Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Větší nižší nebo menší hlubší hrnec na vaření špaget

Dobrý den,
chci si udělat špagety a napadla mi při výběru hrnce taková otázka. Je úspornější na plyn na kterém si je chci udělat použít větší, ale nižší hrnec do kterého dám řekneme litr vody a nebo spíš menší (s měnší plochou na ohřev) ale za to hlubší, do kterého dám stejné množství vody? Je v tom rozdíl?

Samozřejme použiju na to pravý hořák, aby to sedelo..říkám si, mensi plocha se ohřeje rychleji ale zas má větší vodní sloupec (třeba 7 cm), nez kdyz mam vetsi plochu a sloupec třeba jen 4cm...

díky:)

Předmět Autor Datum
Větší hrnec = větší hořák = větší spotřeba plynu za kratší čas. Řekl bych, že ve výsledku je to jedn…
ladaadal 07.05.2013 12:19
ladaadal
Já bych raději dal širší hrnec - větší plocha na ohřev plamenem i na menším hořáku. Při širokým hrnc…
Prasak 07.05.2013 12:48
Prasak
Tak ono záleží, jestli ti jde primárně o energetickou efektivitu a nebo chceš také zohlednit způsob…
Moas 07.05.2013 13:58
Moas
To snad pozná každý, kdo vařil. Jestli na tom bude nakydaná sójovka, hořčice a kečup, je to jasný. T…
karel 07.05.2013 14:11
karel
Pokial ide o fyzikalne javy,nie o samotne spagety,rychlejsie sa prehreje uzsi a vyssi hrniec ako sir… poslední
audax 08.05.2013 11:56
audax

Větší hrnec = větší hořák = větší spotřeba plynu za kratší čas. Řekl bych, že ve výsledku je to jedno. Jediné, co by mohlo mít vliv je to, že větší plocha hladiny rychleji ochlazuje vodu seshora, ale to by se opět kompenzovalo tím, že větší hořák ohřívá za kratší čas, takže to ochlazování netrvá tak dlouho. Možná, kdyby se to počítalo přesně dle fyzikálních zákonů, tak tam nepatrný rozdíl bude, ale pro praktické využití bych typoval, že to je zanedbatelné. Prostě tak jako tak musíš ohřát 1l vody, takže když využiješ všechnu energii hořáku, měl bys spotřebovat stejnou energii, kterou je plyn schopen dát.

Tak ono záleží, jestli ti jde primárně o energetickou efektivitu a nebo chceš také zohlednit způsob vaření dle toho, jak by to dělal Babica a jak Riddi (nutno říct, že 99,9 procent populace těžko pozná, kdo z těch dvou je uvařil).
Správný hrnec na špagety má být úzký a vysoký. Já použiju hrnec, jaký mi padne do ruky, špagety z něj klidně čouhají, však ony po minutě změknou a povede se je do hrnce stočit a ve finále není poznat, který konec se vařil o minutu déle. Ne se špagetama za pár korun.

To snad pozná každý, kdo vařil. Jestli na tom bude nakydaná sójovka, hořčice a kečup, je to jasný. Ten člověk je prase.
Prodávají se hrnce vysoké s vyjímatelnou vložkou, vařím v nízkém a širokém. Opravdu spíš záleží na těch špagetách. Když něco moc neznám, podívám se na instruktážní video, jak to dělá Heston Blumenthal.

Pokial ide o fyzikalne javy,nie o samotne spagety,rychlejsie sa prehreje uzsi a vyssi hrniec ako siroky a nizky,plynovy horak ohrieva hrniec len v obmedzenom bode,uzsi hrniec sa prehreje intenzivnejsie a objem naraz ohriatej vody je vacsi ako v sirokom hrnci.....samozrejme z praktickeho hladiska su tie rozdiely v podstate zanedbatelne,nejedna sa tam o nejake hodinove rozdiely medzi hrncami,je to skor o sekundach,kedy v ktorom type hrnca rovnomerne vrie cely obsah pouzitej vody a kolko plynu sa spotrebuje navyse na varenie v jednotlivych typoch hrncov,tie badatelne rodiely budu vacsie,pokial zoberies plechovy tesco hrnec v porovnani s nejakym hrncom z medi,keramiky,titanu,hliniku etc......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru