Avatar uživatele
autacek

Co se dnes učí na školách, nebo co učí děti rodiče, když se tu vyskytují takové dotazy?

Dotazy typu, ono něco hrozilo za poslech zakázaných rádií? Nebo údiv nad tím, že by snad Češi v Praze zapalovali v 68 „spojencům“ tanky a ten nepořadek k vidění na fotkách jak z války si nezpůsobili v naprosté většině sami? Vůbec mi nejen nad neznalostí historie, ale i vůbec něčeho užitečného, byť sem nepíši další příklady, zůstává někdy rozum stát.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 2434 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Muffz

Učitelé musí vtěsnat stovky let do pár hodin, není možné vypíchnout všechno. Pokud chce žák vědět víc, musí se zeptat jinde nebo se naučit sám. Dnes v době internetu lze dohledat skoro vše.

Na druhou stranu z vlastní zkušenosti vím, že valnou většinu žáků historie nezajímá. Proč taky? Co bylo, bylo. Učit se věci, které ti ještě každý prezentuje jinak, které ti v budoucnu budou k něčemu možná tak v Chcete být milionářem, je zbytečné. Ano, nějaký přehled je důležitý, ale to drcení letopočtů a bitev je kravina.

Nehledě na to, že tvé vyjmenované příklady se týkají komunismu a totality a dnešní děti už nejsou tak tupé jako kdysi, hledají si informace mimo učebnice, protože ví, že jsou psané vítězi a komunismus je v nich zkresleně vylíčen jako to největší zlo ve vesmíru, i když je pravda jinde. Ale k tomu si musí každý přijít sám.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… vono taky záleží na tom, co jim doma řeknou rodiče …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

Tak to je dobrá otázka, jen by chtěla rovněž vysokou míru sebereflexe od tazatele.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek