Avatar uživatele
tomovka

Výrazy jako „pan profesor, pan průvodčí, pan elektrikář“ – kde se vzaly? Co jsou zač? Proč se již nepoužívají?

Zajímavá 0 před 2538 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Proč by se nepoužívaly? Takové oslovení profesora je dokonce žádoucí na znamení úcty a respektu. Někdy se používá k vyjádření obdivu, třeba „to je teda Pan Elektrikář“ , což znamená, že je vynikající ve svém oboru. Nebo slovo pan používáme při mluvení s dětmi, aby se jim vštípila důležitost a úcta k nějaké osobě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud já vím, tak se stále používají. Stejně jako pan Novák a podobně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Ne vždy slovo pan používá tak, jak jste napsala. Nejčastěji se používá 5. pád, když oslovujeme, 1. pád když ukazujeme na dotyčného aj., nebo v adrese, jinak běžně skloňujeme – viz níž.

Nikdy jste se se slovem pane (vedoucí, řediteli, Strnade, Jančíku) atd. nesetkala? . Vy nikdy neoslovujete neznámé jedince nebo pracovníky na úřadech, učitele ve škole atd.?

1. V odkazu je vysvětlený původ slova pan..

„Slovo pán mělo ve staročeštině 7 významů.
Tvar "pan“ byl jedním z nich.
Šlo o titul a uctivé oslovení muže, pův. mocensky nadřazeného, později též měšťana, příslušníka rodiny, toho, koho si vážím"
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kdy-se-pise-pan-a-kdy-pan-konkretne-treba-na-dopis-vazeny-pan-pan-dekuji

2. profesor – i dnes je to akademický titul vysokoškolského učitele. Slovo se k nám dostalo z němčiny. „Přes něm. Professor z lat. professor ‘(veřejný) učitel’ od profitērī ‘(veřejně) prohlašovat, vyznávat´. Jako titul vysokoškolského učitele se šířilo od 16. st.“ Uvádí J. Rejzek v Etymologickém slovníku.

Titul profesor se nesprávně používá na střední škole – středoškolský profesor = středoškolský učitel. Profesor jako akademický titul patří na vysokou školu.

3. Jinak zedník a elektrikář jsou povolání. Podle profese vzniklo příjmení Zedník. Když budu mít v domě nějakého řemeslníka, jak ho budu oslovovat? Buď pane Veselý, pokud znám příjmení, nebo pane elektrikáři, případně pane.

Nebo pracoval u nás pan Veselý, běžně pan zedník, pan instalatér neužíváme. Jedině když je někdo mistrem svého oboru, tak jeho práci či dílo oceníme a napíšeme – pracoval u nás velký odborník „Pan elektrikář“. Pro pojmenování významných a úspěšných umělců se používá slova Mistr. Např. „Mistr Gott“.

4 Jinak běžně skloňujeme – znám pana Nováka, s panem Veselým jsem byl v práci spokojený atd.

Jen při oslovování je třeba si uvědomit, že použijeme 5. pád v obou tvarech – pane + příjmení – např. pane Nováku, Kozáku, Marku.

Nebo obecně, když neznám příjmení, oslovím i někoho jiného, pane/paní průvodčí, pane elektřikáři.

Použití 1. pádu při oslovení je nesprávné a navíc výrazem nadřazenosti a je nespisovné. Bohužel v tomto směru se často chybuje.

1. pád se používá i v adrese – Pan Zdeněk Novák, Pan Karel Jeřábek atd.

Můžete se opět o správném oslovování dovědět v archivu
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/sklonovani-prijmeni
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/spravne-osloveni-prvnim-padem

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Používají!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek