Avatar uživatele
mladek

Z dohody o provedení práce na ÚP

Zajímalo by mě,když mě skončí dohoda o provedení práce,jestli pak mohu jít na úřad práce a z čeho mě bude vypočítána podpora.

Děkuji za odpoved´

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 4265 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
zzzzz

Na ÚP jít můžeš, dokonce můžeš být na úp i když pracuješ na dohodu (pokud si nevyděláš víc jak 4000kč hrubého). Podpora se počítá s poslední mzdy, ze které se ti odvádělo soc.poj. Pokud si takto v posledních třech letech nepracoval, bude se ti počítat z průměrné mzdy v národním hospodářství, za první až třetí čtvrtletí předešlého roku. Je to cca 24.000kč z toho se ti bude počítat cca 14 až 11%, na začátku je podpora vyšší, postupně se snižuje.
Doplňuji:
opravuji 15 až 11%

Upravil/a: zzzzz

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

Já se obávám, že to bude trochu problém, protože z dohody se neodvádí sociální a zdravotní pojistné (podle nového zákona již ano, ale z částky na 10 tisíc)

Výše podpory v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti činí
•v prvních dvou měsících podpůrčí doby 65%, další 2 měsíce 50% a po zbývající podpůrčí dobu 45%
•45% po celou podpůrčí dobu, pokud uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem (nevztahuje se na ukončení samostatné výdělečné činnosti a na ukončení více zaměstnání ve stajný den, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů).
Podpora v nezaměstnanosti se stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání nebo z posledního vyměřovacího základu přepočteného na 1 kalendářní měsíc, pokud uchazeč o zaměstnání naposledy vykonával samostatnou výdělečnou činnost.

V případech, kdy •doba předchozího zaměstnání je splněna započtením náhradní doby zaměstnání a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
•uchazeč o zaměstnání bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu,
•u uchazeče nelze stanovit průměrný výdělek nebo vyměřovací základ

činí podpora v nezaměstnanosti po dobu prvních 2 měsíců 0,15 násobek, další 2 měsíce ve výši 0,12 násobek, po zbývající podpůrčí dobu ve výši 0,11 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla žádost o tuto podporu podána.

Průměrná mzda pro rok 2012 činí 23.726,–Kč.

Maximální výše podpory v nezaměstnanosti činí činí 0,58násobek průměrné mzdy, tj. 13.762,–Kč.

Maximální výše podpory při rekvalifikaci činí činí 0,65násobek průměrné mzdy, tj. 15.422,–Kč.

http://portal­.mpsv.cz/sz/ob­cane/pravpov_uch

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Na úřadu práce se může registrovat každý, kdo hledá zaměstnání. Na podporu však má nárok jenom ten, kdo v podsledních dvou letech alespoň 12 měsíců vykonával zaměstnání, jež zakládalo účast na důchodovém pojištění. (Což DPP není. Většinou bývá odměna pod 10.000, takže se z ní pojištění nedovádí, navíc na ni lze odpracovat pro jednoho zaměstnavatele max. 300 hodin v kalendářním ro­ce).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek