Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna optické mechaniky u notebooku

Zdravim,

Moje slečna má notebook asus x5dab a nejspíš ji odešla optická mechanika. Kdyby šlo o to vyměnit mechaniku na velkym pc, tak to by nebyl takovej problém, ale s výměnou mechaniky u notebooku nemám žádný zkušenosti.
Je tam mechanika Matsushita (teď si nepomatuju přesný číslo), ale ta mechanika dělá to, že když se do ní vloží cd nebo dvd tak se ho snaží načíst, ale nezvládne to. Ozývá se všelijaký pípání atd, ale cd to nepřečte. Notebook už samozřejmě neni v záruce, a tak se bojim jedný věci. Noťas koupila už s Win 7 a má jen recovery dvd. To by nebyl takovej problém, ale když se na noťasu něco posere (vir nebo trojan) a nebude jiná možnost jak se ho zbavit, než použít recovery, tak já to nebudu moct udělat, protože nefunguje mechanika a tudíž nenačte recovery cd a jsem v ...

Mám teda několik otázek. Dá se obsah recovery cd nebo dvd (nevim co to je, ale spíš asi dvd) vytáhnout na jinym pc a potom hodit na usb a kdyby se ten noťas posral, tak by se to recovery spustilo z usb tak, že bych jako první Bootovací Device uvedl USB. Šlo by to?

A další věc je, že se dá fungovat s notebookem bez mechaniky, ale občas by se prostě hodila. Hledal jsem různě po aukrech atd, ale zaprvé sem nic moc nenašel a zadruhé nemám jistotu, že ta mechanika neni ve stejnym stavu, jako ta co tam už je. Třeba na alze nebo na mironetu jsem našel mechaniky do notebooků http://www.alza.cz/cd-a-dvd/dvd-vypalovacky/slim-d o-notebooku/18848537.htm , jenže nevim, jestli by to vůbec šlo, dát tam jinou mechaniku, než právě zase tu Matsushitu. Ty mechaniky by asi měly mít podobný rozhraní na připojení, že jo? Problém by mohl být s tim, že by tam ta mechanika neseděla ( třeba to "čelo" kde je ten čudl na vyndání mechaniky). Někde jsem našel, že by snad ten přední panel z tý mechaniky měl jít sundat a nasadit na mechaniku novou... Je to tak?

Teď teda nevim, jestli by do toho notebooku šla dát třeba některá z těhle mechanik http://www.alza.cz/cd-a-dvd/dvd-vypalovacky/slim-d o-notebooku/18848537.htm nebo ne...

Výměnu bych nejspíš svěřil do rukou nějakýho technika v krámě s počítačema, protože já sám sem dost gramlavej a nikoho kdo by tomu rozuměl neznám.

Můžete mi prosím poradit, jak by se ten problém dal vyřešit? Jestli by šla do toho notebooku dát některá z těch mechanik na alze nebo co mám dělat?

Díky moc

Předmět Autor Datum
ntb mechaniky nebyly vždy rozměrově / konektorově kompatibilní, záleží na století výroby. ostatně vž…
lední brtník 18.03.2012 00:17
lední brtník
Pokud notebook umi bootovat z USB, tak by to melo v pripade Windows 7 jit. Vzdyt ti na ty alze piso… poslední
RedMaX 18.03.2012 00:18
RedMaX

ntb mechaniky nebyly vždy rozměrově / konektorově kompatibilní, záleží na století výroby.
ostatně vždy tam bude nějaký problém s čelem mechaniky.
ceny těch interních náhradních krámů neznám. ale proč to řešit, když existuje možnost vadný shit vyhodit, ušetřit na váze a mírně na spotřebě, a zakoupiti sobě pro odůvodněné případy externí usb mechaniku do cca 850??

Pokud notebook umi bootovat z USB, tak by to melo v pripade Windows 7 jit.

Vzdyt ti na ty alze pisou co mas delat:

Upozornění: Jedná se o standardní slim mechaniky, které nemusí být použitelné ve všech modelech notebooků. Výrobci mechanik nemají k dispozici seznamy kompatibilních notebooků, proto před nákupem kompatibilitu ověřte u výrobce notebooku nebo v servisním centru!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru