Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows XP, nová isntalace, občasné divné chování

Zdravím.
Jedné známé jsem složil starší PC ze starších, ale funkčních komponent, které dostala od známého. Jedinné co bylo, špatné byl zdroj. Tak jsem ji doporučil nový (Seasonic SS400ET). PC jsem poskládal. Funguje dobře. Mám ale několik nejasností. Po složení jsem samozřejmě naformátoval pevný disk a nainstaloval novou čistou instalaci Windows XP Home SP2 (+ veškeré ovladače a dolňkový software). V systému jsou 3 účty (admin., její + rodičů) Vše funguje dobře, ale:
1) někdy se stává, že PC neraguje na Vypnout/Restartovat/Odhlásit se/... Kliknu, ale nic se nestane, PC běží dál. Jedinou možností je se odhlásit přes správce úloh a v úvodní obrazovce dát vypnout/restartovat/... Čili to funguje do přihlášení. Nikdy se mi nic podobného nestalo.
2) Při instalaci systému jsem disk rozdělil na 2 sektory (systém+data). Přesunul jsem dokumenty na D:, ale je mi divné proč si uživatelé vidí navzájem do dokumentů (mimo admin. účtu)...
3) Nainstaloval jsem ji tam jejich oblíbený Google Chrome, ale musel jsem ho naistalovat ne všech 3 účtech. I když jsem ho nainstaloval na administrátorský, z ostatních účtů nebyl přístupný (ostatní programy všask ano) Typ instalace byla vlastní, avšak výběr adresáře mi tam nenaskočil. Proč to? (Že by tím, že se program naistalovat do Document/settings, kam ostatní přístup nemají)?
4) Nějak se mi nezdá teplota procesoru. Jedná se o AMD Athlon 64 3000+ (jádro Venice). Teploty jsou ale poněkud vysoké (v systému 45 a v zátěži údajně až 55-65). Teploty jsem zjištoval v programu CoreTemp a po restartu PC i v BIOS (po cca 5minutovém vypnutí byla startovní teplota 45). Já měl takřka totožný model (Athlon 64 3200+ jádro Winchester) a teploty jsem měl tak max do 45. Samozřejmě jsem zkoušel sundat teplovodivou pastu, aby zbyla pouze tenká vrstva, znovu usadit chladič. Chladič + ventilátor je naprosto čistý a točí se. PC má zvadu 1x ventilátor na odvětrání (8cm) + 12cm ve zdroji. Vpředu není žádný.
Jen pro Info, sestava je: AMD Athlon 64 3000+, MSI K8T Neo2, grafická karta Geforce FX 5200 128MB, WD 80GB 5400ot/min PATA, 1x DVD mechanika, zdroj Seasonic SS400ET, Windows XP SP3 + aktualizace.
Děkuji za tipy/rady.

Předmět Autor Datum
Preco iba SP2?, davno tam mal byt aj SP3. 1) Myslim, ze vypnutie blokuje nejaky zapnuty SW, ale to b…
blue5 06.11.2011 15:33
blue5
Proč SP2? Protože to instalační médium SP3 ještě neobsahuje. Ten jsem tam doinstaloval dodatečně jak…
Koch 06.11.2011 17:02
Koch
Otvor bocnicu. Ak teplota klesne je zle prudenie vzduchu v case. Ak nie, tak je chyba priamo v chlad…
blue5 06.11.2011 19:20
blue5
Je to hanba, ale s tím tlačítkem jsem to nezkoušel... poslední
Koch 06.11.2011 21:14
Koch
Podle mě 2) a 3) spolu můžou souviset. Jak jsi ty dokumenty přesunul ? Jen dokumenty nebo jsi zkouše…
MM_tank 06.11.2011 16:00
MM_tank
Jen Dokemnty (v políčku cílové umístění jsem dal D:Dokumenty)
Koch 06.11.2011 16:52
Koch
ad 3) mi toto chování sw přijde nanejvýš odporné, google ho preferuje a chrome se tak doopravdy chov…
lední brtník 06.11.2011 16:09
lední brtník
Aha, takže je to problém Google Chrome... Já jen potřeboval vědět, jestli jsem při instalaci neuděla…
Koch 06.11.2011 16:54
Koch
home to má nastavené tak, že uživatelům vytvoří jejich profil v c:\document & settings, nastaví práv…
lední brtník 06.11.2011 17:50
lední brtník
v home nejde nastavit zabezpečení a viditelnost práv k adresářům To nie je celkom pravda. Postačí…
Joseph 06.11.2011 17:15
Joseph

Preco iba SP2?, davno tam mal byt aj SP3.
1) Myslim, ze vypnutie blokuje nejaky zapnuty SW, ale to by sa malo ukazat na obrazovke. Neda sa PC vypnut klasicky manualne cez vypinac?
4) Na CPU bude asi klasicky box chladic. Ten sa dnes vacsinou vymiena za vykonnejsi pretoze nestaci chladit. Riesil by som to bud vymenou samotneho chladica CPU (vacsi pasiv, alebo vacsi vetracik) alebo by stalo za pokus dat do zadu vacsi vetrak (12cm). Co diery na prudenie vzduchu, su vpredu, v bocnici,...? Ma sa ten vzduch vobec ako dostat dovnutra, stare skrinky to vacsinou moc neriesili, bocnice plne, predok jednoliaty plast...

Proč SP2? Protože to instalační médium SP3 ještě neobsahuje. Ten jsem tam doinstaloval dodatečně jak je to bylo možné.
O tom software mě to také napadlo, jen ale nevím, který by to mohl blokovat - nic nenaskočí, jakože by program neodpovídal... Nějaké kraviny jsem povypínal a ten zbytek myslím není třeba vypínat.
CPU má originál box chladič. Ovšem s tím nikdy problém nebyl (já měl tento procesor, další dva kamrádi také a nikdy jsem s teplotami problém neměli). Do zadu 12cm ventilátor dát nelze, není místo. Skříň má plnou bočnici. V předu je jednolitý plast s otvorem vespod.V předu je místo pro 2x 8cm ventilátor (vedle sebe) a v zadu je také místo pro 2x 8cm ventilátor (nad sebou) otvory v mřížce pro průtok vzduchu jsou dobré, vzduch proudí dobře.

Podle mě 2) a 3) spolu můžou souviset. Jak jsi ty dokumenty přesunul ? Jen dokumenty nebo jsi zkoušel celý profil ?
Nedošlo přitom k poškození nebo nedokonalému přemístění "all users" ? To možná signalizuje ta instalace chrome. Jinak na déčku nejsou asi nastavený práva pro jednotlivé dokumenty takže si do nich v pohodě vlezou. Radši to ale nezkoušej spravovat...

ad 3) mi toto chování sw přijde nanejvýš odporné, google ho preferuje a chrome se tak doopravdy chová, že se nainstaluje každému do profilu zvlášť.

ad 2) home jsou zprasené verze windows, s bídou dostatečné jen pro jediného uživatele, a to ještě aby pokud možno nebyl v síti (se zjednodušeným sdílením souborů). ms u domácích uživatelů prosazuje už 10 let před zuckerbergem: soukromí v domácích sítích neexistuje, v home nejde nastavit zabezpečení a viditelnost práv k adresářům.
jde to nepohodlně obejít přes nouzový režim: tam každému vyhradit datový adresář, vyhradit k němu práva která tak homeuser vidí poprvé v životě. nebo jdou použít utility typu aclview - prostě home verze je odpad.

home to má nastavené tak, že uživatelům vytvoří jejich profil v c:\document & settings, nastaví práva jen pro ně (+ tuším pro admina), jen to nikde nezobrazuje.
zatímco nastavení sw = "settings" na c: skutečně patří společně s "hkcu" větví registrů (C:\Documents and Settings\uživatel\ntuser.dat), "documents" nemají na systémovém disku co dělat.

nepíšu že práva k adresáři na d: nejdou vůbec nastavit nebo zobrazit. jde to:
1) tupohlavě v nouzovém režimu,
2) nebo za běhu utilitou třetí strany (aclview.exe),
3) nebo doinstalací doplňku z winnt4(!) - josephem zmiňovaný scesp4i.exe
samotné home k tomu běžný nástroj nemají a vychovávají uživatele v duchu nejhorších tradic win98 - že žádná uživatelská práva ve windows neexistují.

data nech na d: tam kde jsou, tedy např. v adresářích d:\dokumenty_uživatele_1, d:\dokumenty_uživatele_2 ... a nastav jim kterýmkoli z výše vyjmenovaných způsobů práva jen pro ty příslušné uživatele.
principiálně jak se postupuje v normálních windows (xp pro) zde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru