Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpadky registrace VOIP u routeru WRTP54G

Dobrý den!
Používám VOIP na zařízení WRTP54G u operátora " www.IPVOX.cz ". Využívám obě VOIP tel linky. Stává se mi, že se mi občas (během 2-4 dnů) odhlásí jedna, nebo druhá linka (ještě se mi nestalo, že by byly nefunkční obě najednou). Psal jsem na podporu IPVOX, udájně oni mají vše vpořádku (žádné výpadky neregistrují). Posílal jsem jim své nastavení, údajně mám nastaveno taky vše OK. Použil jsem nastavení parametru (samozřejmě kromě přihlašovacích údajů hesl, sip serveru a tel čísla)podle manuálu operátora " www.802.cz " Pořád stejné. Neměl jste někdo podobné problémy? Nebo se s tím musím smířit? Není to až takový problém. Pokud telefon nefunguje (poznám to i předem, že mi zhasne na WRTP54G kontrolka příslušné linky), stačí restartovat WRTP54G a ono se to opět zaregistruje.

děkuji za radu

Předmět Autor Datum
- poslední firmware máš? - co používáš za ISP (wifi/kabelovka/DSL)? Nemáš ztráty paketů?
touchwood 19.06.2011 10:20
touchwood
Firmware mám 3.1.22 novější jsem nenašel a co se ztráty paketů týče, jak to poznám? Pokud by se ale…
lupkovic 19.06.2011 10:45
lupkovic
Zapomněl jsem, používám internet přes WIFI
lupkovic 19.06.2011 10:46
lupkovic
Omlouvám se firmware je 3.1.24 ETSI
lupkovic 19.06.2011 10:49
lupkovic
já jsem používal jen jednu linku a stávalo se mi totéž. Byl jsem u Mikrotechu. V diskusích se dost p…
krapet 17.02.2012 18:19
krapet
máš nastaveno QOS??? QoS (Quality of Service) je v informatice termín používaný pro rezervaci a říz…
paul 17.02.2012 18:29
paul
Díky moc za rady s tím nastavením QoS bych si asi nedal rady, ale to by snad tím být nemělo, protože…
lupkovic 17.02.2012 19:56
lupkovic
Jinak posílám nastavení mého QoS, kdyby jsi věděl, co změnit, myslím, že tu nebude problém vrátit to…
lupkovic 17.02.2012 20:09
lupkovic
Prosím tě, jaký je rozdíl mezi firmware 3.1.27 ETSI a tim co mám já firmware 3.1.24 ETSI. Stoji to z…
lupkovic 17.02.2012 19:55
lupkovic
no u tebe mne nic nenapadá koukni u mne na stránkách voip.htmjsem o VOIP něco sepsal....a hledej u v… poslední
paul 17.02.2012 20:15
paul

já jsem používal jen jednu linku a stávalo se mi totéž. Byl jsem u Mikrotechu. V diskusích se dost psalo o jejich nestabilitě, tak jsem to přičítal tomu. Mám firmware 3.1.27 ETSI, stáhneš na fw Snad poslední je 5.01.04 (wrt-11.4.1-r021-5.01.04-r070215.img) ale má jednu záludnost. Údajně se ale nejde vrátit zpět na 3.1.27, takže jsem to raději nezkoušel.

máš nastaveno QOS???

QoS (Quality of Service) je v informatice termín používaný pro rezervaci a řízení datových toků v telekomunikačních a počítačových sítích s přepínáním paketů. Protokoly pro QoS se snaží zajistit vyhrazení a dělení dostupné přenosové kapacity, aby nedocházelo při zahlcení sítě ke snížení kvality síťových služeb.

Pomocí QoS se může např. nastavit maximální nebo minimální přenosové pásmo pro určitá data, prohlásit provoz za prioritní před ostatními nebo rozdělit provoz do kategorií podle nastavených parametrů. QoS se tedy snaží poskytovat uživatelům služby s předem garantovanou kvalitou, aby nedocházelo ke zpoždění, ztrátovosti nebo plýtvání šířkou pásma.

Protože v lokálních sítích je provoz víceméně bezproblémový, zde data dokážeme rychleji zpracovat než přijímat. K řešení rozdělení kvality služeb přistupujeme především až na „hranici“ sítě (routery, switche), protože je zde přijímáno v jednom okamžiku více dat než může uzel zpracovat.

Díky moc za rady s tím nastavením QoS bych si asi nedal rady, ale to by snad tím být nemělo, protože VIOP je přece již součástí routeru a ten si to snad řídí celé sám. Myslím, že by měl upřednostňovat hlasovou komunikaci před daty. Trochu bych to chápal, kdybych měl zvlášť VOIP adapter a připojoval bych ho do LAN nějakého Ruteru, takže tam by to nastavení QoS u routeru snad mělo nějaký vliv. Navíc jsem si poctivě psal, co se dělo na sítí, když byl výpadek a většinou to padplo, jak byl PC v režimu spánku (síť nebyla vytížená), nebo pár minut po uskutečnění hovoru.
Přičítal bych to problémům u operátora VOIP, nebo poskytovatele WIFI internetu. Ti oba však tvrdí, že u nich problém není. Nic jsem totiž nedělal a vypadává to podstatně míň (tak jednou za týden - 14 dnů) a navíc jsem si všimnul, že pokud s tím nic nedělám, tak max. do jedné hodiny se to přihlásí samo. Takže pokud někdo z rodiny neumí restartovat router odpojením 220V, stačí, když si počká, ono to najede samo. Takže jsem vcelku s problémem již smířen. Pokud si přesto myslíš, že by to QoS pomohlo a šlo by to nějak jednoduše vysvětlit, vyzkoušel bych to!

Jinak ještě děkuji moc

Prosím tě, jaký je rozdíl mezi firmware 3.1.27 ETSI a tim co mám já firmware 3.1.24 ETSI. Stoji to za to přehrávat, nebo raději se vyhnout problémum ? A co měl vůbec řešit ten 5.01.04 ? Mě totiž kromě toho VOIP který se bez mého přičinění ale podstaně zlepšil (popisuji jako reakci kolegovi níže)a špatného dosahu WIFI sitě (to ale asi řešit nebude), celkem nemám problém.
jinak díky moc za ochotu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru