Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výdělek na internetu - daně

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak danit, či nedanit příjem z internetu. Na stránkách www.hellshare.cz jsem si před asi třemi lety založil účet, nahrál nějaké soubory a nechal vydělávat. Chtěl jsem to jen vyzkoušet. Jsem student střední školy a již jsem dosáhl plnoletosti. Dnes jsem se podíval na účet a mám tam cca 4500 Kč. Rád bych si nechal peníze poslat, ale teď nevím, jak to mám zdanit, či jestli to vůbec mám danit. Tato částka by byla letos můj první přivýdělek z internetu. Další poslanou částku vidím nejdřív až někdy v létě příštího roku(zase tolik to nevydělává a bude se tedy pohybovat okolo 2000 Kč). Živnostenský list nemám a ani si ho zakládat v brzké době nechci. Tento přivýdělek z internetu bude letos jen tento jeden (4500 Kč). Na portálu www.aukro.cz jsem prodal letos tři předměty(jednalo se o oblečení, které už je mi malé a nenosím ho) celková částka z toho byla cca 1000 Kč. Je to tedy příležitostný prodej. Jde mi tedy o to, jak zdanit(jaké formuláře vyplnit...) případně nezdanit. V létě hodlám zase pracovat jako brigádník(výdělek zase cca 20 000) na dohodu o provedení práce, daň bude platit zase zaměstnavatel. Chtěl bych vědět jestli v tomto nebude taky nějaký problém, že si vlastně za rok vydělám přibližně 25000. Z toho těch 20 000 za mě zdaní zaměstnavatel.

Předmět Autor Datum
Pokud budeš mít součet všech takových výdělků za rok vyšší než 20,000 Kč, pak bys to měl danit - uvé…
Jan Fiala 25.05.2012 19:45
Jan Fiala
Chápu to tedy dobře, že si peníze můžu nechat poslat a o nic se tedy nestarat, nic nevyplňovat a neb…
Vlastas22 25.05.2012 19:59
Vlastas22
Pokud nebude součet všech "přivýdělků" v rámci roku vyšší než státem stanovená hranice, pak nic řeši…
Jan Fiala 25.05.2012 21:24
Jan Fiala
Jak píše JaFi. A kdyby výdělek z hellshare + další různé ostatní příjmy (tedy ne mzda, úroky v banc… poslední
L-Core 26.05.2012 06:03
L-Core

Pokud budeš mít součet všech takových výdělků za rok vyšší než 20,000 Kč, pak bys to měl danit - uvést do ostatních příjmů v přiznání.

Co se týká tvého výdělku na brigádě, ten do toho nepočítej, protože je již zdaněný zamestnavatelem v rámci dohody o provedení práce.

Pokud nebude součet všech "přivýdělků" v rámci roku vyšší než státem stanovená hranice, pak nic řešit nemusíš.

A věci, které již byly zdaněny - smlouva o provedení práce, úroky v bance apod. do toho nepočítáš, protože bys je danil podruhé.

Jak píše JaFi.

A kdyby výdělek z hellshare + další různé ostatní příjmy (tedy ne mzda, úroky v bance) přesáhnul 20.000, tu tisícovku za prodeje na Aukru tam nepočítej. Prodáváš-li nějaké své movité věci (které nebyly předmětem tvého podnikání), je příjem z prodeje osvobozen. Koupíš-li ale 100 "adidas" triček na tržnici a pak je tam budeš rozprodávat, to je už něco jiného.

Nahrál-li jsi tam warez a teď ti za to budou platit, mohla by to v případě vyšetřování být pro tebe přitěžující okolnost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru