Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpadky............. Připojení k mistní síti

Mám dotaz. Vlastním router WRTP54G 1xWAN 4x Lan 2X VOIP Vše fungovalo asi 6 let bez problému. Před pár dny ČEZ udělal nějakou kulišárnu a asi během 3 min. 6x vypnul a zapnul napájení. Já jsem bohužel nebyl doma a rodiče to poznali podle TV. Od té doby mi vypadávají LAN (naskočí připojení k místní síti / síťový kábel byl odpojen třeba i 5x za minutu). přeinstaloval jsem jedno PC, kde to bylo nejhorší a je to stejné Můj dotaz je, v čem může být problém, odešel hardware, nebo to chce přeinstalovat sowtware routeru. Ptám se proto, že hodne používáme VOIP a ten funguje zcela bez problému (snad to není náhoda).
děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
mohla odejít integrovaná síťová karta v tom pc - vrazit do pci slotu 10/100mbit kartu (obyčejný real…
lední brtník 24.02.2012 00:36
lední brtník
Sítovou kartu jsem nakonec nesehnal. Chtěl jsem se vyhnout problémům, proto jsem nechtěl vytahovat n…
lupkovic 26.03.2012 21:49
lupkovic
Před pár dny ČEZ udělal nějakou kulišárnu a asi během 3 min. 6x vypnul a zapnul napájení viník je j…
lední brtník 26.03.2012 22:14
lední brtník
Tak to by ani nebyl až takový problém, ale mi jde o to, že ten WRTP54G má i VOIP bránu na 2 telefony…
lupkovic 26.03.2012 22:32
lupkovic
aha, já netelefonuju, voip neřeším. co odešlo těžko říct. a když nastavíš napevno rychlost 100mbit m…
lední brtník 26.03.2012 23:57
lední brtník
Když napevno nastavím 100Mb/s tak to padá stejně. Něco nezvládá tu rychlost. Buď router (pak ale nev…
lupkovic 27.03.2012 08:06
lupkovic
Toho dovětku jsem si nevšimnul (nebo přišel později). Něco podobného samozřejmě mám, i když tomu ani…
lupkovic 26.03.2012 22:38
lupkovic
Tak po dalších testech, je jasné, že problém není v PC, ale je v routeru WRTP54G. Půjčil jsem Notebo… poslední
lupkovic 04.04.2012 21:24
lupkovic

Sítovou kartu jsem nakonec nesehnal. Chtěl jsem se vyhnout problémům, proto jsem nechtěl vytahovat někomu kartu z funkčního PC. Problém jsem částečně vyřešil, jen bych byl rád, jestli alespoň z toho nepůjde usoudit, v čem je problém (na co pomalu šetřit).
Jen upřesním, že k routeru jsou připojené 2 PC. Když to začalo blbnout na jednom PC přehodil jsem kabely a začalo to dělat na tom druhém PC. To nasvědčovalo tomu, že je vadný port v routeru. Jindy, ale po přehození kabelů, problém byl stále na stejném PC, což zase napovídalo, že problém je v daném PC. To se navíc střídalo na obou PC. Nakonec jsem přestavil rychlost síťové karty z AUTO na 10Mb/duplex. A je po problému (alespoň na čas). Každopádně, jak to přepnu zpět na AUTO, okamžitě problémy opět nastanou.
Děkuji za Váše názory (pokud se z toho něco usoudit vůbec dá).

Před pár dny ČEZ udělal nějakou kulišárnu a asi během 3 min. 6x vypnul a zapnul napájení

viník je jasný, ale není jisté jestli bys něco vyreklamoval.
podle dalšího popisu chování routeru máš aspoň důvod upgradovat na novější rychlejší wifi router. obvykle doporučuju z nejlevnějších typů tyto: wr741nd, wn-220r

na co pomalu šetřit

nejdražší domácí elektroniku jako pc+tiskárnu+router nebo tv s další hifi bižuterií můžeš aspoň trochu ochránit.

Tak to by ani nebyl až takový problém, ale mi jde o to, že ten WRTP54G má i VOIP bránu na 2 telefony. Proto bych se s ním nerad loučil. I když je možné, že ty VOIP budou fungovat, i když LANy v routeru umřou úplně. WIFI sice zapínám minimálně, ale pokud ho i teď kdykoli zapnu, vždy funguje bez problému. Ty výpadky jsou zatím jen na straně LAN. Takže podle tebe je problém v Routeru? Jsem síťový laik, ale pokud to není složité, můžeš mi vysvětlit, proč to snížení rychlosti síťové karty v PC způsobilo ten bezproblémový chod (ten router nestíhá 100Mb rychlost)? Teď totiž vím, že to není náhoda. Párkrát jsem to nastavení vrátil zpět na AUTO a vždy nastal výše popisovaný problém. Nemohlo se něco jen přestavit v tom routeru?

dík

aha, já netelefonuju, voip neřeším.
co odešlo těžko říct. a když nastavíš napevno rychlost 100mbit místo auto?

jo, rychlé zapínání za sebou likviduje elektroniku. ale čez si dělá co chce, nanejvýš na tebe pošle fašistickou úderku.
když to opakované zapínání přichází od nich, vyvolá to špičky na vedení - ty by snad mohly ochrany oříznout (pokud to není belkin nebo polský shit).

Když napevno nastavím 100Mb/s tak to padá stejně. Něco nezvládá tu rychlost. Buď router (pak ale nevím proč pokaždé jiný port)? nebo síťové karty v PC. To vyzkouším, až budu mít možnost půjčit si nějakou síťovku. Teď to ale na těch 10Mb/s jede bez problému, tak na to zpěchat nebudu. Když jsem zkoušel měřit rychlost internetu, tak hodnoty mám asi na polovině (z asi dřívějších 8Mb/s mi to to teď měří pouze 5Mb/s), ale to může být výkyvy na straně poskytovatele internetu. Občas se mu to zpomalilo i dříve.
Takže díky za názor

Tak po dalších testech, je jasné, že problém není v PC, ale je v routeru WRTP54G. Půjčil jsem Notebook, i další PC a je to stejné a co hůř, stále se stupňuje. Přitom WIFI i telefonie VOIP zatím bez problému. Objednal jsem si tudíž nový router, protože používáme v baráku 2 PC a ten internet při nastavení síťových karet na 10Mb sice zatím funguje bez problému, ale je opravdu zpomalený. Přesto ale můj dotaz je stále akutní, protože pokud mi ty LAN v routeru WRTP54G časem odejdou úplně, takže už asi nenastavím VOIP telefonii. Nastavuje se to totiž přes Webové rozhraní. Máte tudíž k tomu nějakou radu?

děuji Lupkovič

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru