Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vývoj SW - profese

Dobrý den,

jsem mladý člověk, letos maturuji v oboru Počítačové systémy a stojím před volbou povolání. Rád bych dělal výojáře SW. Není tady někdo kdo by mě uvedl do reality ohledně práce "programátora" ? Berou firmy (v Praze) i mladé lidi co mají o to zájem nebo se drží jen štiky na špici a dostat se k té práci bez velkých znalostí a zkušeností nelze ? Programovat mě baví a rád bych v tom dělal. Zvládám slušně VB 6.0 (což je mi na prd, ale tohle nás učej na skole) základy C, C++, JS, SQL databází. Když bych se přez léto doma zabral hlouběji do nějakých jazyků , je aspon mozny najit praci u nejaké firmy, ktera by pocitala s tim ze me bude muset neco naucit nez budu prinosem ? Na druhou stranu absolvent se lip učí a firma si toho člověka může "ušít na svou míru". Jsem si vedom, že toho asi moc neumim, ale chtel bych :-) Tak kdo má zkušenost, prosím o radu, zda firmy berou novou krev nebo není šance ?

Prosím neříkejte ať jdu na VŠ, to fakt nechci ani nemuzu:-) Myslím že za 5 let práce se naučím víc než za 10 let na VŠ (aspon co se tyče tohoto oboru)

Předmět Autor Datum
Myslím že za 5 let práce se naučím víc než za 10 let na VŠ (aspon co se tyče tohoto oboru) Tak s tý…
pme 04.04.2011 15:20
pme
firmy beru, schopnych ludi je hodne malo a ked nie v CR tak sa uc nemcinu. vseobecne vela firiem chc…
MM.. 04.04.2011 15:23
MM..
A to Myslím že za 5 let práce se naučím víc než za 10 let na VŠ (aspon co se tyče tohoto oboru) je…
MM.. 04.04.2011 15:25
MM..
Mysleno tak, že clovek po 5 letech vývoje SW v praxi udela vic nez clovek co po 5ti letech vyleze z…
Standoss 04.04.2011 15:32
Standoss
Ne. Na vyske mas kazdy semester aspon 5 seminarok, a na IT vyske to znamena programovat (samozrejme…
MM.. 04.04.2011 15:39
MM..
Jinak i při opravování NB můžeš programovat třeba na vedlejšák nebo živnosťák.
jbo 04.04.2011 15:40
jbo
Pokud chceš někam jít programovat, určitě firmu líp oslovíš, když jim předvedeš nějaký výsledky, ted…
Prasak 04.04.2011 15:37
Prasak
Tak to s tebou uplne souhlasím. Samozrejme se clovek uci i tim, ze si dela svoje veci a pokud je moz…
Standoss 04.04.2011 15:44
Standoss
On ten diplom není zbytečnost, i když předvedeš nějakou svou práci. Diplom, tedy známka absolvování…
Prasak 04.04.2011 15:58
Prasak
Este ma napada mozes skusit oslovit nejaku firmu ktora robi so SAP, ale musis vediet poriadne C++. P…
MM.. 04.04.2011 15:43
MM..
Ak si dobrý, stačí ti základná škola. Dôležité je mať chuť - vzdelávať sa aj sám. Sú firmy, ktoré po…
Len tak 04.04.2011 15:44
Len tak
Bez samostatneho vzdelavaní by to nešlo a chut mám. O dlouhé a trnité ceste nepochybuji :-) Tak se…
Standoss 04.04.2011 16:00
Standoss
jestli bez diplomu mam sanci se nekde chytit Musíš to zkusit. Jdi, zkoušej, nabízej se - dostaneš…
Prasak 04.04.2011 16:01
Prasak
Nauč se pořádně Javu EE, slušné firmy hledí na to, co umíš, né na tituly...
MaSo 04.04.2011 16:05
MaSo
Tak díky, v podstatě vím co potřebuji! Že to je jen na tom zda na to mám nebo ne, a to se uvidí ;-)
Standoss 04.04.2011 16:13
Standoss
Zkus oslovit velke firmy, myslim software housy jako Unicorn. Zkus se nabidnout, ze chces ziskat pra…
Jan Fiala 04.04.2011 20:51
Jan Fiala
Realita je taká, že firmy berú aj mladých ľudí, ale z tvojho pohľadu to je lotéria. Buď vyhráš a dos… poslední
los 04.04.2011 22:00
los

Myslím že za 5 let práce se naučím víc než za 10 let na VŠ (aspon co se tyče tohoto oboru)

Tak s týmto tvrdením/názorom s Tebou úplne súhlasím. :-) Bohužiaľ moja skúsenosť a realita je iná: Nemáš diplom = smola... Bohužiaľ u nás je to zatiaľ takto, či niečo vieš alebo nie, väčšinou dôležitý je diplom. :.(

firmy beru, schopnych ludi je hodne malo a ked nie v CR tak sa uc nemcinu. vseobecne vela firiem chce databazy a javu ale vseobecne ani ostatne veci nie su odveci (linux a ARM do buducnosti neni odveci).

P.S: dobre je mat vysku. Ale skusit mozes aj popri vyske uz nieco zhanat, da sa robit aj na VPP popri vyske.

A to

Myslím že za 5 let práce se naučím víc než za 10 let na VŠ (aspon co se tyče tohoto oboru)

je kravina. Za 5rokov na vyske sa naucis hodne, hlavne potom v robote nebudes 3 mesiace nevynaliezat uz vynalezene (co by vyskar urobil za 2dni)

Mysleno tak, že clovek po 5 letech vývoje SW v praxi udela vic nez clovek co po 5ti letech vyleze z VŠ :-) To je pouze mu nazor, mozna je pravda jinde ale jiste je ze na vejsku jit momentalne nemohu, musim proste makat...

Je mi jasny, že schopnych lidi je malo, takze firmy berou i mirne "invalidni" jedince jako jsou absolventi ? Planuju přez leto se do toho doma ponořit a pak hledat na podzim práci a jde mi o to abych si nedělal marné naděje, jinak bych rovnou šel opravovat Notebooky :-D

Ne. Na vyske mas kazdy semester aspon 5 seminarok, a na IT vyske to znamena programovat (samozrejme 50% debilov to odniekial skopiruje ale to je ich problem ze potom ostanu debili naveky). Takze na vyske vpodstate 5rokov programujes a zaroven ziskavas nenahraditelne znalosti ktore ti vo firme nikto nebude vysvetlovat a este aj za to platit ze ti musi nieco vysvetlovat.
Ak si v niecom fakt dobry tak ta vezmu aj bez vysky ale ja neviem ci si v niecom dobry. Co si uz naprogramoval?

Pokud chceš někam jít programovat, určitě firmu líp oslovíš, když jim předvedeš nějaký výsledky, tedy uděláš nějakej program, kterej něco umí - vymysli si něco a udělej, volba je na tobě, programátor musí mít i svý nápady.
Protože přijít do firmy a říct - "nic neumím, ale vezmite mě a naučte si mě" - tak to asi těžko někoho zaujme.

Tak to s tebou uplne souhlasím. Samozrejme se clovek uci i tim, ze si dela svoje veci a pokud je mozna cesta "predvest svou praci" Tak je to jedine dobre a podle meho urcite rozumejsi nez se vytahovat s nejakym diplomem :-)

Samozrejme, ze nechci prijit nekam a rict nic neumim a ucte me, ale rict tohle umim a chtel bych umet vic :-)

On ten diplom není zbytečnost, i když předvedeš nějakou svou práci. Diplom, tedy známka absolvování VŠ, neukazuje tvoje skutečné schopnosti, ale říká, že jsi schopen se ponořit do skript a manuálů a umíš samostatně pracovat, protože na VŠ je to jiná liga, než na střední škole. To není jen o tom, co ses tam naučil.

Bohužel, s pouze střední školou máš v každé práci těžší start, obvykle začneš někde dole a až ukážeš svoje schopnosti a někdo si jich všimne, tak se dostaneš výše. Ze začátku spíš počítej s pozicí kodéra, než vývojáře, pokud se dostaneš do nějaké větší SW firmy.

Pokud jsi z elektrooboru, zkus se podívat na programování PLC, např. S7 od Siemensu, ty se dost používají, ale je spousta dalších. Bohužel, bez samotnýho PLC toho doma moc neuděláš, musel by sis něco sehnat, ale možná existuje nějaký emulátor na PC. Pokud umíš programovat, tak by nějaké firmě stačilo, že alespoň o PLC něco víš, do samotných programů by tě už pak zasvětili.
Ale tohle je obor automatizace a výrobních linek, jen pro informaci, tedy výrobní průmysl.

Este ma napada mozes skusit oslovit nejaku firmu ktora robi so SAP, ale musis vediet poriadne C++. Ptz SAP sa v ziadnej skole neuci tak taketo firmy si ludi skolia sami.
Alebo ina moznost je nadrbat sa niekde kde spravuju nejake servery (nutna znalost unixu apod) ale tam najskor len zakysnes na nejakej slabo platenej pozicii a moc sa toho nenaucis.

Ak si dobrý, stačí ti základná škola. Dôležité je mať chuť - vzdelávať sa aj sám. Sú firmy, ktoré pozerajú na titul (ale to nie sú dobré firmy), každá dobrá firma pozerá na vedomosti (viď napr. ESET). Každá práca je ťažká, ak ju človek robí poriadne - a čaká ťa ťažká cesta.

Vysoké školy (môj názor) majú dosť veľa nedostatkov, majú kvantitu a nie kvalitu. Ale sú aj výnimky / v učiteľoch, profesoroch.

Realita je taká, že firmy berú aj mladých ľudí, ale z tvojho pohľadu to je lotéria. Buď vyhráš a dostaneš sa do firmy, ktorá svojich zamestnancov vzdeláva a umožňuje im rásť, alebo nevyhráš a zamestná ťa firma, ktorá z takých ľudí vyslovene žije. To potom spoznáš tak, že budeš pravidelne po večeroch do noci prerábať program, pretože architekt riešenia opäť niečo "neodhadol", alebo analytik zasa na niečo "pozabudol". Na nejaké samoštúdium nebude čas a keď budeš chcieť za to aspoň vyšší plat, tak zamestnajú druhého takého. :-)

Tvrdiť, že dobré firmy nepozerajú na titul, je trochu odvážne. Skôr by som povedal, že zamestnaním niekoho bez VŠ berie firma na seba väčšie riziko, že ten človek nebude rozumieť niektorým veciam, s ktorými sa stretne. Takže keď sa budú rozhodovať medzi dvomi ľuďmi, ktorí sú na približne rovnakej úrovni, tak pravdepodobne siahnu po tom s VŠ. Na druhú stranu človeka bez VŠ môžu zamestnať za nižší plat a ponúknuť mu dobré podmienky pre ďalší rast - nič nie je čiernobiele.

V každom prípade vzdelávanie v oblasti vývoja SW bude pre teba ťažšie ako na vysokej škole. A s tým súvisí aj to, čo a za koľko budeš robiť o pár rokov neskôr, ak nechceš celý život pracovať ako programátor. Môj názor je, že bez VŠ z teba nebude dobrý SW architekt, ale možno ťa začne baviť viacej projektový manažment a tam by ti VŠ asi chýbala menej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru