Avatar uživatele
anonym

Věděli jste, že 95 % všech potravin se vyrábí za přispění ropy?

Opravdu je ropa, tak zahrnuta v přispění výroby potravi? Se musí nějak upravovat, protože jak by to jinak mohlo lidské tělo akceptovat? Je v tomto článku něco zajímavého, či nejasného?
Tady je více..

Za vším hledej ropu

Věděli jste, že 95 % všech potravin se vyrábí za přispění ropy? Že 95% veškeré dopravy funguje na ropných derivátech? A že 95% všeho zboží vyžaduje pro svou výrobu ropu? A že za každou kalorií běžně vyráběných potravin se ukrývá 10 kalorií z ropy? A že na výrobu jednoho počítače se průměrně spotřebuje desetinásobek ropy, než váží samotný počítač?
Nejhorší fosilní katastrofy v dějinách. Když se spojenec stane nepřítelem

Ropa je dnes využívána v rámci masové výroby, nákladní přepravy,ale i na pěstování zemědělské produkce. Hnojiva ani pesticidy se bez ropy dnes už téměř neobejdou. Naprostá většina měst je plánována s ohledem na dopravu – leckdy bývá středobodem plánování a podřizuje se jí vše ostatní (ale dá se to dělat i jinak – čtěte více v našem článku zde).

Z ropy se vyrábí veškerý (opravdu veškerý) plast – tedy pokud není vyroben z biologicky rozložitelných materiálů – a o tom všichni výrobci rádi a nahlas informují. Mezi další výrobky vyráběné přímo z ropy patří třeba dámské punčocháče z nylonu, ale třeba také veškeré oblečení obsahující polyester.

Bez ropy bychom neměli spoustu léků proti bolesti nebo horečce.

Svíčky (pokud nejsou z přírodního vosku) se také většinou vyrábějí z ropy. Kyselina acetylsalicylová (lat. acidum acetylsalicylicum) je také produktem petrochemikálií. To nezní nijak zajímavě, ale když vám prozradíme, že tato kyselina je součástí mnoha léků proti bolesti, horečce nebo k potlačení zánětů a obsahují ji léky jako Aspirin, Acylpyrin apod., možná vás to bude zajímat více. Mnoho uměle vyráběných vitamínů má také své zdroje v petrochemii – A, D, E, K.

A ušetřen nezústane ani make-up. Ten většinou obsahuje různé oleje, tuky, parfémy, vosky a barviva – a tyto látky právě často pocházejí z ropy (ethanol, isopropyl alcohol, propylene glycol a další).

Petrochemikálie najdete v různých doplňcích stravy a přísadách v běžných potravinách. Aby jablka vypadala červenější, a tak co nejatraktivnější pro zákazníka, používají se nejrůznější přísady a chemikálie. A jejich původ právě často sahá až k ropě. Čisticí prostředky, které nejsou na mýdlové bázi, si často „pomáhají“ látkami, které mají svůj původ v petrochemiká­liích… A třeba takové golfové míčky – ty obsahují polybutadien (umělý kaučuk), látku, která patří mezi petrochemikálie a trvá jí stovky let, než se rozloží. A přitom jenom ve Spojených státech se ročně v přírodě ztratí na 300 milionů golfových míčků…

Ani cesta ropy do nádrží našich aut, do našich krémů nebo jídel není jednoduchá. Kromě ropovodů se ropa po světě rozváží v lodích. A ne jen tak nějakých – patří mezi největší, jaké lidstvo dokáže vyrobit. A tyto lodě se tu a tam také potopí. Následky těchto neštěstí jsou katastrofické a lidstvo jim neumí nijak efektivně předcházet, ani řešit jejich následky. Dosavadní snahy jsou spíš marnými pokusy. Jaká je budoucnost?

http://www.national-geographic.cz/clan­ky/ropa-vladne-svetu-i-nasim-domovum-podivejte-se-co-vsechno-se-z-ni-vyrabi.html#.V3cym­qLA2C4

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2868 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano věděl jsem to. V podstatě nepoužíváme téměř jinou energii pro výrobu a dopravu potravin. Jinou vhodnou a cenově zajímavou energii nemáme. Nebo by jsi se chtěl vrátit k obdělávání motykou?:

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Věděli. Ale možná by bylo lepší nevědět.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek