Avatar uživatele
bolak

Z jakého důvodu bylo nutné, aby bylo rodné číslo dělitelné jedenácti?

Odpovídáte jak kniha, nebo spíš Wikipedie, no dobře, tak jinak, k čemu je dobrej ten kontrolní mechanismus modulo 11? Kdyby to bylo třeba kvůli padělkům, tož to by bylo dobré, tedy až na to že každej ví že to číslo má bejt dělitelný jedenácti, takže i případný padělatel… Jak se tato „funkce“ tedy využije v praxi?

Mimochodem, né všechna rodná čísla jsou dělitelná 11, ale to už všichni jistě víte, když jste tak študovaní 🙂 číslo 10 je totiž dvojciferné, takže doplnit o něj zbytek na poslední číslici by byl asi docela problém…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? HarpPlayer, iceT, johana 56, briketka10, gecco, lejdy.můn před 3086 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Ano, přesně tak, jedná se o kontrolní mechanismus, ale že je to zrovna číslo 11 vůbec nebude náhoda. Jde o to, že dělitelnost 11 má jednu velmi zajímavou vlastnost a to, že se pozná podle toho, že číslo dělitelné 11 má i dělitelné 11 rozdíl součtů číslic na lichých a sudých pozicích. Lze tedy velmi snadno bez kalkulačky rozluštit chybějící či nečitelnou číslici RČ. Příklad:

736028/5163 je součet číslic na lichých místech 7 + 6 + 2 + 5 + 6 = 26, součet číslic na sudých místech 3 + 0 + 8 + 1 + 3 = 15, rozdíl 26 − 15 = 11 je dělitelný jedenácti. Pokud bych tedy nemohl přečíst jednu z číslic, poměrně snadno ji dopočítám.

boláku, boláku spojil sis chybně dvě věci:

  1. Výjimka je popsána na wiki: „Tato výjimka však byla použita jen zhruba u 1000 RČ, přidělování takových rodných čísel bylo roku 1985 podle interního předpisu FSÚ Č. Vk. 2898/1985 ukončeno; není však zcela vyloučeno, že se v minimálním počtu vyskytla i po tomto roce.“
  2. Tak RČ začíná datem narození (u žen upravené o +5), pak k němu musí přilepit 4místné číslo tak, aby celé číslo bylo dělitelné 11. Tedy vypočte se nejnižší možné „přílepkové“ číslo a pak se jede po 11 nahoru. No a pak je nový den a jelikož se změnilo datum narození dětí, tak se zase jede „od nuly“, přesně řečeno od nové konstanty, př.:

736028 (28.10.1973 na­rozené ženy), první dostane 736028/0004, další 736028/0015 atd. Další den pak 736029/0003. Samozřejmě tam je asi ještě nějaká restrikce typu, že 4místná „přípona“ musí začínat od 1000 nebo co já vím, šlo o demonstraci principu. Víc je to popsáno v odkazu ve zdroji.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Rod­n%C3%A9_%C4%8D%C3%AD­slo

Upravil/a: Alesh

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Jde o kontrolní mechanismus – nějaký byl potřeba a proč ne zrovna mod11?
😉
_____________­________
Kontrolní mechanismus – nejde o ´padělatele´ ( i když, možná, i to byl důvod pro zavedení kontroly – v dobách, kdy mechanismus ´tvorby´ R.Č. nebyl obecně známý), ale:

  • k omezení chyb (překlepů) při jeho zadávání ručně
  • ke snadnému selektu chybně naskenovaných (uložených) v už existujících DB

___
Konstrukce je taková, že

  • datum narození je část před lomítkem – s nějakým doplněním pokud jde o v daný den vyčerpaný počet možných a podle pohlaví
  • část za lomítkem doplňuje část první na číslo splňující mod11

___
Pokud jde o tu „10“ – cituji: „Koncovka 000–9999 s tím, že je-li koncovka čtyřmístná, pak čtvrtá číslice je rovna zbytku po dělení předcházejícího devítimístného čísla číslem 11 a je-li tento zbytek 10, je čtvrtá číslice koncovky rovna 0.“
Takže i 10 je OK…
😉
___
Ona Wiki někdy trochu kecá…
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Není to ochrana proti padělatelům. Je to ochrana proti chybám při přepisování. Většinu překlepů tento kód odhalí, aby chyba „prošla“, musely by být „správně“ pozměněny hned dvě cifry, chyba v jedné cifře (překlep) je vždy odhalitelná.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jpau

K doplnění, „k čemu je dobrej…“

Asi se to nestane ale…

Kdybys někdy psal nějakou aplikaci, kam se zadávají klientská data (třeba interní aplikace bank, systémy, co generují smluvní dokumentaci aj.) a budeš vyžadovat RČ, tak potřebuješ validaci (platí zlaté pravidlo, že uživatelé jsou idioti (a také platí že programátor je také uživatel)). No a čím jednoduší je, tím lépe se to píše, prostě položka RČ mod11, jedu dál. Stejně tak validuješ tel. číslo na 9 číslic a email na zavináč a tečku za ním (resp. před doménou).

Nehledej v tom raketovou vědu, žádná tam není.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

K čemu ti jsou tyto info o rodných číslech?
Vždyť to nikam nevede.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

K nám do školy chodili zaměstnancci OSSZ kontrolovat správnost r. č. Podle děělení poznali, zda je či není r. č. uvedné správn. . Nebylo třeba koukat do OP, rychlejší bylo dělení. Když s objevila chyba, bylo třeba úředně opravit r. č.

Avatar uživatele
bolak

Jugar: co z to mám? spoustu dříví z toho mám.. asi mně to zajímá ne? tebe taky zajímá jestli mají ostatní rádi tuhle píseň >> http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/mate-radi-tuhle-krasnou-pisen , a já se tě neptám, k čemu ti tyhle informace budou..

před 3085 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Alesh: tak „zajímavé“ jo? :) pohybujeme se v desítkové soustavě a přičítáme násobky 11, tedy na sousedních pozicích (sudá-lichá) vždy rozdíl 0, spíš by mě překvapilo kdyby to tak nebylo :))

před 3086 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Alesh

pro někoho zajímavé, pro jiného nikoli… patříš k té druhé skupině a já ti gratuluji. 🙂

před 3086 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

ale myslím že pravdu mají spíš ostatní, že to nebude pro to když někdo nemůže přečíst nějaké číslo z občanky, ale spíš pro případ že někdo udělá chybu v přepisu a zahlásí mu to faul, protože kdyby to bylo jak píšeš ty, tak pak bych se mohl zeptat co by se stalo kdyby někdo nemohl přečíst číslice dvě? jak pak pomůže kontrolní mechanismus? navíc pochybuju že by někoho nechali úředníci dlouho chodit bez čitelnýho rodnýho čísla na občance, nehledě na to že je ještě jedno r.č. zabudováno v kódu, a že je tam dost dalších identifikačních údajů, aby dle toho šlo rodné číslo kdekoliv na úřadě vyhledat, takže nevěřím tomu že by mi nějaký úředník někde na úřadě dopočítával přes modulo 11 a odečítání ciferných součtů sudých a lichých cifer, chybějící numero v rodném čísle

to co píše gecco bych řekl že dává větší smysl, prostě nějaký úředník přepisuje číslo z občanky a když ho dopíše, program mu řekne „pozor, někde se stala chyba, zadané číslo není dělitelné jedenácti“, no každopádně v této otázce body rozdávat nebudu, rozřešte si to mezi sebou sami, akorát jugarovi bych dal mínusovej :))

před 3085 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek