Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Věcné břemeno,

Rekreaační domek, přilehlá zahrada-dvorek, pod povrchem země jsou umístěny nějaké asi betonové,staré roury sloužící k odtoku povrchové možná i splaškové vody od dvou sousedů ,vyustění přes náš pozemek do silniční kanalizace.O tomto věcném břemenu jsme nevěděli, ani to není nikde zadokumentováno.Přišli jsme na to tak, že se nám podnáčí část pozemku i část RD.Roury asi pro stáří jsou poškozené, možná rozbité.Dotaz, kdo se má postarat o nápravu a případnou opravu . Asi musím strpět toto věcné břemeno, nevím jak je to v novém občan.zák.,, děkuji za radu

Předmět Autor Datum
Věcné břemeno, pokud je a trvá, že jiná možnost není, jsi povinen strpět. Avšak majitel je povinen z…
Rce. 04.11.2013 14:46
Rce.
Mělo by být věcné řemeno někde zaneseno.
icepower32 04.11.2013 16:58
icepower32
Věcné břemeno musí být někde (v katastru) zanesené. Pokud není, není. Není to žádné věcné břemeno, b… poslední
lk1 05.11.2013 15:14
lk1

Věcné břemeno, pokud je a trvá, že jiná možnost není, jsi povinen strpět. Avšak majitel je povinen zajistit, aby ti to nepůsobilo škody a případnou škodu nahradit a roury opravit. Není dobré dělat zbytečné dusno se sousedy, požádej je slušně, aby to opravili.

Věcné břemeno musí být někde (v katastru) zanesené. Pokud není, není. Není to žádné věcné břemeno, byla to jen laskavost vašich předchůdců.
A nenechte si ho udělat dodatečně. (sousedi nejsou ČEZ, který má automaticky všechny sloupy a vedení jako věcná břemena, i když to není nikde napsané).

Sousedy, jestli nemají možnost vést své odpadní trubky jinudy, požádejte o nápravu a snažte se udržet sousedské vztahy nedotčené.

Jestli lze vést po jejich pozemcích, asi bych je požádal aby si to přeložili v rozumné lhůtě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru