Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows LAN síť

Zdravím. Chtěl bych doma rozchodit úplně jednoduchou síť složenou ze dvou počítačů, na kterých jsou windows 7 a win XP, jenže se mi to nějak nedaří. Zkoušel jsem dvě možnosti:

1) PROPOJENÍ UTP KABELEM
Tady jsem ty dva počítače propojil kabelem přímo mezi sebou. Každému z nich byla přiřazena jiná ip adresa, ale bohužel ne jen s jinou poslední číslicí, ale s poslední předposlední. IP adresy byly tyto:

169.154.222.176
169.154.43.149

Předpokládám, že kdyby bylo jiné pouze poslední trojčíslí, tak by se počítače mohly v síti vidět. Takhle se bohužel neviděli. Použil jsem z prvního počítače port scanner na rozsah 169.154.43.0 - 169.154.43.255 a přesto se tam ten druhý počítač neobjevil. Nastavil jsem tedy tomuto počítači statickou IP adresu v nastavení TCP/IP a masku totožnou s druhým počítačem. První počítač měl tedy nyní IP 169.154.43.176, měl by tedy podle mého názoru být ve stejném "uzlu" jako počítač druhý. Přesto ale portscan našel jen tento první počítač a po druhém ani stopy. Přitom síťovka tam jde, na druhém počítači (win7) byla po zapojení kabelu detekována nová "Neznámá síť", takže problém nebude v hw, ale opravdu někde v nastavení.

2) PROPOJENÍ PŘES WIFI ROUTER
Oba počítače se připojili k mému wifi routeru. Oboum byla přidělena DHCPčkem nějaká ip adresa, přesto ani nyní nebyl počítač z toho druhého viditelný. Ani poté, co jsem nastavil oboum počítačům statickou IP.

Chtěl bych podotknout, že jsem po čase zoufalého snažení vypnul veškerá bezpečnostní nastavení ve firewallu/ech, abych si byl jistý, že to není prácvě tím FW. Ale i přesto se pořád tyto dva počítače nevidí.

Má někdo nějaké tipy, jak tuto síť rozchodit? Nejde o nic jiného, než o hraní her po LANce, takže žádné služby tam mezi nimi nepoběží, jen ať se vidí a lze se po zadání IP z jendoho na druhý (ve hře) připojit.

Předmět Autor Datum
1. bonjour má 16-bitovou masku, to je OK. 2. základem je ICMP ping, nikoli portscannery a podobné ná…
touchwood 01.10.2010 09:13
touchwood
ad 4), pokud windows detekovalo neznamou sit, tak je vse v poradku, drtiva vetsina dnesnich sitovek…
JR_Ewing 01.10.2010 09:21
JR_Ewing
přímé propojení kabelem řešit nebudem, protože stejně chceš na obou pc net, a budeš je proto mít trv…
lední brtník 01.10.2010 09:49
lední brtník
Ano, jde.
dtx 01.10.2010 14:06
dtx
Tak vyřešeno. Zdá se, že na jednom z počítačů (win7) stačilo nastavit tu danou síť (připojení přes w… poslední
dtx 01.10.2010 15:12
dtx

1. bonjour má 16-bitovou masku, to je OK.
2. základem je ICMP ping, nikoli portscannery a podobné nástroje pro opravdové síťové kutily
3. většinou je problém v uživateli a jím nastaveném firewallu, o kterém vůbec netuší, jak funguje
4. přímé propojení dvou PC se realizuje kříženým kabelem.

ad 4), pokud windows detekovalo neznamou sit, tak je vse v poradku, drtiva vetsina dnesnich sitovek (a vsechny v notebookach) umi automaticky krizit, takze tam problem asi nebude.

Tak vyřešeno. Zdá se, že na jednom z počítačů (win7) stačilo nastavit tu danou síť (připojení přes wifi router) jako "podnikovou", nikoliv jako domácí, což byla předtím. Ping ani scanner ten druhý počítač sice nenajde, ve hře už se ale vidí, stejně tak když procházím položky sítě ve windows.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru