Avatar uživatele
zjentek

Z jakého důvodu přijde sušené (také kandované) ovoce o svou přírodní kyselost?

Třeba takové amalaki- indický angrešt.

U toho kandování kyselost částečně přerazí cukr, to chápu, jenže, jedl jsem konkrétně amalaki přímo z keře v Indii a to je takový „krutipysk“, že se nedá uvěřit, aby kyselost v takový podobě přerazil nějaký cukr, to mně nikdo nepřesvědčí, to byla koncentrovaná kyselost ;)… no a tak jsem si koupil sušený amalaki v ČR a nic, jen hmota s nějakou špatně identifikovatelnou chutí. Jak se to stane?


An, prosím vás a nemáte tušení, jak zní odpověď na tu kyselost (kyselou chuť)? ;)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2281 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Ovoce obsahuje významné množství přírodních cukrů. Vzhledem k tomu, že ze sušeného ovoce byla odstraněna voda, cukr a kalorie se koncentrují do mnohem menšího balení.

Z tohoto důvodu obsahuje sušené ovoce vysoký podíl kalorií a cukru včetně glukózy a fruktózy.

Stejně jako mnoho jiných potravin má sušené ovoce své dobré i špatné stránky. Díky sušenému ovoci můžete zvýšit příjem vlákniny i živin a svému tělu dodat velké množství antioxidantů.

Na druhou stranu vám může vysoký obsah cukru a kalorií způsobit problémy v případě, že konzumujete nadbytečné množství sušeného ovoce. Z tohoto důvodu by se sušené ovoce mělo jíst v malém množství, nejlépe společně s dalšími výživnými potravinami.

Je to také potravina s vysokým obsahem sacharidů, a proto není sušené ovoce vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Jíst sušené ovoce ve večerních hodinách také není zrovna ideální, ale je to určitě mnohem zdravější a výživnější varianta než chipsy nebo jiné nezdravé potraviny."

PharmDr. Margit Slimáková
https://www.mar­git.cz/encyklo­pedie/susene-ovoce/

K doplnění – rady bylinkáře – i sušené amalaki by mělo mít mírně kyselou chuť,
protože obsahuje taniny a ty není možné nijak zrušit.

"Při otevření sáčku máme pocit, že jsme si koupili plesnivé kamení. Angrešt má průměr plodu 3 – 5 cm, dá se rozloupat jako mandarinka na kousky, které když se usuší, ztvrdnou na kámen a na některých vykrystalizuje trocha cukru, toto se jeví jako plíseň. Stejný jev známe u usušených švestek.

Musím upozornit na jednu důležitou věc. Zneužívá se neznalosti o tomto ovoci, jen málo z nás mělo možnost jej ochutnat před sušením v jeho domovině a tím poznat jeho chuť. Jsou nabízeny produkty pod tímto názvem, ale s amalaki nemají nic společného. Pokud není přípravek svíravě kyselý, tak to amalaki není, kyselost taninů není možné ničím zrušit. Zákazníci mně donesli ochutnat spoustu věcí, které byly nazvány amalaki a v jednom případě to byly želatinové bonbony.

http://zlin.cz/506731n-bylinkar-standa-radi-amalaki-indicky-angrest-aneb-co-delat-abychom-byli-po-svatcich-hezci-a-stihli

I další zdroj uvádí, že je třeba dávat pozor na to, co kupujete. Neznalý člověk pravé amalaki podle oka nepozná. Ale když ho ochutnáte, musíte cítit svíravě kyselou chuť, která se jen tak něčím přebít nedá, i když se prodává amalaki proslazené třtinovým sirupem.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Z důvodu, že se sušené amalaki je s přídavkem cukru a nevynikne tak jeho pět chutí – svíravě kyselá, trpká, ostrá, hořká a zároveň sladká, konzumuje se takto:
5 gramů tj. 5–6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky. 🙂
https://super­potraviny.web­node.cz/ovocne-stavy/amalaki/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek