Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ytong Lambda + (případně) polystyrén. Kolik?

RD, obvodové zdivo Ytong Lambda 375mm. Není plánováno další zateplení (nejedná se o pasivní dům ani nejde o lámání rekordů v minimalizaci nákladů na topení).

Ale pořád si nechávám otevřena "zadní vrátka", možnost barák obložit polystyrénem. Pokud by k tomu došlo, bude 10cm (s ohledem na rosný bod) přijatelných?

Pro doplnění, zevnitř se počítá s "perlinkou v lepidle a tenkou omítkou" (omluvte terminologii). Sedlová střecha, podkrovky, 24cm "vaty" + sádroš. Část baráku s rovnou střechou, strop stropni-dilce-med10.html s minimální tloušťou polystyrénu (v "nosnících") 20cm.

Předmět Autor Datum
desítky stran bylo popsáno: viewforum.php bude to OK
milan.cukrar 20.04.2010 20:51
milan.cukrar
Pokud si na vnitřní povrchy natáhnete lepidlo, je už úplně jedno, co dáte na fasádu. Tvárnice má z v…
LBA 20.04.2010 21:15
LBA
Tvárnice má z výroby vlhkost až 30% a lepidlem ji na dlouhá léta zavřete ve zdivu. IMHO blud jako p…
sHpy00n 20.04.2010 21:41
sHpy00n
Ještě doplním druhou teoretickou možnost, barák případně obložit vatou. Domnívám se, že by to ("dých…
L-Core 21.04.2010 12:05
L-Core
Barák nedýchá, nemá plíce. S dýchámím baráku jsou pověry. Když bude rosný bod uvnitř polyše, tak nem…
Rce 21.04.2010 14:33
Rce
Každý si to musí spočítat No právě. Už jsem něco podobného tady jednou hledal, ale nějakou jednoduc…
L-Core 21.04.2010 16:54
L-Core
Na výstavě v Brně jsem měl možnost vidět stavění z Ytongu THETA.Má o dost lepší vlastnosti.Ta vlhkos…
Jabraka 21.04.2010 15:57
Jabraka
Už se staví z Lambdy, takže je to v tomhle konkrétním případě bezpředměné. Po Thetě příjde Kappa, De…
L-Core 21.04.2010 16:48
L-Core
žádný materiál není třeba zateplit každý materiál je třeba zateplit záleží kdo to hodnotí a s čím t… poslední
milan.cukrar 21.04.2010 19:52
milan.cukrar

Pokud si na vnitřní povrchy natáhnete lepidlo, je už úplně jedno, co dáte na fasádu. Tvárnice má z výroby vlhkost až 30% a lepidlem ji na dlouhá léta zavřete ve zdivu. To díky tomu nedosáhne tepelně izolačních vlastností, pro které jste si ho také vybral. To co tady píšu není pocit a dojmologie, to jsou výsledky měření. Potřebujete difúzně otevřenou omítku, stejný odpor jako Ytong mají sádrové omítky. Potom stavbu usušíte již za jednu topnou sezónu, s lepidlem cca 8 let. Efektivní vysušování zdiva dosáhnete topením a řízeným větráním, proto je vnitřní strana zdi důležitější v tomto procesu, než vnější. Další souvislosti a info najdete na www.sadroveomitky.estranky.cz
Lepení polystyrenu na Ytong má dlouhou návratnost a v podstatě nemá odůvodnění. Na vnější omítku se osvědčila jednovrstvá omítka s přednástřikem MVR UNI - Baumit. Můžete finální povrch řešit nátěrem, nebo probarvenou omítkou. Doporučuji konzultaci s výrobcem Ytongu, tj. www.xella.cz

Ještě doplním druhou teoretickou možnost, barák případně obložit vatou. Domnívám se, že by to ("dýchání" baráku, rosný bod) asi bylo lepší, ale s ohledem na finance (?) bych spíše preferoval polystyrén. Žádnou finanční kalkulaci ale nemám, střílím od boku.

Barák nedýchá, nemá plíce. S dýchámím baráku jsou pověry. Když bude rosný bod uvnitř polyše, tak nemá co kde kondenzovat ani vlhnout. To se stává, když někdo bezhlavě udělá zateplení, že tááámhleten dával desítku a má to dobré, tak jí tam dám taky. Každý si to musí spočítat podle svých podmínek. Nehledě na to, že táááámhletomu se to může za čas někde nacucat, páč to taky udělal blbě. Z toho pak vznikají pověry, že je to tím, že barák nedýchá.

Každý si to musí spočítat

No právě. Už jsem něco podobného tady jednou hledal, ale nějakou jednoduchou aplikaci jsem nenašel...

Zatím zateplení není naplánováno, ale teoreticky je možné barák jednoduše následně zateplit (hotovo kromě venkovních omítek by snad mělo být do zimy, stěhování naplánováno na příští rok v létě).

Proč se tedy (aspoň to slyším ve svém okolí) říká, že "vata je lepší"?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru