Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Výroba vlastního kvasu pro pálení

Zdravím rozhodl jsem se udělat si nějaký svůj destilát ze špendlíků , prosím mohl by mi někdo jednoduše vysvětlit jak vyrobím vlastní kvásek , který je potřebný , protože z celých plodů prý nepálí. Děkuji za odpovědi , na internetu mi to všechno přijde moc odbroné ,tak bych prosil nějak laicky.

3 roky staré téma - zamykám. (Kurt)

Předmět Autor Datum
plody rozmačkat, dát do sudu a držet v teplotě kolem 20-25°C, toť vše :-), ale bacha na pálenici, vě…
Uroboros 09.08.2011 18:03
Uroboros
pokud chceš výhradně svojí Tak to vypálí doma, ne? A uvidí. No, nebo neuvidí...:-)
Dale Cooper 09.08.2011 18:56
Dale Cooper
Hlavně to nesmí vidět sousedi. Jinak k nevidění - důležitý je, aby v řetězci bylo všechno z čisté mě…
Prasak 09.08.2011 19:07
Prasak
sorry, ale když neumí kvas, tak bych mu rozhodně neradil, ať to pálí doma :-) (výbůch, metylalk. neb…
Uroboros 09.08.2011 19:43
Uroboros
Radši si to nechám udělat v pálenici , doma si na to netroufám. Takže rozmačkané plody dát do sudu a…
buc239 09.08.2011 20:39
buc239
nechat dokud to nedokvasí, tady fakt nejde radit nějakou časovou konstantou, sud zavřít, ale nesmí t…
Uroboros 09.08.2011 21:28
Uroboros
Imho těch 20°C není žádné dogma, klidně teploty můžou létat +-5 stupnů. Na přímé slunko bych to nedá…
Redsnake 09.08.2011 21:47
Redsnake
Psal jsem původně 20-25°C, dolu není dobrý jít, přestává to kvasit a nahoru taky ne, to prozměnu oct…
Uroboros 09.08.2011 22:43
Uroboros
A takove ty kvasinky co se dají koupit v drogerii tam dávat nemusím , myslim že to kdysi dával tata…
buc239 09.08.2011 22:09
buc239
Nemusis, ale je lepsi je tam dat. Divoky kvasinky tu praci taky odvedou, kulturni ji zpravidla odved…
bahno 10.08.2011 08:00
bahno
Nejsem odborník, ale už jsem taky něco vypálil (jablka, třešně, švestky) tak jdu taky s trochou do m…
Egon 10.08.2011 09:00
Egon
Díky a tu nádobu zavřenou nebo otevřenou , protože všude se píše něco jiného?
buc239 10.08.2011 09:04
buc239
Dávám na to normálně víko, ktré ovšem ničím nezatěžuji. Nelícou mě tam aspoň mušky a kvasí to normál…
Egon 10.08.2011 09:46
Egon
Pálím každý rok, letos 41 litrů třešňovice. Přispěji radou a zkušeností. Ovoce dávám do 120 litrovéh…
haja 13.08.2011 19:20
haja
Prosypu cukrem Tak toto nie !!! Jak tam pridávaš cukor, to môžeš rovno lavorovicu. Návod je prostý…
Joseph 13.08.2011 20:23
Joseph
Letné ovocie je problematické hlavne z dôvodu rýchlosti kvasenia. Je potreba denne sledovať priebeh,…
Joseph 13.08.2011 20:51
Joseph
Jestli chceš trochu proces kvašení nastartovat, stačí obyčejné droždí-je to odpad z lihovarů, takže…
Jack 13.08.2011 20:34
Jack
Vždy mám nej slivku v okolí, a víte proč, dělám zákvas-vinné kvasinky nechám pěkně nakvasit v pár ko…
Phantasm 23.08.2011 09:11
Phantasm
Dobry den, na povrchu kvasu sa me udelala plisen, ale nevim presne cim to je. Kdyz em sa na to ptal…
dave018 18.11.2011 14:44
dave018
Dobrý den,jestli se už vytvořil slabý povlak plísně,je nejvyšší čas pálit!!Dále nemíchat s kvasem ni… poslední
stillfree 03.12.2011 09:24
stillfree

sorry, ale když neumí kvas, tak bych mu rozhodně neradil, ať to pálí doma :-) (výbůch, metylalk. nebo při nejlepším jen hnusná chuť), jinak proti nejsem, nicméně to chce umět...

Když něco dělat doma (bezpečného), tak spíš nějaké víno, ať už z čehokoli. Perfektní jsou na to hluboce prokvášecí kvasinky Power, výrobce Schimanky. Nedám na ně dopustit při výrobě medoviny :-). Jinak zákvas z nich je perfektní i pro rozkvašení tohoto ovoce - ušlechtilé kvasinky zvládnou víc alkoholu a kvasí lépe, ale jde to dobře i bez nich.

Imho těch 20°C není žádné dogma, klidně teploty můžou létat +-5 stupnů. Na přímé slunko bych to nedával a když bude moc zima, tak to bude kvasit pomalu. Přístup vzduchu samozřejmostí, to že Ti budou létat na povrchu octomilky neřeš, je to přírodní proces. Klidně můžeš i přisladit, nebo tam prdnout nějaké kompoty, které doma nikdo nejí.
Nakonec to doma měříme tuším hustoměrem, cukroměrem či lihoměrem, nevím přesně ani hodnoty neznám neb slivovici nepiju.
To už radši vodku

Psal jsem původně 20-25°C, dolu není dobrý jít, přestává to kvasit a nahoru taky ne, to prozměnu octovatí... Hlavně nemíchat. Jinak se to měří moštoměrem :-) - pokud člověk nechce přepočítávat. Sladit, pokud nejsou plody nezralé a pokud to nemá změřené, nemá smysl, je to plýtvání cukrem. Kompoty souhlas, kamarád ze Slovenska pálí tzv. kompotovici :-)

To už radši vodku

Nechápu, vodka může být prakticky z čehokoli - brambory, obilí, cukrová řepa, víno... Z praktickýho hlediska je to jen líh a voda. To už raději vim co piju a ať to aspoň po něčem chutná.

Nejsem odborník, ale už jsem taky něco vypálil (jablka, třešně, švestky) tak jdu taky s trochou do mlýna. Zralé špendlíky je určitě nutné rozmačkat, ale pozor,aby jsi nerozbil pecky (výsledek by byl dost moc hořký). Rozmačkané je dobré dát do sudu a pokud chceš, můžeš přidat cukr ( více litrů - méně kvality), ale max. 1kg na 50 l kvasu aby to mohli pít i cukrovkáři:-D. U letního ovoce jde kvašení rychle. (letos jsem měl třešně za 14 dní). Nejlepší je koupit cukroměr ( např. v drogerii), kterým se měří cukr ve kvasu.
Špendlíky jsem nedělal, ale po 10 dnech můžeš určitě provést první měření. Nabereš tekutou část kvasu do odměrného válce ( nebo do nějaké nádoby ) a vložíš cukroměr. Ten se potopí (nesmí dopadnout na dno nádoby) podle hustoty kvasu a na stupnici odečteš hodnotu ( např. 10). Totéž provedeš po třech dnech a uvidíš, jak se hodnota změnila ( např. 8). Podle toho odhadneš další měření. Já chodím do pálenice, když je hodnota cca 2. Kvašení se může přehoupnout do octa v případě, že hodnota na cukroměru se přehoupne přes nulu a pak to můžeš za stálého míchání vylít do ....(záchoda)
Druhá možnost je se domluvit v pálenici a vzorek jim odvest a oni ti to změří...

Dávám na to normálně víko, ktré ovšem ničím nezatěžuji. Nelícou mě tam aspoň mušky a kvasí to normálně. Jo ještě pokud se ti na povrchu udělá plíseň, tak před odvozem ji seškrábni a vyhoď. Kazila by chuť. Se zavařeninama taky opatrně. Kamoš dal do jablek co doma našel vč. zavařené zeleniny a není to dobrý.
(Slováci na montáži mu to nazvali "Kvičok" - ale to nevím co je, takže pokud někdo ví, poučte mě )

Pálím každý rok, letos 41 litrů třešňovice. Přispěji radou a zkušeností. Ovoce dávám do 120 litrového plastového sudu s víkem. Prosypu cukrem a posekám sekáčkem na brambory. Do letního ovoce se musí přidávat cukr asi 5-8 kg na sud. Pokud nepřidáte a přesto že se vám zdá ovoce sladké vypálíte jen kyselku nebo vůbec nic.(osobní zkušenost s meruňkami a hruškami.Do podzimního ovoce švestky jablka asi 3kg na sud lépe to kvasí. Ovoce se dává s peckami, které dodávají chuť ale bez stopek,ne nahnilé. Jablka se musí postrouhat a polovina se vylisuje a použije se jen šťáva. Ještě je dobré přidat do kasu 10 litrů vody.Není třeba dávat kvasinky.
Po naplnění sud přikryji víkem, neuzavírat. Nedávám sud plný asi 30 cm od okraje, při kvašení může přetéct. Podle teploty vykvasíletní i za 3 týdny později za asi 5 týdnů. Při ochutnání není sladký a již nekvasí.

Prosypu cukrem

Tak toto nie !!! Jak tam pridávaš cukor, to môžeš rovno lavorovicu. Návod je prostý:

3-4kg cukru na 10 l vody, 1 suchý rohlík, počkať cca 10-20 dní, podla teploty, vypáliť.

Chutí to hnusne, nie nepodobne benzínu. Rusi to pili, pijú a budú piť.

Ty, s tým pridaným cukrom, si na pol ceste k tým Rusom.

Letné ovocie je problematické hlavne z dôvodu rýchlosti kvasenia. Je potreba denne sledovať priebeh, akonáhle aktivita ustáva, dá sa odhadnúť čuchom, podla tvorby CO2, okamžite páliť. Inak dôjde k premene na octové kvasenie !!! Kvas je zničený.
Málokto má čas aby mohol venovať tie potrebné hodiny, vtedy keď kvasenie ustáva a je potreba ho okamžite spracovať. Snáď dúchodci, inak nik. Preto je problém ...

Na jeseň je kvasenie pomalšie, dá sa prípadne celkom spomaliť alebo temer zastaviť napr. otvorením okna na pivnici a pod.

Jestli chceš trochu proces kvašení nastartovat, stačí obyčejné droždí-je to odpad z lihovarů, takže k čemu asi bylo používáno? ;-)

Kolega z Moravy ještě plody odpeckovává, pálenice pak nemá nahořklou pachuť. Pozor taky na plesnivé a nahnilé plody. Ty taky kazí celkový dojem.

Chjo, dávno tomu, co jsem byl ještě svobodný a jakožto vyučený chemik měl doma kompletní výbavu pro destilaci. Pálení "nahrubo" jsem prováděl v hliníkové 30 lt mlékařské konvi ponořené v prádelním kotli. Pak asi metrový sestupný chladič a jímadlo. Pro druhou destilaci toho, co vyteklo z předcházejícího, jsem pak měl vyhražený 5lt papiňák, metrovou kloboučkovou kolonu, hlavu s chladičem a refluxem. Při rychlosti jímání cca 60 kapek za minutu měla kořalka blízko k 100%. Pak už jen naředit co kdo snese.
Samozřejmě jímat produkt až při 78°C. Všechno co destiluje při nižší teplotě vylít (Metanol destiluje při 65°C).

Ale co, hlavně že sme zdravý...

Vždy mám nej slivku v okolí, a víte proč, dělám zákvas-vinné kvasinky nechám pěkně nakvasit v pár kompotech se solí pro kvasinky a pak za cca. 24hod. to prdnu rozjeté do na kaši rozmačkané 1. várky a pořádně zamíchám,cukr nedávat,vodu jen když je kvas hrubý(a ještě převařenou),míchat 1.týden je gut(+přidávám další várky) a pak stopstav, odsud pak vyberu už jen vzorek na nastartování v dalších sudech. Teplota důležitá - nejlepší 18-20st., na podzim a v zimě ale ony hlubokokvásné kvasinky pracují i při 10st.,proto výsledek excelent proti ostatním. Vypeckování je hrozně pracné a časově náročné(důchodci v poho, ale my 30-níci máme jinou zábavu:-),ale slivka je jemnější a prostě lepší.

Dobry den, na povrchu kvasu sa me udelala plisen, ale nevim presne cim to je. Kdyz em sa na to ptal znamich tak mi pokazde rekli neco jineho. Nevite nekdo jestli jeto tym ze z tama unika co2, nebo naopak z tama neunika tak ta plisen vznika? A nebo je to uplne necim jinym?

Dobrý den,jestli se už vytvořil slabý povlak plísně,je nejvyšší čas pálit!!Dále nemíchat s kvasem nikdy!Zakládáme podhoubý pro vznik nežádoucích organismů.Pokud zakládám kvas tak rozhodně:!: zabránit přístupu vzduchu.Já dávám tak asi 3Kg cukru na 100l kvasu rospuštěný v teplé vodě a nechám vychladnout až je studený,kvasinky bych tam nedal pak je cítit lihem]:):!: a ne ovocem.Dobrou chuť.:-)

Zpět do poradny Nahoru