Avatar uživatele
hapiky

Věříte tomu, že by někde v dnešní době nebo v budoucnu mohl existovat socialismus s konkurences­chopnou ekonomikou?

Původní otázka zněla:

Věříte tomu, že by někde v dnešní době nebo v blízké budoucnosti mohl být socialismus prosperující a konkurenceschopný?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2480 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Vyloučeno to není. Jenže může být fungující pouze za podmínky, že všichni budou opravdu pracovat pro celek a vykašlou se na nějaké žabomyší války, závist, kdy musím mít zkrátka víc než soused apod. Bohužel, vzhledem k současnému charakteru společnosti mi to připadá jako utopie. Možná tak za 500 let k tomu nějak dospějeme.

Autacek: To že se nepovedlo prokázat že socialismus funguje ještě nedokazuje že fungovat nemůže.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Socialismus jako myšlenkoý směr vznikl jako reakce na kapialismuss v období průmyslové reoluce v 19.. století, i když myšlenka společného vlastnicí je stará – nap. ř.T homas More a jeho Utopia..

Za konečný neúspěch socialismu jsou považovány Gorbačovy reformy v Sovětském svazu a poté zhroucení tzv. socialistických režimů tzv. východní Evropy..

Takže po pádu Sovětského svazu v roce 1991 se bývalé „ socialistické země“ vydayl cestou volného trhu. .

Zřejmě v každé zemi zaujímají sociální či soc. demokratické strany místo ve vládě. Ale i v těchto státech jsou prvky socialistických myšlenek – např. sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti.

Vývoj pobíhá po spirále, komu by měl tedy socialismus konkurovat? Prošel několika formami – utopický, vědecký, reformní, nacionální a neomarxismus, ale bohužel žádná forma se neosvědčila.

Nejsem prorokem, ale nevěřím, že by se lidé změnili a chtělí být rovni, třeba pokud jde o majetek. Stále budou někteří rovnější …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Historie ukázala, že nemohl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nerozumím otázce. Konkurence schopný ? S kým? Teoreticky by to bylo možné. V praxi se to doposud nikde neprokázalo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Plánovanou ekonomiku uplatňuje Rusko ve vojenské sféře. Budeš se asi divit, ale tato plánovaná ekonomika umožňuje Rusku mít armádu na úrovni USA a ve vojenské technice být v mnoha oblastech lepší, za mnohem méně peněz než vynakládají USA. Reganovo jakési uzbrojení je v dnešní době neuskutečnitelné.
Díky plánované ekonomice jsou ruské zbraňové systémy na světovém trhu mnohem lacinější než americké! Nakonec se stačí zamyslet co to je tržní ekonomika, jejímž hlavním cílem jsou stále větší a větší zisky zbrojařských firem.
To plánovaná ekonomika nezná!! Vypadá to tak, že se USA tentokrát uzbrojí sami!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jak už bylo řečeno: již bylo historicky dokázáno. Jsou země, kde se ještě formálně a ideologicky hlásí ke komunismu, ale ve skutečnosti tam funguje tržní ekonomika (Čína). To, že někdo dokáže vyvinout zbraně levněji není znak ekonomické síly, když široké masy živoří (Rusko, KLDR).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
456jkl@post.

Neodpovím na otázku asi přesně, jelikož politika a víra nejsou totéž, asi …

Ale: co se týče majetkové „problematiky“ socialismu to by asi v „dnešní“ době šlo zařídit. Pokud by byl předem znám „strop“ možného vlastnictví majetku na každou konkrétní osobu vzhledem k věku osoby… A bylo by předem známo co se stane s „přebytkem“ majetku osoby, která „vytváří zisk“ třeba v podobě majetku, který by měl patřit té osobě. Např. soukromník založí firmu a firma po určité době vydělá majiteli určitý zisk. Pokud by byl stanoven „strop“ připadlo by majiteli jen tolik kolik je „strop“ a pokud by firma vydělala více než je „strop“ „musrli“ by se předem vědět co se „stane“ s tím přebytkem. To samé u zaměstnanců: pokud by byl stanoven jednotný „strop“ pro „všechny“ mohl by se každý „rozhodnout“ kterou „cestou“ se k „dosažení stropu“ vydá jestli „zaměstnaneckou nebo soukromnickou“. U zaměstnanců by to vlastně znamenalo, že by na určitè pozici dosáhli „stropu“ majetkového a mohli by kariérně pistupovat na „vyšší“ posty, ale už vždy za „stejné peníze“ …

Upravil/a: 456jkl@post.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… nemá cenu zbytečně upravovat otázky, původní byla zcela srozumitelná, v těch upravenejch, aby se pes vyznal >>> přečti si Neználka, a zjistíš, že to i někde fungovalo …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Na Tvoji otázku částečně odpovídá článek uvedený na níže uvedené adrese. Je delší, ale určitě stojí za prostudování:

http://www.e15­.cz/budoucnost-byznysu/technologie-kapitalismus-drive-ci-pozdeji-zabiji-rika-futurolog-leonhard-1330953

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… von už Lenin v těch svej sebranej spisech (mám za to, že měly něco kolem17 dílů, povídal, že komunismus s toudle společnosní nelze vybudovat …
… hapiky >>> souhlas s mosojem, vono někdy je lepší plánovaná socialistická ekonomika, než kapitalistickej mišmaš >>> viz zemědělství …

před 2479 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Mc Merkurion: Reagoval jsem na Drapa, ale mohl jsem si domyslet, že ten ze zásady mnoha otázkám nerozumí, nebo se jen tak účelně tváří žen nerozumí.

před 2479 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

annas: Může plánovaná socialistická ekonomika konkurovat tržní ekonomice kapitalismu? Tedy mohly by si dlouhodobě udržovat stejnou technologickou vyspělost? Až mě přijde hloupé se na tom ptát, protože za sebe říkám NIKDY.

před 2480 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Za sebe se velice mýlíš.

před 2480 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Podle mně to vyloučené není. Jenže to vyžaduje nějakou rozumnou cílevědomost, která je v kapitalismu typicky motivována touhou po soukromém zisku. A nemyslím si že plánování na pětiletky a desetiletky tak jak se praktikovalo je nutným atributem socialismu. Tímhle stát sice zajistil (jakžtakž) základní věci, ale rezignoval na rozvoj a vývoj.

před 2480 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek