Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Wifi rušení

Dobrý den,

mám spíše dotaz, než problém.

Již asi 6 let mám wifi od poskytovatele CZFO.net v Ostravě. S drobnými problémy jsem v pohodě fungoval. Vzhledem k tomu, že jsem od vysílače cca 110 metrů, jsem nemíval problémy s pingem ani se ztrátou packetů. Rychlost jak dwnl tak upl byla dle smluvených podmínek + - vždy v pořádku. Ping jsem ve hrách míval cca okolo 40-50. Sníh, déšť, slunce, mlha... nikdy mi nic nevadilo.

Je tomu cca měsíc a půl, co hraju World of Tanks a tehdy jsem začal pociťovat výpadky, které mi potvrdily mou teorii, že cca 5 mesíců mívám střídavé výpadky kompletně celého připojení.

Do té doby jsem to pozoroval u sledování videí online. Video se "stahuje" (načítá se dole šedý proužek) a pak se prostě zastaví a stojí, i když se posuvník blíží k tomu bodu. Video se logicky zastaví a například 5 vteřin čekám, než zase vystřelí(klasickou rychlostí, jakou mám mít) kupředu, aby se za cca 10 - 15 vteřin opět zastavilo.
Ve hře se to projevuje tak, že mi naskočí ping 999 a za cca 5 vteřin zase hra běží jak má (ping cca 40-50). V podstatě se to stává nehratelné, stejně jako sledování videa.

Problém jsem řešil se svým poskytovatelem, který mne neodbyl a poctivě sledoval traffic a konzultoval se svými odborníky. Dokonce jsem na vysílači jediný odběratel! Potvrdil mi, že je okolo spoustu domácích wifi sítí (každý musíte sedět s noťasem na hajzlíku? :-D ), což se dalo čekat... Problémy jsou nejhorší při špičce. Mimo špičku a v noci internet funguje jak má.

Ke všemu byla má anténa a vysílač nastaven tak, aby vnímal signál pouze navzájem...

Otázkou je! Když se jedná o rušení, tak proč, do háje, nejede ve špičce wifi POŘÁD naprd? Proč 10 vteřin nejede a minutu jo?

Dotaz proto, že cca za 3 týdny přecházím na optiku od Pody, ale stále mi to vrtá hlavou. Když je wifi zarušená, proč někdy jede?! Zpočátku jsem měl pocit, že někdo dokázal obejít dělení a v momentě, kdy stahuje / klikne / pustí si video mi prostě naskočí 999ping a videa se zastaví... "že mi krade rychlost". Jenže toto mi bylo vyvráceno :-(

Prosím, pomozte mi osvětlit tento problém! Chci být chytřejší! :-)

Děkuji za dočtení a případné komentáře!

Předmět Autor Datum
Normalna cinnost userov, ktori browsuju je praca v malych davkach preto to obcas ide a obcas nejde.…
KiloViktor 05.12.2013 16:24
KiloViktor
Asi byla chyba se ptát. Teď si připadám jako totální trotl :-)))
Bartex 05.12.2013 16:39
Bartex
Kto sa vela pyta, vela sa dozvie... Ak tvoja klientska stanica obsahuje nejaky druh Linuxu, mozes vy…
KiloViktor 05.12.2013 17:49
KiloViktor
Tak Vám mnohokrát děkuji za informace... Spokojím se s tím, že přejdu na optiku - Podu :-D Hezký v… poslední
Bartex 06.12.2013 13:08
Bartex
1. problém nemusí být vůbec na pojítku poslední míle, ale taky na "trubce" ISP do peeringu (nebo dok…
touchwood 05.12.2013 16:27
touchwood
What the f**k? :D
Bartex 05.12.2013 16:38
Bartex
podezřívám někoho se silnější směrovou anténou proti tvé anténě, na stejném nebo sousedním kanálu. b…
lední brtník 05.12.2013 17:46
lední brtník
Zdroj rusenia moze byt kdekolvek okolo neho. On sa domnieva, ze ked: byla anténa a vysílač nastaven…
KiloViktor 05.12.2013 19:25
KiloViktor

Normalna cinnost userov, ktori browsuju je praca v malych davkach preto to obcas ide a obcas nejde. Odlisnost je iba pri poziadavke na download dat, alebo datoveho streamu, kedy dochadza zastaveniu prenosu inych userov, alebo dokonca k ich odpojeni. Toto pozastavenie normalnej cinnosti je patrne iba pri jednom specialnom druhu rusenia, ktore sa nazyva "problem skrytych uzlov". Odpajanie je potom zavisle od toho na ako dlho sa stanica nemoze dostat k vysielaniu. Viac ako 3 sec. sposobi, to, ze ovladac wifi karty da povel na odpojenie a zznova pripojenie (re-asociaciu), ktora sa ovsem nemusi podarit a zostane to v stave ustavicneho odpajania a pripajania az do skoncenia rusiaceho signalu. Existuje riesenie v podobe znizenia citlivosti prijimaca na karte. Bohuzial nastavit citlivost sa z ovladacov vytratila a to aj na Linuxe, kde to este tak pred 8 rokmi bola celkom normalna vec.

Kto sa vela pyta, vela sa dozvie...
Ak tvoja klientska stanica obsahuje nejaky druh Linuxu, mozes vyskusat prikaz na znizenie citlivosti voci ruseniam: iwconfig wifi0 sens najaka_hodnota, pricom aka hodnota to je, zistis stylom pokus/omyl. Tazko povedat ci budes slavit uspech, pretoze takzer vsetky sucastne ovladace nastavuju citlivost automaticky zvycajne v troch urovniach: High/Mid/Low bez moznosti manualnej regulacie.

1. problém nemusí být vůbec na pojítku poslední míle, ale taky na "trubce" ISP do peeringu (nebo dokonce přímo v peeringu)
2. samotné rušení je možné sledovat jako "trvalé" (celkové zpomalení), tak jako "návaly" výpadků. wifi je kolizní médium typu CSMA/CA, z toho tedy plyne, že tvé "krabičky" mohou "čekat" až přijdou k lizu.

podezřívám někoho se silnější směrovou anténou proti tvé anténě, na stejném nebo sousedním kanálu.
bohužel přijímací ap zobrazí jen vysílače wifi v okolí, ne rušení od antény.
na rozdíl od příjmu domácí wifi z vlastního routeru - vysílací kanál poskytovatele nemáš jak přeladit.

Zdroj rusenia moze byt kdekolvek okolo neho.
On sa domnieva, ze ked: byla anténa a vysílač nastaven tak, aby vnímal signál pouze navzájem..., tak antena uz neprijima nic ine. To je ovsem zasadny omyl. Kazda smerova antena prijima aj zozadu, samozrejme s utlmom niekedy aj viac ako 20dB. Sitove anteny casto prijimaju signaly z boku utlmene len o par dB (5-10). Zdroj rusenia moze byt aj 3km daleko. Na to aby sa to takto spravalo, staci energia na vstupe >= -76dBm (Podla specifikacie: IEEE 802.11, bod 15.4.8.4 CCA), pricom vysielany signal klientskej stanice nieje dostatocny na to, aby ju zaregistrovala rusiaca stanica. Tym sa stane to, ze vysielaju "cez seba". Je to uplne normalny jav pristupovych bodov so smerovymi antenami. Wifi nebolo navrhnute na taketo pouzitie. To, ze rusiaca stanica vysiela napriklad na rovnakom kanali, moze byt zapricenene tym, ze vzdialenu klientsku stanicu neregistruje, pretoze je pod urovnou -76dBm (alebo ma nastavenu nizku citlivost).
Dalsia moznost je rusenie od blizkej stanice vysielajucej na prilahlom kanali, alebo stanice, ktora vysiela na N-ku a nebodaj este aj v sirke kanalu 40MHz. Vo vsetkych uvedenych pripadoch nastava problem s nemoznostou aktualizacie NAV (Network allocation vector), ktory je sucastou protokolu CSMA/CA (predchadzanie koliziam).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru