Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba pojezdu na truhlářskou formátovací pilu

Zdravim Vas zde kutilové

zakoupil jsem si celkem schopnou stolovou pilu pro amaterske truhlarske vyuziti, bojuji ale s dodelanim pojezdu.
Pro lepsi predstavu, pila je v podstate stolni cirkularka s nastavitelnou vyskou prorezu a rad bych dodelal pojezd podobny jako je na prilozenem obrazku. Vubec ale nemuzu sehnat komponenty "soucastky" pojezdy, stavidla, lyziny, kolecka, teleskopicke vysuvy a pod.
Nemate nekdo tento problem doresen? Nebo aspon v jakem obchode bych takove komponenty mohl nakoupit?

Dekuji za kazdy napad.

DKK

Předmět Autor Datum
Si vyber: jdeš do strojariny alebo do dreva. Všechno sám vyrobit nestihneš, život je krátkej. Forma…
Joseph 07.08.2012 15:09
Joseph
Když člověk chce a má chuť, tak se toho dá stihnout opravdu hodně. Já jsem si formátovku ,i když opr…
Matyas xl 07.08.2012 16:12
Matyas xl
Pochlub se jeste tim domacim predrezem, at tise zavidim o neco hlasiteji a vice slintam - tohle je p…
bahno 07.08.2012 16:23
bahno
Tak tady ...koukej :-)
Matyas xl 07.08.2012 16:44
Matyas xl
bbahno, přijeďte do Rasošek, tam jsou dvě formátovky Samo Domo, jedna velká na velké formáty, druha…
milan.cukrar 07.08.2012 21:23
milan.cukrar
Hmm, z Plzne trochu z ruky, ale dik za pozvani. Matyas_xl: Fakt pekna prace. Me desi uz treba jen to…
bahno 07.08.2012 21:39
bahno
ale bahno, víte jak je krásně v Ratibořicích, pevnost a podzemky Josefov, kostel v Jaroměři.. krása…
milan.cukrar 07.08.2012 21:44
milan.cukrar
Ja vím, jde to. U sousedú, stavel mladej, delá u železnice, času má prebytek. Vystavel prízemí a zr…
Joseph 07.08.2012 16:48
Joseph
to je moc pekny, z ceho jsou ty kolecka a jak jste poresil podepreni stolku na druhe strane? (dal od…
DKK 08.08.2012 08:13
DKK
bahno, ty trubky jsou k traverze přišroubovaný. V tom sloupku je díra a v trubce je závit M8. Sloupe…
Matyas xl 08.08.2012 20:45
Matyas xl
Dobry den Matyas jestli jsem z Vasich fotek dobre pochopil, tak uzivate 4 kolecka na vozeni. Fyzika…
DKK 10.08.2012 11:55
DKK
Zdravím Nějaké opotřebení v místě styku a tlaku vždycky bude, hodně záleží na materiálu. Pokud to b…
Matyas xl 11.08.2012 08:27
Matyas xl
Jukni na http://www.opp.cz/Formatovaci-stul-800-mm/n_opp_00 2_2.aspx?master_baa2fe97_cabb_46c9_97d3_… poslední
Radim1 08.09.2012 11:13
Radim1

Si vyber: jdeš do strojariny alebo do dreva. Všechno sám vyrobit nestihneš, život je krátkej.

Formatovací pilu kup alebo se na to vybodni. To cos koupil, nejakou pilu, je tak 1/3 formátovací pily.

Bežná pila pro univerzálne užití má velice málo co společné s formátovaci pilou. Tam je tuhost a stabilita konstrukce nekde úplne jinde. Že obe pily mají kotouč a motor ?

No jo, motor, 4 kolesá má auto pro ženskou na nákupy ale taky policejní Hummer ... :puff:

Když člověk chce a má chuť, tak se toho dá stihnout opravdu hodně. Já jsem si formátovku ,i když opravdu amatérskou dělal celou sám... i s předřezem. A nábytek do celého baráku... a několik let jsem se výrobou nábytku díky této pile živil. A šlo to.... i když to je už hodně dlouho. Formátovací stolek jsem vyřešil úplně jednoduše. Traverza, 2 ks bezešvých přesných trubek, sloupky a svařený formátovací stolek.

Hmm, z Plzne trochu z ruky, ale dik za pozvani.
Matyas_xl: Fakt pekna prace. Me desi uz treba jen to vareni tech trubek k ty traverze - rovnany potom plamenem? Nebo tak dobrej svareci postup? Mam docela obdiv k takovyhle strojarine, to se teprve po troskach ucim - v "programatorskym ucnaku" sme to nebrali.

Ja vím, jde to.

U sousedú, stavel mladej, delá u železnice, času má prebytek. Vystavel prízemí a zrídil tam improvizovanou pilu. Kolejnice pres celou stavbu + cca 2 metry ven , 15 metrú ? , na tom 2 vozíky, motor 5,5 KW, kotouč 800 mmm. Jak to bylo v chodu, šel z toho des, rámus neskutečný, ak neprišel o sluch, je to malý zázrak.
Rezal na tom po dobu stavby, 2 roky, vše. Hranoly, desky, celá strecha. Sám.
Jak by se mu neco prihodilo, najde ho, búh ví, kdo a búh ví, kdy. Mel štestí ... nestalo se nic.

Nejaký ten peníz nemalý, ušetril určite. Kulatinu nekupoval, težba v lese príbuzných.

bahno, ty trubky jsou k traverze přišroubovaný. V tom sloupku je díra a v trubce je závit M8. Sloupek je z jedné strany rovný a z druhé strany je vyfrézovaný rádius podle průměru trubky tak, aby v něm trubka pěkně seděla. Co má být trochu přesné, tak to raději šroubuju. Jak se to ohřeje, tak se to vždycky uhne, ohne, ulítne, pohne a kdoví co ješte všechno :-D I když po několika letech sváření ( takový ty domácí pokusy ) to už docela jde.

DKK, ty rolny jsou ze železa, ve vnitř kuličková ložiska na hřídelkách. Stolek jezdí jen po těch trubkách. Řežu na tom jen příčné řezy... ty kratší do těch cca 80cm. Dlouhé řežu podle pravítka. Z velké desky nastojato nahrubo uříznu maflem s nějakým přídavkem desku, kterou potřebuju a na pile to pak na čisto oříznu. Desku dlouhou 200cm to udrží a pokud je něco delšího, tak mě s tím někdo pomůže a ten konec nadlehčí. Na takový to domácí řezání to stačí.

Dobry den Matyas

jestli jsem z Vasich fotek dobre pochopil, tak uzivate 4 kolecka na vozeni. Fyzikalne mi hlava nebere, jak to ze ten pojizdny stolek pod zatizenim neuhne doleva, tak jsem se zamyslel a vzniknul obrazek ktery davam do prilohy.

Je tam vlevo vase varianta s mojim otaznikem a pak vpravo dolu moje nevim jestli vylepsene reseni (6 kolecek, 4 vodici, 2 nosne).

Budu rad kdyz se na to podivate a date vedet odpovedi na moje otazky, prozatim to vypada na nejschudnejsi reseni jake jsem vypatral.

Dekuji

DKK

Zdravím

Nějaké opotřebení v místě styku a tlaku vždycky bude, hodně záleží na materiálu. Pokud to bude kalené, tak to bude téměř věčné, ale tohle je už hodně o penězích. To co navrhujete by bylo lepší... dole by stačilo jen opěrné ložisko . Není to ale fixované směrem do prava. Za určitých okolností by s tím mohl být problém. Musí to být konstruované tak, aby se to nemohlo hnout nikam.Já jsem to tenkrát dělal z toho , co jsem měl k dispozici tudíž, aby to bylo co nejlevnější ( no jo, to byly ty začátky ). Konstrukce toho vozíku a dráhy musí být dostatečně tuhá vůči uvažovanému zatížení ... potom nemůže dojít k rozevření rolen a nějakému uvolnění. Kdysi jsem si začal připravovat vylepšení, ale pak to život nějak zašmodrchal jinak :)) a z časových důvodu z toho sešlo. Princip je v tom , že horní trubka bude sevřena ložisky ze tří stran po 120°. Na spodní trubce by bylo jen opěrné ložisko z boku. Na tom horním držáku jsem ty spodní ložiska udělal na excentrech, aby je bylo možné přesně dotáhnout k trubce a nebyla žádná vůle.
Záleží jaké máte možnosti obrábění...na koleně se tohle dělat nedá. Chce to minimálně frézku a soustruh. Nechat si to dělat v dnešní době na zakázku, tak :.( se člověk nedoplatí. Jeden čas jsem uvažoval i o tom, že bych si celý vozík i s dráhou koupil u rojek.cz a přidělal na pilu. Tenkrát se to u nich dalo koupit zvlášť. Možná by šly koupit alespoň nějaké komponenty.To by taky byla možnost.
Pokud se do toho pustíte, tak potom ukažte, jak se Vám to povedlo. Přeji mnoho zdaru :-)

Jukni na
http://www.opp.cz/Formatovaci-stul-800-mm/n_opp_00 2_2.aspx?master_baa2fe97_cabb_46c9_97d3_cac536c5cf 72_product=6b582946-165e-4

form.stul tam mas hotovej komplet(bez leveho ramena) jen to prdni na nějaké uchycení. Dle délky stolu se odvíjí i cena takže je potřeba vědět na co to máš respektive jaké šířky chceš řezat-krátit ,lamino desky nebo rostle dřevo(lišty).....doporučuji něco kolem 1 metru na příné řezy to stačí na oba tyto dva materialy(třeba deska stolu,dveře atd.)
Ekonomicky stačí známému udělat velkou vestavnou skřín a máš to zpátky než po x víkendech se stím vztekat a nějak to ladit.....pojezd u ooop nebude žádnej zázrak jaku u uložení stolu jako je např. SCM ,ale na hobby i trochu truhlarení stačí a přesnost kterou mají ty budeš ladit týdny on dá zabrat jenom fak,že to musíš přidělat a doladit rovnoběžne řez versus pojezd na stávající pilu.
Jinak pro tvoje info co se týká lamina nechávaj si to "slabší" truhláři řezat u firem u kterých to kupují takže jsou akorát mozek akce a maximálně to na takovém to "zařízení" doupravují ,když se někdo sekne s rozměrem.Předřez na takovém to zařízení není potřeba jsou kotouče 2-3tis kč ,které před.nepotřebují(vyšší poř.cena)U vertikálních pil (běžne používané v hypermarketech také předřez nemají)
Toto je běžná praxe....vše se odvíjí od kapacity zakázek....ale to je na jinou debatu....
čau Radim

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru