Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výdrž autobaterie - je už špatná?

Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat jak moc čerpá baterii, když bylo v autě zapnuté rádio na slabou hlasitost + ventilátor na půlku a to po dobu asi 2 hodin potom vše utichlo a už jsem nenastartoval. Je špatná baterie, nebo to ten ventilátor sežere hodně? Když jsem četl články tak radio jim hrává i několik mnoho hodin bez újmy. Klíček byl v poloze těsně před nastarováním takže svítili i kontrolky u řidiče, jinak nehraje rádio. V jiných autech hravalo radio i bez klíčku uplně, tady to musí být natočený. Nechal jsem synátora čekat v autě a on že si bude poslouchat rádio ..... a potom holt startovat přes kabely. 3-[

Předmět Autor Datum
Jak je ta baterka stará? Já mám baterku v autě sedmý rok a když jsem byl loni na prohlídce, tak mi v…
Yarda 20.02.2014 20:55
Yarda
Auto budu mít rok, ale je to staré auto prodejce se o baterce zmínil jen tak, že tam dával novou sil…
Delfin20 20.02.2014 21:02
Delfin20
jenže když máš předstartovní pozici klíčku, tak se napájí kompletní autovýbava, včetně žhavení, řídi…
touchwood 21.02.2014 11:57
touchwood
Taky mne napadlo, jakou spotřebu má auto, když svítí kontrolka u řidiče (je zapnuté zapalování). Nev…
Yarda 20.02.2014 21:03
Yarda
Právě no, jinak jaktože u některých aut se dá radio zapnout i uplně bez klíče. Je to třeba jen rádie…
Dejvis20 20.02.2014 21:10
Dejvis20
To asi závisí na typu auta. Já mám u auta 4 polohy klíčku: Zamčený volant (jediná poloha, kdy se dá…
Yarda 20.02.2014 21:18
Yarda
tak to mám taky, jen v druhé poloze se nezapne vubec nic.
Dejvis20 20.02.2014 21:31
Dejvis20
Tak jestli je to starší auto a rádio dodatečně nainstalované, možná, že tam je ten problém.
Yarda 20.02.2014 21:33
Yarda
Je-li klíček v poloze zapnuté "zapalování" pak je docela možné, že běží elektrické palivové čerpadlo…
czcharlie 21.02.2014 00:55
czcharlie
Stav baterie v autě se nedá dost dobře posoudit podle toho, jak dlouho dokáže napájet spotřebiče. Ne…
mirektatra 21.02.2014 07:22
mirektatra
Jen malá troška do mlýna: Také záleží na tom zda baterie je na počátku "hodnocení" nabitá na 100 ne…
vodouch 21.02.2014 09:05
vodouch
Jak to myslíš soudruhu?! Tady máme jednu konkreténní baterii vybitou do mrtě a hodnotit se bude až p…
lesov 21.02.2014 11:42
lesov
To všechno uznávám, ale původní dotaz zněl: po 2 hodinách chcípla, je dobrá? Proto se ptám: a před t…
vodouch 21.02.2014 14:10
vodouch
Bylo to těsně po 30 km dlouhé cestě tak by měla být.
Dejvis20 21.02.2014 14:15
Dejvis20
A před tím dělala nějaké problémy? ANO - změřit v odborné dílně dobíjení, hustotu elektrolytu (jde-l… poslední
mirektatra 21.02.2014 14:57
mirektatra

Jak je ta baterka stará? Já mám baterku v autě sedmý rok a když jsem byl loni na prohlídce, tak mi v servisu říkali, že už přesluhuje (zatím žádné problémy, ťuk, ťuk, ťuk na dřevo). Tak nabít a dávat pozor, jak se bude chovat - nepouštět dvě hodiny rádio a ventilátor - a pokud budou nějaké problémy, nechat v servisu proměřit, jakou klidovou spotřebu má auto (a jestli se při jízdě baterka správně dobíjí) a pak se rozhodnout, jestli je ta baterka zralá na výměnu.

Auto budu mít rok, ale je to staré auto prodejce se o baterce zmínil jen tak, že tam dával novou silnější na lepší starty v zimě. To je zas pravda v zimě i v -22C co bylo tuto zimu tady nejvíc tak sem startoval na jedno nažhavení(nafta) a na brnk.

Takže se to dá přímo v servise přeměřit a řeknou mi zda je to OK nebo zda je potřeba výměna? Právě se už ted bojím si nechat jen puštěné rádio pokud někde čekám jsem měl minule štěstí že proti parkoval ochotnej chlápek který pomohl nastartovat, příště bych asi takové štěstí němel.

jenže když máš předstartovní pozici klíčku, tak se napájí kompletní autovýbava, včetně žhavení, řídicí jednotky, čerpadla paliva atp. (krom toho to není vůči autu moc ohleduplné). Takže ty 2 hodiny jsou +/-odpovídající.

Samozřejmě že můžeš nechat změřit kapacitu baterie, ale to neřeší problém, že takto používat rádio není zrovna správné. Pokud to chceš řešit systematicky, nech přepojit zapojení napájení autorádia.

edit: vidím, že totožné už bylo zmíněno níže..

Taky mne napadlo, jakou spotřebu má auto, když svítí kontrolka u řidiče (je zapnuté zapalování). Nevím, jak je to u nových aut co jsou samá elektronika ale u staré dobré klasiky bych předpokládal, že proud může téct do zapalovací cívky a tam by ta spotřeba nemusela být zanedbatelná. A taky by to té zapalovací cívce nemuselo dělat zrovna dobře.
EDIT: Koukám, že máte nafťák, tak tam nevím, co všechno může být zapnuté a vybíjet baterku - nejlíp, když vám v servisu změří i tohle.

Právě no, jinak jaktože u některých aut se dá radio zapnout i uplně bez klíče.
Je to třeba jen rádiem? Nebo tím, že to je propojené rovnou na baterku a vypína se tlačítkem na rádiu. Né jak ted že se vypne po vypnutí motoru a při žhavení se až zapně. Je taková přestavba aby hrálo radio bez klíčku složitá?

To asi závisí na typu auta. Já mám u auta 4 polohy klíčku: Zamčený volant (jediná poloha, kdy se dá vyndat klíček), 2. poloha - funguje rádio, 3. poloha provozní, 4. poloha startér (nestálá, vrací se do 3. polohy).
Asi by nemusel být problém zapojit rádio, aby hrálo i při vypnutém klíčku, ale byl by problém s vypínáním rádia. Pokud by zapomenuté rádio hrálo celý den, tak by to baterce taky mohlo vadit.

Je-li klíček v poloze zapnuté "zapalování" pak je docela možné, že běží elektrické palivové čerpadlo (se slušným odběrem). Radio samo pokud to není něco 200W na plný ceres není velký problém. V autě i 10W dělá slušný cimbus (i přes nízkou citlivost reproduktorů). Běžně při poslechu ve stojícím vozidle, kdy není potřeba přehlušit hluk motoru, pneumatik a aerodynamický hluk radio odebírá jen pár watů. Ventilátor i na první stupeň baští víc, plus zapnutá další zařízení (řídící jednotka motoru, solenoid uzavírání přívodu paliva do motoru a další podle typu auta). Radio asi nebude problém přepojit, i můj dnes už nebožtík Fiat Tipo z roku 1988 měl k radiu Eurokonektor na kterém je přivedeno napájení jednak radia, to se spíná v poloze klíčku pro provoz (zapnuté "zapalování") a jednak napájení paměti radia a tam je napětí přítomno stále. Z tohoto přívodu je možné napájet i radio a to pak hraje kdykoli. Měl jsem to tak zapojeno u Fiata a mám to tak zapojeno i u současného Chevroletu (a vlastně jsem to měl tak i u předchozího Daewoo Nubira). Jen pozor, ty dva dráty se nesmí propojit, při vypnutém klíčku by se dostalo napětí na obvody, na kterých být nemá z druhé strany.

Stav baterie v autě se nedá dost dobře posoudit podle toho, jak dlouho dokáže napájet spotřebiče. Není k takovému účelu konstruovaná - je to baterie STARTOVACÍ, ne TRAKČNÍ, která naopak je určena k trvalému vybíjení malým proudem. Nejhlavnější úlohou autobaterie, pro kterou je konstruovaná, vypočítaná kapacita a upravené desky v elektrolitu pro startovací proud, je STARTOVÁNÍ MOTORU krátkodobým vysokým proudem. Baterie se v autech dimenzuje pouze podle výkonu starteru, protože ostatní spotřebiče má na starosti alternátor. Alternátor se dimenzuje na určitý "soudobý odběr" plus rezerva na dobíjení a běžná přídavná zařízení.
Pokud při běžném provozu nemáte problém se startováním, baterie je v pořádku a nemá smysl to řešit. Podstatně jí ale můžete zkrátit život vybíjením pod cca 10V a ponecháním ve vybitém stavu, nebo přebíjením a nedostatkem elektrolytu, kdy desky nejsou zcela ponořeny. Nedělejte jí to :.(
Autorádio přepojit na svorku,která je pod napětím bez chodu motoru není věda pro toho, kdo ví, kterej drátek to je :)). Vyhledal bych servis, nebo šikulu, který se v autoelektrice pohybuje :puff:

Jak to myslíš soudruhu?!
Tady máme jednu konkreténní baterii vybitou do mrtě a hodnotit se bude až potom, jestli půjde nabít a jak dlouho udrží napětí v normálním provozu. Pokud půjde měřit hustota elektrolytu, bude to výhoda, jinak řízené nabíjení v "oživovacím" režimu ale to by si musel majitel udělat sám. (nabít/vybít, x krát)
V servisu mu prodají (možná) novou baterii a tu jeho dají zase někomu jako silnější a nabitou na zimu.
Zrovna včera jsem kupoval známé baterii do auta, které si přivezla z bazaru z Č. Budějovic a druhý den už nenastartovala. Tohle může udělat jedině chytrák-imbecil, protože soudružka by si jistě ráda připlatila za novou baterii (kterou si nakonec stejně koupila ale jinde) aby jezdila bez problémů. :-x

A před tím dělala nějaké problémy?
ANO - změřit v odborné dílně dobíjení, hustotu elektrolytu (jde-li) a posoudit s ohledem na stáří baterie
NE - neřešit jednorázové anomální použití baterie, když v běžném provozu pracuje bezchybně

Posuzovat stav baterie bez znalosti její jmenovité kapacity přesného vybíjecího proudu a jejího napětí v průběhu vybíjení, je nesmysl. Navíc takto získaná "ampérhodinová charakteristika" nic nevypovídá o schopnosti nastartovat, tedy startovacímu proudu. Takhle se posuzují TRAKČNÍ baterie, ty se ale v autech nepoužívají, ikdyž často vypadají stejně, jako STARTOVACÍ. Mají totiž jinou konstrukci desek a nejsou schopny opakovaně jednorázově dodávat startovací proud bez poškození.
PŘÍKLAD: Kdysi si taxikáři do TATER 603 nechávali montovat další dynamo a akumulátor, aby mohli používat dlouhodobě nezávislé topení a rádio - byl to samostatný systém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru