Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpadky O2 internet

Zdravím,
mám problém s připojením k internetu. Máme již roky internet ADSL od O2, doposud fungoval bez problému.
Problémy začaly v listopadu, kdy internet vypadával, až nakonec úplně přestal jít. Přivolaný technik venku na sloupě telefonního vedení v bílé krabici zapojil nějaké dráty a internet zase fungoval bez problému, ale pouze tři týdny.

Poté se objevily zase stejné problémy, postupně častější výpadky internetu až nakonec totální konec. Technik překontroloval zapojení venku a poté měřil přímo doma, kde zjistil, že až do zástrčky je vše v pořádku. Nakonec zjistil, že CRC chyby dělá nejspíš zástrčka (při zavrklání s kabelem naskakovalo množství chyb), proto ji vyměnil a pro jistotu i konektor na kabelu. Internet opět fungoval tři týdny bez potíží, než se situace s výpadky opakovala napotřetí.

Třetí reklamace už byla důkladnější. Technik jednak udělal úplně nové vedení na ústředně a poté měřil hodnoty u nás, kde zjistil slabý odstup signál/šum (SNR margin), také říkal, že jsme daleko od ústředny (více než 4 km). Po tomto zjištění šel měřit ještě nahoru do patra hodnoty, kde je také zásuvka. Aby jste rozuměli, tak telefonní kabel jde ze sloupu na barák, odtud je veden telefonnímy kabely do zástrčky v patře, kde bývala pevná linka, ale ta je zrušená. Odtud kabely vedou do přízemí, kde byla zástrčka na dvě linky (kdysi ISDN) a fax, který je ještě aktivní, i když je už nepoužívaný. Kabel ze zásuvky vede do splitteru a odtud do modemu, k modemu jsou připojeny dva počítače a ip telefon. Každopádně nahoře naměřil lepší hodnoty a proto kabely vedoucí dolů stuploval, a tím skutečně dole zlepšil SNR margin. Internet od té doby ale stále funguje s desítky výpadky denně. SNR Margin se i tak drží hodně nízko a CRC a HEX chyby jsou bežně zaznamenávány a připojení se rozpadá. Občas na ty hodnoty mrknu, a jsou běžné CRC i HEX chyby v řádech tisíců, už jsem tam však zažil i hodnoty kolem 60000 chyb, ale jak spojení spadne, tak se to vymaže a měří odznova.

Na podpoře mi říkali, že jediná cesta by asi byla snížení profilu, že by se tím připojení stabilizovalo, ale už takhle tady máme rychlost jen 2 Mb (stahování kolem 200 kb/s a upload 10 kb/s), a tak se mi tahle cesta zrovna nelíbí.

Dotazy:
Je nějaká možnost, jak zlepšit stabilitu spojení? (jiný modem, vyměnit kabely ve zdech, dát silnější kabely, jestli to připojení ruší aktivní hlasová služba (fax) - podle O2 to nemá vliv, atd.)
ADSL nám fungovalo roky bez potíží a dá se říct z ničeho nic to začalo zlobit, aniž by jsme my něco udělali. Co všechno by mohlo být příčinnou náhlých potíží?
Když občas přes den sleduji SNR margin, tak ta hodnota různě kolísá, od nějakého průměru +/- 4-5 jednotek. Pravidelně však je tato hodnota vyšší dopoledne a od odpoledne k večeru klesá a až do půlnoci, kdy to kontroluji naposled, je velmi nízko. Co má vliv na hodnotu SNR margin?

Omlouvám se za případné pravopisné chyby a děkuji předem za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Kabel ze zásuvky vede do splitteru a odtud do modemu, k modemu jsou připojeny dva počítače a ip tele…
paul 02.01.2012 14:16
paul
Fax je spojený přes spliter. Ale měli jsme ho i úplně odpojený cca. 2 týdny a vliv na výpadky to nem…
Zajdaz 02.01.2012 15:03
Zajdaz
Takže fax je yapojen místo pevné linky telefonu za spliterem. ADSL jde ze spliteru do modemu a z mod…
paul 02.01.2012 15:20
paul
Fax je zapojen ve spliteru. Z telefonní zástrčky jde kabel do spliteru. Ze spliteru jde jeden kabel…
Zajdaz 02.01.2012 15:44
Zajdaz
Tak ten Huawei má 4 výstupy LAN bylo by zajímavé vědět co je kam zapojeno. a to Přesně...vstup ADSL…
paul 02.01.2012 15:46
paul
Vyfotil jsem vám to. @1 - kabel k notebooku @2/TV2 - kabel k IP telefonu @3 - kabel ke stolnímu PC
Zajdaz 02.01.2012 17:37
Zajdaz
předpokládám, že problém je na tom stolním PC. Předpokládám správně? Splitr tam nechcej, nemuselo by…
paul 02.01.2012 18:16
paul
Se stolním PC není vůbec žádný problém. Píšu, že vypadává internet a tím myslím internet celkově. Vy…
Zajdaz 02.01.2012 18:22
Zajdaz
DOBŘE: A jak je to s tím soubehem 230V a telefonní linky? nebo vedení od splitru ka modemu?
paul 02.01.2012 18:24
paul
Nevím, co máte na mysli. Upřesněte prosím otázku.
Zajdaz 02.01.2012 18:31
Zajdaz
no tak třeba ti někde jde v jedné liště, aby se to neváleo na zemi, kabel od telefonu a prodlužovačk…
paul 02.01.2012 18:35
paul
Jo takhle. V liště to nemáme, kabely se válejí volně po zemi. Ten fax byl navíc asi měsíc úplně odpo…
Zajdaz 02.01.2012 18:41
Zajdaz
no tak pokud je to v souběhu víc jak metr, tak bych to zkusil nejdříve řešit tak aby tam souběh neby…
paul 02.01.2012 18:46
paul
Dobrá, mohu to zkusit udělat tak, aby byl kabel od telefonní zástrčky přes spliter do modemu minimál…
Zajdaz 02.01.2012 19:30
Zajdaz
noono stačí připojit ještě nějaký spotřebič, teče vodičem větší proud, je silnější magnetické pole,…
paul 02.01.2012 19:43
paul
Pokud můžeš, vyměň (nech vyměnit/kup) nový splitter (popř. to zapoj úplně "naholo", jen samotný DSL…
touchwood 02.01.2012 17:37
touchwood
Splitter tam byl dán nový pro jistotu při té třetí reklamaci. Bez spliteru jsme to zkoušeli mít zapo…
Zajdaz 02.01.2012 17:46
Zajdaz
Abych třeba popsal poslední výpadek, když jsem to zkusil zase zapojit přímo bez splitteru. SNR margi…
Zajdaz 02.01.2012 18:04
Zajdaz
ano, tohle vypadá na "fous v luftě" (studený spoj) - jedna varianta je nechat vyměnit pár + nechat p…
touchwood 02.01.2012 19:36
touchwood
Tak jak jsi dopadl???
paul 04.01.2012 09:07
paul
já určitě dobře ;-)
touchwood 04.01.2012 12:09
touchwood
to jsi mne potěšil...ale co náš Zajda????
paul 05.01.2012 14:20
paul
Tak moc se mi to nepodařilo zlepšit. Problém je, že s modemem se nemůže moc hýbat, protože je k němu…
Zajdaz 10.01.2012 15:09
Zajdaz
a ty se divíš? Pravděpodobně je buď uhnilý kabel, krabice ve zdi nebo konektor v DSL routeru. Případ…
touchwood 10.01.2012 15:21
touchwood
no ještě mě napadla jedna věc. možná to nepomůže ale za akoušku to stojí. Koukni se jestli není v zá… poslední
paul 10.01.2012 16:48
paul

Takže fax je yapojen místo pevné linky telefonu za spliterem. ADSL jde ze spliteru do modemu a z modemu do PC to jde jak? drátem? WIFI? modem má i VOIP výytupy nebo ne do modemu připjena brána ori VOIP a do toho telefon? Nemá modem nastavenu vysokou prioritu pro VOIP???
co přes ten modem vlastně všechno jede??? ( nejeda tam i IPTV???níhodou?) asi ne ale jeden neví, se každej bojí sem napsat vše najednou...
Také by nebylo od věci napsat, co je to za modem, že???

Fax je zapojen ve spliteru. Z telefonní zástrčky jde kabel do spliteru. Ze spliteru jde jeden kabel k faxu a jeden kabel do modemu. PC a IP telefon jsou spojeny s modemem kabely. WIFI je vypnutá. Jak je to s tím VOIP nevím. IP telefon je spojen přímo kabelem s modemem, nic mezitím není. Jakou má nastavenou prioritu VOIP netuším. Jedná se o modem Huawei EchoLife HG520i (manuál - http://www.uloz.to/9787153/114799-145816-huawei-ec holife-hg520i-kompletni-manual-pdf ) Když mi poradíte, jak prioritu VOIP zjistit, tak není problém. Přes modem jede jen to, co jsem napsal. Je tam zapojený IP telefon a dva počítače, vše přes kabel, nic víc, nic míň.

předpokládám, že problém je na tom stolním PC. Předpokládám správně?
Splitr tam nechcej, nemuselo by to dobře dopadnout kdyby přišlo zvoněšní od ústředny na fax. že je vyměněnej je dobře..odpadl jeden problém...
Ještě jeden blbej dotaz: nevede ti souběžně s telefonním nebo jiným datovým kabelem prodlužka???

Se stolním PC není vůbec žádný problém. Píšu, že vypadává internet a tím myslím internet celkově. Vypadne internet a nejde na stolním PC, na notebooku ani nejde IP telefon. Pouze fax funguje, ten nemá s internetem nis společného. Je jedno jestli je zapnutý stolní PC nebo notebook, oba současně nebo jsou oba vypnutý. Problém je s výpadky internetu.

no tak pokud je to v souběhu víc jak metr, tak bych to zkusil nejdříve řešit tak aby tam souběh nebyl, nebo pokud to jinak nejde, bylo to od sebe alespoň 0,5m, i když na zkoušku. Může se tam indukovat brum ze sítě a to se nedá jinak vyřešit.
To že fax nebyl zapojen nic neznamená. Mohl tam být zapojen jiný spotřebič. zkus ty souběhy minimalizovat. Pak už by přicházelo asi jen v úvahu nechat změřit izolační stav telefonního vedení. Ale podle mých zkušeností s telekomunikacema by se to mohlo projevit i na faxových zprávách. Ona ta citlivost zařízení ať je to fax nebo modem je nastavena podobně..téměř stejně...
Protože řešíš odstup signál/šum je potřeba vyloučit přeslechy silových rozvodů....

Dobrá, mohu to zkusit udělat tak, aby byl kabel od telefonní zástrčky přes spliter do modemu minimálně 0,5m izolován od ostatních kabelů. Přiblížit modem k zástrčce by však byl větší problém. Tohle by mě tedy nenapadlo, že by se to mohlo rušit i "vzduchem". Mě jen prostě nejde do hlavy, proč to začalo dělat po takové době, když se nic nezměnilo, s ničím se nehýbalo. A taky ta pravidelnost v kolísání odstupu signál/šum. Kdyby to způsoboval naindukovaný "brum" ze sítě, pak by to mohlo dělat kdykoliv...

noono stačí připojit ještě nějaký spotřebič, teče vodičem větší proud, je silnější magnetické pole, z toho plyne silnější naindukované rušivé napětí: Kdysi, když se internetilo přes klasické modemy tohle byl jeden velmi opomíjený fakt do té doby, než to začalo dělat ostudu. Můžeš si počíst u mne na stránkách v* dotazech a odpovědích.*
Řešili jsme to mnohokrát. A to že je to horší večer, kdy je toho zapnutého více, tomu jen nasvědčuje...

Pokud můžeš, vyměň (nech vyměnit/kup) nový splitter (popř. to zapoj úplně "naholo", jen samotný DSL router, bez splitteru, faxu a spol. - tím se ujistíš, že splitter je buď KO nebo OK) a/nebo router.

Je dost možné, že za ty "roky" buď ve splitteru nebo v DSL routeru vyschly kondíky a chová se to naprosto nevypočitatelně - tomu nasvědčuje i fakt, že po proměření (tedy při déletrvajícím vypnutí) to chvíli fungovalo.

Abych třeba popsal poslední výpadek, když jsem to zkusil zase zapojit přímo bez splitteru. SNR margin se drží nějakou dobu kolem 8 dB, pak najednou prudký nárůst CRC i HEC errorů (nevím kolik tam bylo, ale když jsem se tam podíval tak bylo kolem 4000 chyb a naskakovali po stovkách, u 6000 chyb to spojení spadlo, internet vypadl. Po 1 nebo 2 minutách se spojení obnovilo. SNR margin se drží kolem 11 dB, mám to tu 5 minut zapnuté a pouhé 2 CRC chyby. Většinou je ten odstup signál/šum kolem těch 11-12 dB, nejvíc jsem tu zažil 18 dB, k večeru a v noci to padá na těch 7-9 dB.

ano, tohle vypadá na "fous v luftě" (studený spoj) - jedna varianta je nechat vyměnit pár + nechat přerazit všechny spoje na krone páscích.

Nicméně stále platí: před tímto "velkým bigbangem" bych jednoduše vyměnil koncové zařízení a nechal to chvíli "bublat". Je to to nejrychlejší a průkazné řešení předtím, než budeš požadovat jiný drát (pár).

Tak moc se mi to nepodařilo zlepšit. Problém je, že s modemem se nemůže moc hýbat, protože je k němu připojený IP telefon, k němuž vede 10 m kabel provrtaný přes troje zdi do patra, a tam je tak maximálně 0,5 m rezerva a medem je umístěn vedle PC, takže tam se dá těžko vyhnout kabelům více jak 50 cm. Další problém je, že cca. 10 cm pod telefonní zásuvkou je elektrická zásuvka, čili zde je prakticny nemožné se vyhnout o více jak 50 cm kabelům. V rámci možností jsem se snažil s kabelama hýbat ale moc manévrovat nemůžu. Faktem je, že když nastanou ty výpadky, tak je to charakteristické nízkým odstupem signál/šum (6-7 dB). Tam ty chyby prostě skáčou a v určitý moment se to zblázní, začnou vyskakovat chyby po tisících a spojení padne a po chvíli zase obnoví se stejným odstupem signál/šum a po čase to zase vypadne atd. Ale už jsme dvakrát zkusil, když to takhle padalo, tak zahýbat kabelama, trochu je přemístit atd. a k mému údivu se odstup po obnovení spojení zlepšil na cca. 10 dB a spojení pak už vydrželo zbytek večera bez výpadku. Jak jsme psal, tyhle problémy přicházejí s každým večerem, přes den je celkem klid. Zajímavé je, že to spojení spadne i ráno, kdy jsou PC a všechno je vypnuté. Poznal jsem to podle času DSL Up Time, kde to měří, jak je dlouho aktivní spojení od posledního výpadku a podle toho tam je výpadek třeba ve 3 nebo 7 hodin ráno.

no ještě mě napadla jedna věc. možná to nepomůže ale za akoušku to stojí. Koukni se jestli není v zásuvce telefonní nebo faxu (myslím na zdi) zapojena dioda. Bývá tam z důvodu diagnostiky. Není tam nutná. Zkusil bych ji vypojit pokud tam je. Ale jak jsi sám napsal zlepšení o 10dB je vělké zlepšení. Ještě by stálo za to vědět jestli nejsi někde na dědině a na konci 230V rozvodu, ži jestli někdo v okolí nemá nějaké výkonné 3fázové spotřebiče.
Ve finále pokud by jsi chtěl eliminovat dům, budeš muset vzít modem a připojit jej co nějblíže (třeba na půdě) k lince aostatní nechat odpojené. A tak postupně procházet podlažími až zjistíš, po přípojení čeho ta hluky vylítnou.
Víc ti neporadím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru