Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem W98 SE a připojení druhého HDD

Dobrý den,
mám starý PC se základní deskou FIC VA-503+ s operačním systémem windows 98 SE, stávají HDD má pouze 3,2 GB a nestačí svoji kapacitou. Chtěl jsem se zeptat, jak velký HDD můžu do PC připojit jako druhý (stávající HDD 3,2 GB chci zachovat). Je to vůbec nějak omezené ? Mám k dispozici WD Caviar 160GB, ale ještě jsem to nezkoušel. Nerad bych něco poškodil.
Předem díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
Pripojenim disku neposkodis nic. Jen se ti bude mozna hlasit jako mensi - zalezi na verzi BIOSu, s j…
Jan Fiala 09.03.2007 10:09
Jan Fiala
u tak zastaralé desky počítej, že její bios mude mít limit možná už 8gb! druhým vážným limitem, poku…
lední brtník 09.03.2007 11:56
lední brtník
Prosím tě,jak mám zjistit, jaký je limit biosu na mojí základní desce ? Kde to v biosu najdu ? Bios…
mitchi24 10.03.2007 13:54
mitchi24
To nenajdes nikde v biose, jedine tak v manuali kdoske, alebo vyskusanim...
shiro 10.03.2007 14:27
shiro
u desky to nikdy nenajdeš, protože manuál k desce nemůže tušit, jakou verzi biosu máš nahranou. teor… poslední
lední brtník 10.03.2007 16:51
lední brtník
A třetím závažným limitem (i když na něj u tak staré desky zcela jistě nedojde) je limit 128GB samot…
Pytlík 09.03.2007 12:06
Pytlík
Při dualbootu se to dá obejít tak, ze se disk rozdělí a partice, která by zasahovala fyzicky nad 128…
L-Core 10.03.2007 14:54
L-Core

Pripojenim disku neposkodis nic. Jen se ti bude mozna hlasit jako mensi - zalezi na verzi BIOSu, s jak velkymi disky umi deska pracovat.
Disky umoznuji pomoci skratospojky snizit kapacitu, takze pokud tva deka nebude podporovat velky disk, muzes timto zpusobem omezit jeho kapacitu.

u tak zastaralé desky počítej, že její bios mude mít limit možná už 8gb! druhým vážným limitem, pokud bys nesehnal novější bios, je 32gb.
čili začni nejdřív hledáním bios update u výrobce boardu, případně u nějakého velkoobchodníka na stránkách se supportem.

Prosím tě,jak mám zjistit, jaký je limit biosu na mojí základní desce ? Kde to v biosu najdu ? Bios jsem nikdy neaktualizoval, mám z toho docela obavy, abych potom ještě rozběhl počítač. Pokud by bios podporoval do 32 GB úplně by mi to stačilo a nemusel bych dělat něco co neumím.

u desky to nikdy nenajdeš, protože manuál k desce nemůže tušit, jakou verzi biosu máš nahranou.
teoreticky by to mohl být popis u biosu ke stažení, ve skutečnosti čekej nic neříkající pindy že byly opraveny staré chyby. o omezeních nebude uvedeno nic, protože žádný výrobce by nikdy neuvedl, že jeho produkt (bios) je v něčem omezen.

když jsem kupoval pc v roce 99, stará poradna byla v té době přeplněna dotazy co s tím, že jim pc nebere disky nad 8 gb.
když jsem pak dával 40gb disk, musel jsem taky flashnout bios. podle tvojeho procesoru a hdd bych řekl že budeš mít bios ještě starší.

k aktualizaci potřebuješ čistou bootovací disketu s io.sys, msdos.sys, command.com, + hodí se nějaký malý dosový souborový manažer, + nový bios (.bin nebo .rom), + flashovací program od výrobce.
pokud z toho máš obavy, kup pivo nějakému důchodci co si ještě pamatuje práci s dosem.

mimochodem při formátování disku pod win98 ti bude fdisk tvrdit že neumí větší číslo než 64gb. musíš použít fdisk z win me, nebo třeba bootovací partition magic. a jak píšou níž: protože limit 128bg je pro wirdows98 nepřekročitelný, udělej si tam oddíly do celkové velikosti 127gb, a zbytek nech nepřidělený - až na dobu než přejdeš na normální windows na novějším hw.

a teď směle googluj pro nový bios! bez něj v ruce tu řešíš zbytečnosti.

A třetím závažným limitem (i když na něj u tak staré desky zcela jistě nedojde) je limit 128GB samotných Windows 98, který, pokud není ošetřen kupř. neoficiálním Service packem z www.winpack.org , způsobí, že i když se všechno tváří O.K., tak při pokusu o zápis nad 128GB se přepíše začátek disku (tohle nastává bez ohledu na případně rozdělení disku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru