Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem WD MyBook kope přes USB kabel

Zdravím,
mám problém s externím diskem. Už pár let mám 1,5TB 3,5" WD MyBook, starší verzi s USB 2.0.
Mám na něm dost dat a momentálně dělám zálohu kompletního disku včetně nepotřebných dat. Posledních 14 dní se mi disk co chvíli odpojí od počítače a zase se připojí, počítač je hodně zpomalený, BIOS se vždycky při startu počítače na půl minuty sekne při hledání toho externího disku. Samotný disk je ale ve skvělé kondici, nemá jediný problém. Zkusil jsem ho odpojit od počítače, ten obživnul a zjistil jsem, že poměrně silně kope přes kovový obal USB konektoru i když připojím jiný kabel.
Když mu seženu jiný rámeček, tak bude fungovat, jinak řečeno kope elektronika USB-SATA, nebo disk? Opravdu se mi ho nechce na zkoušku připojovat přes SATA konektor, aby mi nekopnul do řadiče.
Kdybych koupil rámeček, musím ho předpokládám nejdřív zálohovat a formátovat, protože bude mít teď speciální systém souborů.

Předmět Autor Datum
Pokud něco "kope", pak je to zdroj, nikoliv elektronika. Při případné výměně záleží, co tam WD dal,…
ms 12.01.2013 15:41
ms
Vážně? Až se za 6 hodin dokopíruje 717 GB, tak ho rozeberu a uvidím. Kdysi jsem i tady četl problémy…
Potkan007 12.01.2013 15:45
Potkan007
Tak já tyto krabice nenakupuji a ani nedoporučuji, pokud někdo statečný to nerozebere, což je většin…
ms 12.01.2013 15:49
ms
Já už dneska taky ne, disk mám od Vánoc 2009. Uvidím, jestli je to adaptér, nebo rámeček. Kdyby byl…
Potkan007 12.01.2013 15:59
Potkan007
Tak jsem měl pravdu já, hned mi bylo jasné, že jsem tu už někde viděl nadávky. Disk po připojení k p…
Potkan007 13.01.2013 08:11
Potkan007
Ta to by mě zajímalo, jak té prasárny dosáhli. Holt tam mají "inteligentnější" řadič a ne pouze přev…
ms 13.01.2013 11:17
ms
těch možností je bžilion, třeba stačí jednoduchý XOR pro ukládaná data (to je taková běžně používaná…
touchwood 13.01.2013 14:39
touchwood
Jistě. Pokud ho to ale pokope, má tam zemní smyčku. Přes to vlak nejede. BTW: zažil jsem to i u tisk…
mif 13.01.2013 14:49
mif
to jsem psal mj. i já. ;-)
touchwood 13.01.2013 14:37
touchwood
Safra! To mi ušlo, dříve se do "externích" dávaly starší výrobní série, teď to "dolepšili". Proto do… poslední
ms 13.01.2013 16:37
ms
To bude zemní smyčka. Nemáš náhodou v PC TV kartu s anténním svodem, popř. připojení k nějakému MM r…
mif 13.01.2013 11:21
mif
V PC mám USB TV kartu s anténou typu "pevný drát na ohebném drátu" bez zesilovače, ale ten disk kope…
Potkan007 13.01.2013 16:22
Potkan007
Mam neco podobneho od WD a ten jejich USB-SATA je sedmy div sveta - vzdycky se divim, jakej smejd to…
kubik 13.01.2013 15:32
kubik
Specialny system souboru to nema. To je jiste pravda, specialni souborovy system tam neni, ale na r…
RedMaX 13.01.2013 16:13
RedMaX

Pokud něco "kope", pak je to zdroj, nikoliv elektronika. Při případné výměně záleží, co tam WD dal, zda normální disk a převodník, nebo "ušetřil" a napajcoval převodník rovnou k elektronice na disku.
USB převodník moc inteligentní není (NAS už ano) - souborový systém na disku je takový, jaký na něm vytvoříte.

Vážně? Až se za 6 hodin dokopíruje 717 GB, tak ho rozeberu a uvidím. Kdysi jsem i tady četl problémy, že disk z MyBook kompletu není vidět v systému a došlo se tu k tomu, že na tom je nějaký speciální souborový systém.
Zkusím tedy ještě vymyslet, z čeho co tu mám bych dostal 12V 1.5A. Mám tu univerzální adaptér, pro který je maximum 12V 1A.

Tak jsem měl pravdu já, hned mi bylo jasné, že jsem tu už někde viděl nadávky. Disk po připojení k počítači mimo box bez problémů naběhne, ale data nikde, neznámý souborový systém, nepřečtu ho pod Windows ani pod Linuxem. Přitom přes USB byl formátován na NTFS.

Ta to by mě zajímalo, jak té prasárny dosáhli. Holt tam mají "inteligentnější" řadič a ne pouze převodník - dalo by se to vyfotit? A co Testdisk? Je to další důvod, proč takové věci raději nepoužívat - pokud to odejde, pak data se těžko budou dolovat.
Napaječ - je potřeba zdroj, který nárazově dodá cca 2A pro rozběh disku, nejspíše je použit spínaný s dvoukolíkovou vidlicí, tj. je akceptovatelný kapacitní svod. Může pomoci pouhé otočení vidlice, ale pokud došlo k nějaké poruše uvnitř, pak odpovídající náhrada.

těch možností je bžilion, třeba stačí jednoduchý XOR pro ukládaná data (to je taková běžně používaná fligna)..

Jinak je to typické hnusácké chování (možná proto, že něco dotují, asi disky; nebo si chtějí nechat platit za servis) a proto nechtějí, aby to lidi vymontovávali.

Safra! To mi ušlo, dříve se do "externích" dávaly starší výrobní série, teď to "dolepšili". Proto doporučuji pouze BOX + HDD.
Bohužel externí disk někteří doporučují jako archivační médium, dokonce jsou jedinci se chlubí, jak ve firmě takto vy*ebali s uložením dat - strčí to do šuplíku a hotovo. Mimo zvýšené nespolehlivosti je toto další argument, proč ne.

Co se týče "kopání" - zde nejde o zemní smyčku, předpokládám totiž spotřebič II. třídy, tedy připojen dvouvidlicovou zástrčkou. Zde pouze kapacitní svod, případně v horším případě může být poškozen Y bezpečnostní kondenzátor.

V PC mám USB TV kartu s anténou typu "pevný drát na ohebném drátu" bez zesilovače, ale ten disk kope sám o sobě - zapojím ho do zásuvky v úplně jiném okruhu, vemu do ruky USB nepřipojené k PC a už kope.
Já už si s tím hrát nebudu, jelikož jsem to čekal, tak jsem udělal zálohu, koupil jsem nový rámeček s USB 3.0, udělal formát disku, nahrál zálohu, hodil ho do nového rámečku a jedu dál.
Přikládám fotku toho převodníku, pokud po něm a adaptéru někdo touží aby si ho rozdělal na díly, tak mu ho na severovýchodě Prahy klidně věnuju.

Mam neco podobneho od WD a ten jejich USB-SATA je sedmy div sveta - vzdycky se divim, jakej smejd to WD vypustilo do sveta. Ten disk, kterej v tom byl puvodne, to zvladne, ale asi polovinu mych disku to nedetekuje budto vubec, nebo spatne.

Disk sam o sobe nekope. Vyndej ho a pripoj pres SATA, nic by se nemelo stat. Specialny system souboru to nema.

Specialny system souboru to nema.

To je jiste pravda, specialni souborovy system tam neni, ale na radici je HW a asi i SW "feature" (ovladac), aby ten disk nesel zapojit mimo ten BOX, proste WD a ted se vsichni co nadavate Seagatu, chytnete za nos, protoze WD dela uplne ty same prasarny. ]:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru