Avatar uživatele
independent

Všimli jste si, že tma stojí a světlo se pohybuje?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2477 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Není to tak.

Tma se pohybuje rychlostí světla. Přesněji řečeno, tma sama o sobě neexistuje jako jedinečná fyzická entita, ale je prostě nepřítomnost světla. Kdykoli zablokujete většinu světla – např. tím, že si spojíte ruce dohromady – dostanete tmu. V souvislosti s mluvením o rychlostech, je temnota to, co získáte poté, když světlo přestane přicházet, a proto cestuje rychlostí světla.

Například se domníváte, že jste ve vzdáleném prostoru, daleko od všech zdrojů světla, jako je slunce, a na špici vesmírné lodi máte žárovku. Světlo z žárovky se rozkládá ve všech směrech prostorem při rychlosti světla. Pokud krátce vypnete žárovku a znovu ji zapnete, světlo se vydává ve všech směrech jako před tím, než začnete svítit žárovkou, a za ní je světlo, které se pohybuje ve všech směrech až do zhasnutí žárovky. Ale mezi oběma sférami světla není žádné světlo, protože nebylo vytvořeno, když byl zdroj krátce vypnutý.

Ale žádné světlo neznamená tmu. Takže mezi dvěma sférami světla je tma. Vzhledem k tomu, že obě sféry světla se rozšiřují směrem ven ve všech směrech rychlostí světla, pás tmy mezi nimi musí také cestovat rychlostí světla. Můžete myslet na temnotu jako na to, co dostanete hned po příchodu posledního světla. Vzhledem k tomu, že poslední světlo světla se pohybuje rychlostí světla, musí tma nastat ihned po této cestě.

Pokud by slunce náhle zmizelo, přestalo by svítit na zemi, země by zmizela. Ale čas cesty světla od slunce na zemi trvá 8 minut a 19 sekund. Poslední světlo, které by slunce vydalo těsně před tím, než by zmizelo, bude trvat 8 minut a 19 sekund, než se k nám dostane..

Tma, která přijde hned za posledním světlem, by trvala také 8 minut a 19 sekund. Na zemi bychom neviděli, jak slunce zmizí z oblohy, dokud by neuplynul čas 8 minut a 19 sekund.

http://wtamu.e­du/~cbaird/sq/2013/06­/20/what-is-the-speed-of-dark/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tma nemůže stát, je to jen oblast s nedostatkem světla, které už nemůžeme očima postihnout. Jen zdroj světla a světlo samé se může pohybovat. Už bys neměl tak hulit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Altair-AC

Tma je rychlejší jak světlo 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smackdown

:Dsvětlo se pohybuje jako sám život,ale podívej se na film Temné patro.

Upravil/a: Smackdown

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek