Avatar uživatele
zjentek

Z jakého důvodu se čínskému pinči říká japončík?

Zajímá mě to z pohledu na toho psa i z pohledu jazyka, čili mé doplnění je nabíledni, jelikož konkrétní kategorie není nasnadě. ;)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2265 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud máme na mysli stejného pejska, moc se v nich nevyznám, tak původ je tento.

"HISTORIE JAPAN CHINA – JAPONĆÍK

Tento malinký pejsek je v Japonsku znám již více než 1400 let, ale jeho kořeny v Číně zasahují jistě mnohem hlouběji. Japonci si po staletí vytvářeli originální kulturu, která se hodí pouze pod posvátnou horu Fudžisan a na ostrovy kolem ní.
Podle jedné staré pověsti zavítali jeho předci do říše Vycházejícího slunce někdy v 8. století. Jako dar čínského císaře se tam prý dostali přes Koreu. Tenkrát se ještě velmi podobali svému příbuznému pekinézovi. Vysokou společnost zaujali natolik, že jim připravila ráj na zemi. Sytili je nejlepšími pokrmy a obkládali hedvábnými poduškami. Brzy byli vyšlechtěni stále menší a menší jedinci, a velmi se dbalo na to, aby byli mezi sebou pářeni pouze psíci z jednoho paláce. Tato silně příbuzenská plemenitba vedla přes mnoho generací ke stále menším a křehčím pejskům, až vyloženě k “drahocennostem”. Dámy této společnosti je nosily v rukávech svých kimon nebo je chovaly v bambusových klíckách, jako vzácné a okrasné ptactvo. Dostávali se také do chrámů, kde jim bylo zvlášť nakloněno božstvo. Malý psík byl zobrazován na mnoha vázách, drahých předmětech i obrazech. Stal se hrdinou mnoha japonských bájí a pověstí.
Název chin se odvozuje od slova čin, což znamená vzácnost. V Japonsku jsou známí pod jménem činkoro.

CESTA JAPANA DO EVROPY
U nás se Japan chin začal na výstavách objevovat od roku 1964 a ani dnes nenajdete velké množství china se věnuje chovu jen úzká skupinka nadšenců. Přitom si zaslouží mnohem více obdivu a uznán atd. "

https://www.i­fauna.cz/psi/clan­ky/r/detail/1865/ja­pan-chin-japoncik/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek