Avatar uživatele
bolak

Co se děje se zachráněným sebevrahem?

Ten co dělá že jako skočí z mostu a nakonec ho odtáhnou. Daj mu želízka nebo jede do nemocnice nebo si prostě zamávaj a jde se domu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Damiana, briketka10 před 4277 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Nebo taky neodtáhnou,ale stihnou pod něj nafouknout takovou tu záchrannou matraci.I Mel Gibson do ní jednou skočil s chlápkem připoutaným k ruce(Smrtonosná zbraň).
Nejspíš pak skončí v péči psychiatrů.
Protože když budu chtít všechno ukončit,tak se nebudu hodinu dvě rozmýšlet a čekat,až mě někdo uvidí,aby volal záchranáře.
Jako asi to zní cynicky,ale vážně není normální,aby se potencionální sebevrah nějakou dobu promenoval na parapetu 20 patra nebo po zábradlí na mostě.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Obvykle ho odveze záchranka. Předají ho na psychiatrii. Udělá se rozbor krve a moči – podezření na drogy (teda – jestli se už netrávil). Provedou se psychotesty, případně se nasadí léky, doporučí psychoterapie. Když je stav pacienta vážný (třeba sebetraviči často „končí“ na JIPce), léčí se nejdříve tělo. Psycholog (nebo psychiatr – zjistí se, jestli se pacient už někde neléčí) se povolá později. Opět – navrhne se ambulantní terapie. Postupuje se ale případ od případu. Někdo je zralý na dveře bez kliky rovnou, jiného si místo do šaškárny odveze zdrcená rodina domů. Na psychoterapii pak obvykle stejně dochází. Někdy se ale o sebevraždu pokusí pacient opakovaně. Znala jsem tragický případ, kdy muže našli příbuzní po požití velkého množství barbiturátů a po převozu na psychiatrii se stejně hned pokusil oběsit v pokoji na pásku od županu. Není to ojedinělé…:-(

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
venkovan

Dají ho na nějkakou dobu na pozorování. Zpravidla zjistí co ho k sebevraždě vede. Někdy mu to vymluví, někdy lékaři jen hořce zaplakají, protože ví, že sebevrah je smrtelně nemocný a ukončením života o své vůli si chtěl ušetřit sebe a svoje okolí dlouhému trápení.
Nicméně – většina sebevražd bývá demonstrativních, někdy ale nemostraci si špatně naplánují a uskuteční ji.
A že sebevrah chodí hodiny po mostě či římse? naopak – myslím si, že je to normáolní. Bojuje jestli skočí či ne. A řekl bych, že to není lehké rozhodnutí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Alesh

Zavřou ho na psychárnu a dají ho k tobě na pokoj. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Syd

Damiana: Nikoho, kdo se byť demonstrativně pokusil o sebevraždu, domu nepustěj. To si žádnej záchranář nevezme na triko. Automaticky (pokud to fyzickej stav umožňuje) odvezou všechny na psychárnu a tam se v něm šťouraj a zjišťujou, jestli to myslel vážně, nebo ne. Jestli maj podezření, že to moh myslet vážně, tak ho ještě preventivně nacpou antipsychotikama, aby byl zdrogovanej a zavřou na pokoj nebo rovnou do klece, aby si něco neudělal.

před 4277 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Syd: Ale pustěj, bohužel. Mám s tím dost zkušeností… Jeden, dva dny si poleží v nemocnici pod dozorem, ale když se zaručí rodina nebo na vlastní žádost (zejména u známých osobností) požádá o propuštěni do péče svého psychologa (psychiatra), „umyjou“ si ruce. Jen z toho, který nemá nikoho, kdo by se o něj dál staral se budou snažit psychofarmaky udělat zeleninu. Je to smutné, ale je to bohužel dost častá praxe v našem zdravotnictví.
Příklad z minulého měsíce: Paní, alkoholička s opakovanými suicidálními tendencemi. Doma již byla velmi opilá, muže upozorňovala na to: Že si dneska něco udělá… On jí ignoroval, šel spát. K ránu jí našel po požití barbiturátů zkombinovaných s vínem (naštěstí tato kombinace často vyvolá zvracení – i v jejím případě tomu tak bylo). Odvoz do nemocnice, vypláchnutí žaludku, detoxikace, pozorování na JIP – tradiční postup. Lékařská zpráva pro jejího psychiatra (plus konzultace s ním) a hup!, druhý den si paní vezl syn(!) domů, aby dobře postavená rodina neměla ostudu. Silně poškozená játra ovšem měla za následek propuknutí dalších zdravotních komplikací a nedávným vyšetřením se u oné dámy zjistilo ranné stadium karcinomu jater. Nyní se paradoxně (i v péči psychologa) strachuje o svůj život.

před 4277 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Pochopitelně je to bráno případ od případu (jak píšu už v odpovědi). Když je někdo nebezpečný (sobě i okolí), na psychiatrii ho převezou rovnou, ale to jsem také psala.

před 4277 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek