Avatar uživatele
Dochy

Vědí lékárníci něco víc než lékař či výrobce léku?

Jakožto aktuálně nemocný jsem pozoroval věci, se kterými jsem se jako zdravý dosud nesetkal. Je mi jasné, že antibiotika se mají brát a dobrat přesně dle doporučení lékaře/lékárníka. Ale:
U prvních antibiotik mi lékař napsal recept s dávkováním 1–0–1 (což podle mně zhruba znamená k snídani a k večeři). V letáku je uvedené doporučené dávkování 2× denně 1 tableta (nic o nutnosti přesných intervalů, dokonce ani v odstavci co dělat když zapomenete). Nicméně lékárník napsal dávkování 1tbl á 12h (ne že by to vadilo, ale je to zpřísnění oproti lékařovu předpisu i letáku a v důsledku jsem o trochu zpozdil léčbu, protože podle původních podmínek bych první pilulku vzal ještě dopoledne, takhle jsem čekal až na večer abych se vyhnul šíleným variantám časování)

Druhá antibiotika: V letáku info: možno užívat bez jídla (na lačno) či s jídlem. Lékárníkův pokyn byl striktní: na lačno.

(Ani v jednom případě jsem neměl možnost se na rozpor zeptat, 1. vyzvedávala manželka, 2. leták jsem si přečetla až doma)

Tak pokud máte někdo zkušenosti či přesnější info proč lékárník podává podobné informace, zda to má skutečný smysl, nebo zda to lékárník bere tak trochu „šmahem“ (zkrátka jednou jsou to antibiotika a ta se berou pravidelně. Tečka.), rád se nechám poučit.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, klumprt před 2247 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Podle mne jde spíš o možnost „bere to šmahem“. Nicméně faktem je, že lékárníci obvykle vědí o lécích VÍC než samotní doktoři (zejména o vzájemných kontraindikacích)!!! Už se mi dokonce stalo, že lékárník nad receptem kroutil hlavou, telefonoval k lékaři ohledně jím vydaného receptu a ve finále jsem nakonec dostal úplně jiné prášky. Je tedy i možné, že s ohledem na ostatní medikamenty zpřísnil podmínky na základě hlubší znalosti problematiky. Tohle si opravdu netroufám posuzovat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Já si myslím, že se spíše lékař „upsal“,
antibiotika je nutné brát v přesných intervalech,
jinak se snižuje koncentrace účinné látky v krvi.

Po vyzvednutí jste si měl první tabletu vzít hned,
druhou večer už v určitou hodinu a dále dodržovat
dvanáctihodinový interval.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Myslím, že lékárník je něco jako druhá kontrola. Má o účinnosti a užívání léků prodrobnější informace než lékař, který spíš ví jen, který lék je na co a nemusí znát už přesné informace o dávkování a užívání. Proto bych bral jako validnější informace ty od lékárníka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Na Vaši otázku odpovídám:
Ano, někteří lékárníci vědí více (o účinnosti léků a bylin), než někteří lékaři. 🙂
Směrodatné jsou informace z příbalového letáku, od výrobce.
Pro lékaře je dávkování léků rutinní záležitostí a většina pacientů užívá léčivo ráno, v poledne a večer. Označení 1–0–1 prostě znamená 2 tbl. denně :)-
Program v PC (recepty) může být takto přednastaven.....
U ATB je léta samozřejmé, že se dodržuje hodinový odstup (6, 12, 24). V počáteční, nárazové bariéře je mezi 1. a 2. pilulkou doporučován kratší odstup.

Některé skupiny léků se užívají jen nalačno. Jiné pouze s jídlem (nalačno s nevolnostmi). U některých je to jedno (účinnost se s podáním po jídle nesníží). Pacient si vybere, jak mu to vyhovuje.
Obecně známá věc je také ta, že mléčné výrobky mohou snižovat účinnost ATB! Někdy se udává v příbalovém etáku, jako zcela nevhodné.
Po dobrání ATB je třeba dát střevní mikrofloru „dohromady“, třeba i za pomocí kvalitních mléčných výrobků

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Nemocí je nepřeberné množství, léků a doplňků stravy je ještě více a k tomu je zapotřebí počítat, že máme lékárníky vynikající, dobré a trochu slabší rovněž tak lékaře, tudíž přesně určit pacientovi dávkování je trochu problém s ohledem na to, že lékař může malinko lépe posoudit chátrající a kňourající tělesnou schránku pacienta a tím určit dávkování léků.
Pokud by lékař i lékárník měl přehled, účinky o všech lécích musel by být génius. K tomu je zapotřebí přičíst kouzla ve zdravotnictví mistra Julínka v nedávné době, rovněž dále , že i ti bohatí kapitalisté v okolních zemích kteří pohrdají českou kotlinou mají velký zájem o levné české léky, nejvíce na srdce a astma.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

No moc toho neznáš. Nevíš ani co je na lačno!!! Pochybování o pravidelnosti užívání antibiotik je dětinské. Je třeba zajistit koncentraci účinné látky v krvi rovnoměrně po celých 24 hodin a to zajistíš jedině pravidelnými intervaly v užívání.Ty rozumíš té latinské hatmatilce a zkratkám na receptu? Vsadím se že ne.
Já už jsem se naučil alespoň latinské číslovky abych věděl kolik balení léku mně lékař napsal.

http://zdravi­.doktorka.cz/jak-spravne-uzivat-antibiotika/

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

da ny: „Označení 1–0–1 prostě znamená 2 tbl. denně“ – tady mám výhradu. 2–0–0 jsou také dvě tablety denně. 1–0–1 bychom spíš označili jako jednu tabletu dvakrát denně. Přesto ale 1–0–1 je něco jiného než 1–1–0.

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mosoji:
„Tablety lze užívat s jídlem nebo bez jídla (nalačno).“ Opsáno do poslední tečky z letáku.

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

No a kde je problém? Obojí je správné.

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Není mi jasná Tvá poznámka „Nevíš ani co je na lačno!!!“ (přestože daná fráze byla opsaná z letáku)

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mosoji, popravdě: trochu mně štveš. Hádej proč.

Jinak mám za to, že tam, kde je třeba pravidelné dávkování po x hodinách tam je to psané i v příbalovém letáku.

Třeba na jiných ATB je upozornění „Dávky během dne rozložte rovnoměrně“

Ivzez: ATB jsou různá, některé tablety jsou uzpůsobeny na postupné uvolňování léčiva…

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Kecáš a vidíš problém tak kde není. Nakonec, kdo tě nutí aby jsi dodržoval to co ti doporučí lékař nebo lékárník. Správně je to od da ny!!!

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Čtení se učí v první a druhé třídě ZŠ.

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek