Avatar uživatele
hapiky

Věříte tomu, že jednodenní půst je prospěšný či zdravý pro organismus potažmo pro celé tělo?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, lota před 2423 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Věřím, ale nejlepší je začít půst na jaře, když se probouzí příroda a objevuje se slunce. Navíc březen a duben jsou měsíce, kdy podle činské medicíny jsou nejohroženějšími orgány játra a žlučník. Takže je dobré je čistit dietou či občasným půstem.

Při dietě je třeba pít hodně vody, čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy.
Ale na půst je třeba se připravit odlehčeným jídlem před, nebo vynecháním jednoho jídla atd. Záleží zřejmě na tom, jak se člověk stravuje.

Když jsem byla malá, dodržovala máma „půst“ v tom smyslu, že jsme tak často nejedli maso. Některý den v týdnu jen husté polévky, někdy omáčky, často jáhlovou kaši se švestkami. Přitom rodiče chovali zvířectvo, takže se zajištěním masa nebyl problém.

Teď se také snažím omezovat maso, protože překyseluje organismus a hůř se stravuje. Jinak ale věřím, že je třeba jíst všechno, ale s mírou. K masu zeleninu, pak třeba jen brambory se zeleninou atd.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Údajně není půst jako půst. Jednodenní má zanedbatelný efekt. Máme-li věřit článku http://centrum-regenerace.cz/pust-pro-zdravi/?zlandin­gpust1 ,chce to aspoň 1 až 2 týdny.

Upravil/a: Kepler

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Samozřejmě, je to teorie tisíckrát ověřená v praxi. Lepší jeden den nejíst, než sníst za den to, co máš na dva dny. Bohužel to nedovedu kontrolovat. A asi nejsem sám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no nevím, křesťané držej půst jednou tejdně, a podívej se, co to některým provedlo s mozkem (například boj proti potratům, odsuzování gayů – přestože mezi kněžími bují prokázaná pedofilie) …
… a co teprve muslimové s jejich ramadánem >>> ten zanechal také neblahé následky, když si pletou jateční prasata s lidma …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Věřím, že ano. A nejsem sama – je to tradice v různých kulturách a podporují to i moderní výživoví poradci, třeba Martin Škába. Samozřejmě jednodenní půst nezachrání to, že jinak po celý rok budeme dlabat kdejaký humus.:-)

Zdroj: https://www.pro­detox.cz/jarni-ocista-vyzivovi-experti/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

http://www.uspesna-lecba.cz/k-cemu-je-dobry-pust/

před 2423 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Já jsem půst nikdy nedodržoval, ale byl jsem týden na ozdravném pobytu na Šumavě kde byla jen zdravá strava bez masa. Po tom týdnu jsem se cítil neuvěřitelně dobře.

před 2423 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orestez

Tak to bylo zdravým prostředím. Rád se k masisku vrátíš. Budu věřit, ale jen kvůli těm, kdo s tím obchodují. Delší hladovění nazývat očistnou kůrou nebo půstem je psychické ovlivňování. Nepodporuji to. Čistší vzduch, ráno víc světla, probouzení ptáků, lesy. Může se stát, že se člověk za celý den nenají. Ale to je normální. Jinak třeba mrtví vůbec nic nejí po celou dobu a nejsou vůbec zdraví. Přeji další pěkné zážitky z přírody.

před 2422 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orestez

Tak to bylo zdravým prostředím. Rád se k masisku vrátíš. Budu věřit, ale jen kvůli těm, kdo s tím obchodují. Delší hladovění nazývat očistnou kůrou nebo půstem je psychické ovlivňování. Nelodloruji to.

před 2422 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek