Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows mi nabíhá teprve až napodruhé po restartu PC ? Při prvním spustění hlásí chyba čtení disku.

Dobrý den. Pokud by mi snad někdo mohl zodpovědět dotaz, proč mi Windows naběhne teprve až napodruhé, při prvním spuštění PC mi nejprve nahlásí, CHYBA ČTENÍ DISKU, stejně tak se i někdy avšak méně často oběví chybová hláška - The boot devices have been changed. bbs boot priority will be afected. please enter setup to check. Při tomto druhém chybovém hlášení mi už nepomůže restart, ale musím vstoupit do biosu a pak ho stačí ihned opustit beze změn a systém naběhne. Nikdy jsem se s takovou lapálií nesetkal a nemám ponětí čím to je. Zkoušel jsem to i s jiným HD, ale nepomohlo, děje se to samé. Pc je již starší s Pentium 4 a s touto základní deskou * http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/XX_cmpro ddetail/XX_WbProdsWindow?itemId=275&downloadFlag=f alse&action=1 * Harddisk mam nastaven jako master, dvd mechaniku jako slave. V biosu mam jako první bootovací medium hardisk. Věděl by snad někdo čímpak to je ? Za případnou radu předem moc děkuji

Předmět Autor Datum
Zkus resetovat BIOS (pro začátek jen ESCD - měla by tam na to být volba), nepomůže-li, nahrát jinou…
mif 04.08.2010 19:29
mif
Baterka nevim jestli je fajn, myslel sem když si to drží čas i po vypnutí ze stítě, že je OK, ale ev…
Tučný 04.08.2010 19:36
Tučný
Nene. Nejdřív zkus smáznout tabulku ESCD (mělo by to být někde v PNP/PCI - Reset Configuration Data)…
mif 04.08.2010 19:48
mif
Kabely by předpokládám měli bejt vpořádku, protože na nich předtím beželo jiné PC bez nějakých probl…
Tučný 04.08.2010 20:01
Tučný
Disk alebo radič disku alebo kabeláž je nespolahlivá, problémová. Začni s tým najlacnejším, použiť i…
Joseph 04.08.2010 20:08
Joseph
Nejdřív to zazálohuj. Je docela možné že odchází disk. Dá se to otestovat částečně programem od výro… poslední
MM_tank 04.08.2010 20:36
MM_tank

Baterka nevim jestli je fajn, myslel sem když si to drží čas i po vypnutí ze stítě, že je OK, ale eventuelně koupím novou a vyměním ji, Snad mohu-li se dotázat jak ten bios zresetuju ? Já sem to zkoušel tak, že zvolím nahrát původní nastavení /LOAD DEFAULT SETINGS/ , ale to nepomohlo, poradil by jste mi prosím jak bios zresetovat ?

Nene. Nejdřív zkus smáznout tabulku ESCD (mělo by to být někde v PNP/PCI - Reset Configuration Data), ale při problémech s diskem to asi nepomůže (ale ničemu neuškodí). Taky bych zkusil vypnout SMART (někde v Advanced). Reset BIOSu se dělá při vytažené 230V hadici z PC adekvátním jumperem (viz manuál), po zapnutí budeš muset BIOS znovu nastavit (anebo aspoň nahrát default). Nepomůže-li nic z tohoto, zkus se poohlédnout po jiné verzi BIOSu (flash), popř. jiném disku.

BTW: kabely disku (napájecí a datový) máš prověřené? Zdroj stíhá?

Disk alebo radič disku alebo kabeláž je nespolahlivá, problémová. Začni s tým najlacnejším, použiť iný konektor na doske k pripojenie disku, použiť iný kábel. Použi iný napájací kabel zo zdroja. Použiť iný zdroj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru