Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows 7 - optimalizace, aneb zbytečnosti pryč

Zdravím,
prosím o tipy, které služby/procesy jsou ve Windows 7 v pracovně/domácím prostředí zbytečné a je možno (nebo dokonce nanejvýš doporučeno) je vypnout či odstranit. Mám na mysli služby typu jako je např.:
- hlášení o chybách a různé "bonz" služby
- analýzy spolehlivosti
- různé programy zlepšování softwaru a služeb na základě zkušeností uživatelů
- "Microsoftí" programy/služby, které se spouští při startu a nikdo je nepoužívá (jako byl u WinXP Windows messenger)

Uvítám i tipy na:
- vypnutí některých grafických či multimediálnách prvků, které při práci působí spíše rušivě. Jsem konzervativní typ, styl "omalovánek" Windows 7 není moje gusto.
- bezpečností nastavení

Případní přispěvatelé prosím ať uvedou i návod pro prostředí Windows 7 CZ (např. editace registrů, "klikacím okenním" způsobem, příkazový řádek, plánovač úloh atd.).
Prosím jen vážně. Díky.

Předmět Autor Datum
vsetko nechaj tak ako je a vzhlad si nastav podla seba.
hoppus 04.09.2012 13:03
hoppus
Měl bys být schopný sám z názvu a popisu služby posoudit, jestli se služba musí spouštět (automatick…
IQ37 04.09.2012 13:52
IQ37
Ja vypinam 1. indexaciu ptz nepouzivam windows search (v ovl.panely - indexacia vsetky umiestnenia r…
MM.. 04.09.2012 14:18
MM..
Díky za tipy, které vycházejí z osobní zkušenosti (pro mě jsou cennější). Nedělám si iluze, že bude…
okolokolemjdoucí 04.09.2012 14:33
okolokolemjdoucí
A este co som urobil na W7 je spodnu listu som prerobil aby bola organizovana jak na Viste, t.j. nor…
MM.. 04.09.2012 14:37
MM..
.. keby niekto hladal tak 10782 Razíte názor, že nová podoba hlavního panelu není až tak vychytaná… poslední
MM.. 04.09.2012 14:43
MM..

Měl bys být schopný sám z názvu a popisu služby posoudit, jestli se služba musí spouštět (automaticky, ručně nebo vůbec). Jinak to nech raději na pokoji. Sebevražednější přístup je - prostě zakázat všechny služby (msconfig a pak restart PC). Ony se ve skutečnosti stejně všechny zakázat nedají. Po restartu pak znovu povolovat ty, které budou chybět (systém si o ně buď řekne, anebo něco nebude fungovat). Nakonec zjistíš, že jsi nic moc "nenašetřil".

Ja vypinam
1. indexaciu ptz nepouzivam windows search (v ovl.panely - indexacia vsetky umiestnenia rusim, a pravy klik na disk vlastnosti odskrtnut indexovat disk)
2. defragmentaciu dalsich diskov (pravy klik na nejaky disk vlastnosti - defragmentacia - odskrtnut defragmentovat novo vlozene disky)
3. defender kompletne (v ovl.panely da sa uplne deaktivovat) ptz to zbytocne skenuje vsetko a pripaja saa na MS aby overil nejake hashe ci to uz MS "pozna"
4. autorun (v ovl.apnely)
5. hlasenie a odosielanie problemov (niekde v ovl.panely to je) sa tam da aj uplne vypnut.
6. v planovaci uloh je uplne dole WEI (WinSAT) pocita to zakazdym ked uzivatel chvilu nic nerobi ten nezmyselny index vykonu, nastavit nech sa to nikdy nespusta.
7. ked chces mozes vypnut body obnovenia, ak mas iny backup systemu
8. v ovl.panely tusim ze v sekcii system - vykon mas aj nastavenie efektov plochy, mozes si pozaskrtavat co chces, ja odskrtavam plynule vysuvanie zoznamov, a rusim nahlady (toto je aj vo vlastnosti zlozky rusim obe), ostatne nechavam ptz ak zrusis vsetko tak neiktore programy vypadaju uplne blbo a maju aj skarede menu apod.
9. uz sa nepamatam co este, ono to prichadza postupne ked ma nejaka prekvapiva cinnost Win evidentne sere (saha na disk ked nic nerobim apod) tak zistujem pricinu a vypnem.

Ostatne veci v planovaci sa mi zdaju OK. Aj v sluzbach, mozes vypnut synchronizaciu casu ked chces, na SSD disku som vypol superfetch samozrejme (pre normalny HDD to nechat spustene), ale zbytok by som nechal tak, nema vyznam do toho rypat (nic tym neziskas a len si zbytocne znefunkcnis niektore funkcie)

Díky za tipy, které vycházejí z osobní zkušenosti (pro mě jsou cennější). Nedělám si iluze, že bude systém po "optimalizaci" pružnější, ale jak jsem zmínil nahoře, různá skrytá hlášení o chybách a různé "bonz" služby jsou mi vyloženě proti srsti. Taktéž "přebarvičkované" prostředí s různými náhledy a multimediálními prvky působí na mě spíše rušivě.

A este co som urobil na W7 je spodnu listu som prerobil aby bola organizovana jak na Viste, t.j. normalny quick start nalavo, normalne ikonky napravo, a ziadne lepenie aplikacii. Uz neviem jak som to robil presne treba to tam nieco nejak rucne presunut uplne doprava a niekde v pravy klik cosi prenastavit, nasiel som si kedysi navod googlom.

.. keby niekto hladal tak 10782

Razíte názor, že nová podoba hlavního panelu není až tak vychytaná a zvýšení panelu na úkor zbylé části obrazovky není to pravé ořechové? Pak není nic jednoduššího, než si panel zpátky zmenšit do podoby z předešlých verzí Windows. Klepněte na něj pravým tlačítkem myši a zvolte Vlastnosti.

Zobrazí se okno, kde se přepněte na první kartu Hlavní panel a zapněte volbu Použít malé ikony. Chcete-li se co nejvíce přiblížit podobě z Windows Vista a starších, pak ještě přepněte tlačítka na hlavním panelu na Nikdy neseskupovat. Tím docílíte i zobrazení textových popisků v panelu. Nastavení vyzkoušejte tlačítkem Použít.

Kvůli seskupování ikonek a celkové změně funkcionality tlačítek na hlavním panelu byly vývojáři Windows 7 nuceni ukrýt panel Snadné spuštění, který jistě znáte ze všech starších verzí Windows, tuším od Windows 98. Můžete si však doplnit něco podobného.

Pravým tlačítkem klepněte na hlavní panel a vyberte funkci Panely nástrojů|Nový panel nástrojů. Do adresního řádku okna, které se zobrazí, zadejte umístění %UserProfile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch. Stiskněte Enter, dialog by se měl do této složky přepnout. Potvrďte ji tlačítkem Vybrat složku. Panel by se měl objevit v pravé části hlavního panelu.

Znovu klepněte na hlavní panel a vypněte jeho uzamčení. Zobrazí se rozdělovací políčka. Tím, které je před panelem Quick Launch, táhněte doleva a přesuňte jej k tlačítku Start. Klepněte na oddělovací pásek před panelem Quick Launch a v nabídce vypněte zobrazení textu a názvu. Pokud používáte původní velké ikonky v hlavním panelu, pak si zde ještě nastavte Zobrazit|Velké ikonky. Poté hlavní panel přes pravé tlačítko myši a příslušnou funkci zase uzamkněte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru