2012 22:09
Kachlík
Tak. Správně. S tímto souhlasím. Nicméně trvám na tom, že revizák si nemůže podmiňovat provedení výc…
sHpy00n 14.01.2012 08:04
sHpy00n
V citaci předkládám odpověď revizního technika došlou mailem. Přímo sem se mu ji z nějakého důvodu n… poslední
sHpy00n 16.01.2012 09:46
sHpy00n
Myslím si že samotné názvosloví vyjadřuje podstatu věci. Revize elektroinstalace není revize spotřeb…
Zerozero 15.01.2012 02:11
Zerozero
Naprosto souhlasím s předchozími názory, že požadavek revizního technika na úplnou instalaci koncový…
mirektatra 15.01.2012 12:13
mirektatra

forum na elektřinu je zde diskuse.elektrika.cz

Do revize se běžně píše text, že předmětem revize nejsou spotřebiče zapojené přes standardní zásuvku nebo tak nějak, aby nebyl elektřikář byt při problémech, kdy viníkem je spotřebič. Jak je to se třemi fázemi a jističi nad 16A, zapojením spotřebičů to nevím. Nechám odpověď na někom jiném.

http://elektrika.cz/data/clanky/revizni-technik-na -montazich-a-opravach-rekonstrukce

Zkusme si položit otázku z druhé strany: mám pojistku na byt a zahoří mi, hledá se proč a zjistí se, že to zavinil sporák. Pojištovna se ptá zdali byla provedena revize a pokud není tak nezaplatí pojistku, pokud se předloží osvědčení o revizi pak je vše v pořádku. Vyhláška toto ošetřuje a je každého ve vlastním zájmu si to zařídit. Vím, že domácnosti toto nedělají a patřím k nim i já. Proto revizní technik výše uvedenému dotazu nevyhověl a nevystavil osvědčení.

V citaci předkládám odpověď revizního technika došlou mailem. Přímo sem se mu ji z nějakého důvodu nepovedlo vložit. :-(

Revize se může v klidu provést. Ta se provádí na pevně instalované rozvody rodinného domu/bytu. V žádném případě nemusí být připojeny všechny spotřebiče, a to ani ty které se připojují k instalaci napevno. Ovšem, pak se musí do revizní zprávy jasně a přesně definovat, čeho se ta revize týká. Vlastní spotřebiče se v domácnostech revidovat nemusí. Pokud jsou jen do zásuvek, může instalaci provést a zapojení i laik. Ty, které se připojují napevno k instalaci, musí připojit osoba s patřičným oprávněním (elektrikář s platnou 50tkou, popřípadě vyškolený technik výrobcem). Například sporák, světla, boiler a podobně. Ten co tyto spotřebiče připojí, ručí pak za to, že je to v souladu s podmínkami výrobce a normami. Pokud nebude potvrzen záruční list, a dojde k problému, třeba se sporákem, přicházíte o záruku a opravu si hradíte sami.
Světelné a ostatní kabelové vývody stačí před revizí opatřit objímkou, nebo krabicí se svorkovnicí. Pak nic nebrání revizi provést v souladu s našimi předpisy. Jen si dovoluji upozornit na to, že pouze to zařízení, které bylo opravdu zkontrolováno a proměřeno, můžete považovat za bezpečné. Množí se případy, kdy se revizní technik (i falešný) na RD ani nepodívá a revizní zprávu napíše. Pokud na tuto "hru " přistoupíte, jste vlastně sebevrahy. Jako kdyby jste měli problém s brzdama u auta a stačilo vám potvrzení, že jsou v pořádku, aby vás to nestálo moc peněz.

S pozdravem Jan Franěk

Myslím si že samotné názvosloví vyjadřuje podstatu věci. Revize elektroinstalace není revize spotřebičů. Spotřebiče tam kde je to vyžadováno se revidují vzlášť. Pevně připojené spotřebiče by měl připojit kvalifikovaný pracovník na přívod, který byl k tomuto účelu určen a při revizi instalace zrevidován.
Požadavek rev. technika na spotřebiče se mi zdá nesmyslný. Například byt může být vybaven plynovým sporákem, ale při rekonstrukci el instalace byl udělán přívod proudu pro budoucí možný elektrický sporák. Nic nebrání udělat revizi v tomto stavu. Pokud se později vymění sporák za elektrický a odborně připojí na určený zrevidovaný přívod, není třeba žádná nová revize instalace, jen případně samotného spotřebiče.
--Ale nejsem rev. technik el. instalací, mohu se mýlit.

Naprosto souhlasím s předchozími názory, že požadavek revizního technika na úplnou instalaci koncových spotřebičů, které jsou pevně připojené k elektroinstalaci je "nadměrečný". Ani vývody pro světla, nedokončené rozvody pro pozdější detailní instalaci kuchyně, sporák (lhostejno, zda volný vývod, nebo sporákový vypínač, či krabice) nejsou v rozporu s předpisy pro provádění výchozích revizí el.instlace. V každém případě revizní technik provede popis revidovaného zařízení v němž uvede, že "předmětem revize je: ... ", vývody pro dodatečnou montáž zařizovacích předmětů vykazují takové a takové hodnoty a jsou tedy z hlediska předpisů v pořádku a jsou zabezpečeny tak a tak proti nebezpečnému dotyku. Instalaci spotřebičů provede odborník a vystaví na zařízení potřebné dokumenty. Za zařízení, které není namontováno a není tedy předmětem revize, revizní technik nenese zodpovědnost. Revize prostě někde začíná a někde končí. Je-li to spotřebič, nebo jen připravený vývod, je lhostejné. Z hlediska revize je důležité zdokumentovat technický stav a BEZPEČNOST zakončení dosud nepoužitého vývodu, který nesmí vykazovat závady.
Doporučení: Požádejte o revizi revizního technika, který nemá nic společného s instalační firmou. Tak si zajistíte lepší objektivitu revize. Závady zjištěné při revizi musí revizní technik uvést ve zprávě a firma je musí buď odstranit, nebo věrohodně vyvrátit jiným posudkem. Do té doby není zařízení dokončené, ani provozovatelné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru