Avatar uživatele
no107064

Z jakého důvodu mají tanky obalený kanón?

Zdravím, jistě jste viděly u novějších tanků obalený tankový kanón … tak by mě zajímala funkce.
Logicky jsem si vydedukoval, že je to zateplení aby kanón po výstřelu neměnil rychle teplotu. Tudíž bych řekl kvůli přesnosti, protože každý kdo chodil na základní školu tak ví o rozpínání a ohýbání při změně teplot … tudíž kanón se po výstřelu rychlej zahřeje a pak rychle chladne, tak chtějí chladnutí zpomalit, aby kanón střílel co nejpodobněji a ne každá rána jinak, podle zahřátí nebo vychladnutí kanónu.

Je to moje dedukce, ale skutečně proč se to začalo používat tak nevím.

Cenobita: nechápu jak to kanón může ochránit proti písku, když se tudy písek nemá jak dostat ven nebo dovnitř, když je to jen povrchová úprava.
Poku jste nemyslela plachtu na zacpání hlavně. Přikládám obrázek pokud jte myslela něco jiného – https://upload­.wikimedia.or­g/wikipedia/com­mons/6/66/Chi­eftain-MkIII-latrun-2.jpg

Emefej: tank nestřílí kadencí 600 ran za minutu aby potřeboval chladit hlaveň. Po výstřelu se hlaveň rychle nahřeje a může při délce a váze hlavně trošku ohnout a to pak hodně znepřesňuje střelbu. Takže první výstřel logicky za studena bude mít jinou přesnost, než pak druhý za tepla, potom pokud se delší dobu nevystřelí a hlaveň vychladne tak třetí rána bude mít zase jinou charakteristiku. … proto logicky uvažuji aby ta hlaveň zůstala po prvním výstřelu předehřátá a pak se už jen minimálně měnili charakteristiky přesnosti střelby, proto mi příjde logické udržet stejnou teplotu co nejdéle.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2740 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
kodl67

Aby tam nenakakali ptáčci…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Obecně je důležité hlavně zbraní co nejúčinněji chladit, zde jí naopak chceme co nejdéle udržet horkou? Nějak mi uniká logika tohoto počínání.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Obávám se že takové ty lněné či jiné plachty, co se navlékají na bojovou techniku tam nebudou z důvodu zpřesnění střelby, ale je to jen prostá ochrana proti prachu, písku nebo vodě. Pokud by kanón musel zbytečně sbírat prach a písek,nejspíš by docházelo k jeho mechanickému poškozování.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

V akci jsem neviděl.
Klasická ochrana i to tak vypadá.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

V zimě aby nenastydl

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
no107064

Správně se to nazývá „Tepelná ochrana kanónu“, ale nenašel jsem jakou to má přesně funkci.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek