Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Wifi router jako switch

Dobrý den,
mám dotaz ohledně síťování.

Internet mám skrz lokálního poskytovatele koaxem přes Fko ve zdi. Odtud mám od nich dodaný cisco modem se standardem docsis a odtud vede utp do wanu wifi routeru Asus RT-N12. Nechápu, proč nedodávají rouvnou wifi router docsis, ale to je jedno. Ve zkratce to funguje takhle.

Anténní F konektor ve zdi <-> Cisco modem <-> Asus wifi router <-> IP zařízení v privátní síti 192.168.1.x (PC, NB, mobil, ...)

Potřebuju zjistit, jestli existuje nějaké zařízení (wifi router), které by se chovalo jako switch (fungovalo by ve stejné síti 192.168.1.x) a to tím stylem, že by chytalo síť přes wifi a dál rozvádělo na svoje lan porty. Něco jako opravdu klasický switch, ale síť by se do něj nepřenesla kabelem, ale vzduchem.

Proč?
Potřebuji dostat do sítě TV a NAS, které jsou v druhé místnosti a kabelem to není možné řešit (nelze vrtat, zalištovat apod. jsem v podnájmu).

Výsledně by to vypadalo asi takto

Asus wifi router 192.168.1.1
- PC 192.168.1.2
- NB 192.168.1.3
- Mobil 192.168.1.4
- TV (v druhé místnosti připojená do onoho zařízení) 192.168.1.5
- NAS (v druhé místnosti připojená do onoho zařízení) 192.168.1.6

A vůbec nejlepší vychytávka by byla, kdyby to v tom místě toho onoho zařízení posilovalo signál wifi, ale to už bych chtěl asi moc. Stačilo by jenom, kdyby to umělo aspoň hodit na ty lan porty a udělat z nich další body pro síť 192.168.1.x a kdyby to uměl třeba stejný model wifi routeru, co mám teď, protože na něm je nějaká funkce "Režim regenerativního zesilovače", kde vlastně posiluje wifi signál, ale nevím, jestli to háže i na porty lanu.

Snad je to pochopitelné, dá se totiž říct, že bych potřeboval něco, jako obrácený AP.

Děkuji moc za trpělivost a případnou pomoc

Předmět Autor Datum
Asus wifi router <-> Powerline <-> ZEĎ <-> Powerline <-> TV, NAS Nutno být na jedné el. fázi - 1 okr…
FixExa 27.11.2013 22:24
FixExa
Mel by ti stacit libovolny router, ktery je schopny pracovat v rezimu client - to je standardni funk…
Jan Fiala 28.11.2013 08:05
Jan Fiala
Vzhledem k tomu, že tam bude připojen NAS a TV, přikláněl bych se k Powerline adaptéru. Například tu…
Fair-Play 28.11.2013 08:41
Fair-Play
potřeboval bys tomu routeru (který umí wisp-client) vyřadit nat. to třeba tplinky neumí, ale mám mlh…
lední brtník 28.11.2013 11:16
lední brtník
Tak jsem zkusil dneska ještě jednu věc, která mně předtím nenapadla. Na mobilu jsem mobilni data a z…
Šemhamforaš 28.11.2013 13:04
Šemhamforaš
Tak potvrzuji. Druhý wifi router s funkcí regenerativního zesilovače, funguje jako takový wifi switc… poslední
Šemhamforaš 30.11.2013 06:38
Šemhamforaš

Mel by ti stacit libovolny router, ktery je schopny pracovat v rezimu client - to je standardni funkce libovolneho AP, jen obvykle AP ma pouze jeden port. Pokud najdes AP ss vice porty, bude to to, co hledas.
Dalsi moznost je klasicke AP v rezimu klient + switch

potřeboval bys tomu routeru (který umí wisp-client) vyřadit nat. to třeba tplinky neumí, ale mám mlhavý pocit že nějaký asus jo, prolez si menu.
jinou cestou k vyřazení natu by mohlo být zapnutí bridge (point to multi-point). u nejlevnějších značek bez alternativního firmware asi nehrozí.

vychytávka by byla, kdyby to v tom místě toho onoho zařízení posilovalo signál wifi

wds režim kupodivu umí kdeco, i když ty modely režim client neznají. ale kvůli nízké průchodnosti je to pro domácí lan nevhodné.
za wds pověšený nas, přes zeď, takže je možné, že se stabilně chytí jen géčko? to by byl zlý sen, to fak za experimenty s wds nestojí.

- buď se podaří mít z druhého routeru client (lze rovnou takový krám koupit, ale potřebuješ více lan výstupů),
- nebo řešení s powerline adaptéry. vzít v úvahu, že reálné průchodnosti jsou nižší než deklarovaný režim 200-500mbit.

Tak jsem zkusil dneska ještě jednu věc, která mně předtím nenapadla. Na mobilu jsem mobilni data a zapnul tethering (moblní ap). Vlezl jsem do nastavení asusu a zapnul tu funkci "Režim regenerativního zesilovače" neboli extenderu. Objevila se nabídka s SSID seznamem, vybral jsem svuj mobilní AP, nastavil a router najednou nerouteroval a choval se jako switch. Šel mi PC přes lan port i NB přes wifi, čili objednal jsem asus wifi router s funkcí extenderu a celá ta sranda mě bude stát 700kč i s print serverem, což beru jako bonus. Teda pokud to bude fungovat :) sice budu mít možnou jen maximální teoretickou rychlost 150 Mbit/s, ale to mi bohatě stačí. Ještě jedna věc mě zajímá. Porty osazené 4 "piny" a 8 "piny" a jejich rozdíl? Lan konektory jsou 4 "pinové" a Wan konektor 8 "pinový". Znamená to, že na 4 je maximální rychlost 100Mbit/s a na 8 je to 1Gbit/s?

Tak potvrzuji. Druhý wifi router s funkcí regenerativního zesilovače, funguje jako takový wifi switch a díky USB mám z něj i print server. Navíc mám v tomto místě posílenou i wifi síť, takže naprostá spokojenost. Za 700kč jsem zabil 3 mouchy jednou ranou a ještě ušetřil

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru