Avatar uživatele
Shoehardt

Z jakého materiálu je atomové jádro?

Atomové jádro se má k celému atomu jako cvrnkací hliněná kulička k celému fotbalovému stadionu. Dále je známo, že atomové jádro tvoří 99,9periodických % hmotnosti atomu. Je v něm tedy soustředěna téměř veškerá hmotnost hmoty. To znamená, že hmotné je na své rozměry až dost. Tak jak je to s materiálem jádra? Přece nemůže být jádro tvořené nějakými dalšími atomy, ne?? Pokud se ptám hloupě, tak se omlouvám :)

Zajímavá 0 před 2213 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

To máš jako s cukrovou vatou. Na špejli máš chuchvalec o objemu třeba několika litrů, ale kdybys ji dělal, tak víš, že celý tento objem vznikl z pouhé lžičky cukru – a zbytek je vzduch.

Atom (vezmu jako příklad ten nejjednodušší – vodík 1H1) se skládá z protonu (jádro) a elektronu (obal). Obojí jsou částice hmoty. (hmota se vyznačuje tím, že nemůže nikdy dosáhnout mezní rychlosti – však víš, Einstein) Elektron, který je sám o sobě cca 1840× lehčí než proton, ze své duální vlnověčásticové povahy „potřebuje k životu“ mnohem víc prostoru, takže celková hustota atomového obalu je v porovnání s jadernou hustotou směšně malá. A to je vše.

Tudíž pokud mluvíš o hmotě, tak pokud to budeš hrotit směrem na HMOTNOST, tak hmota je atomové jádro a ten zbytek je „zanedbtelný“. Teď mě chemik Kepler zabije, protože správně namítne, že ten „zanedbatelný zbytek“ je zodpovědný téměř ze 100% za veškeré procesy, které se kolem nás dějí, ale my, co netroškaříme a nezatěžujeme se nějakými směšně energetickými aktivitami elektronů (atomového obalu), se s nějakou chemií přeci nebudeme párat, že? ;) :D :D

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Obě částice jádra, proton i neutron, se skládají z kvarků.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

V případě takto položené otázky je třeba se ptát, co považovat materiál. Ono pojem „materiál“ a hmota ve fyzikálním slova smyslu nejdou moc dohromady. Pojem „materiál“ je pojem spíše technologický, technický, případně chemický, kdežto „hmota“ fyzikální. Z toho plyne, že materiál se spíše skládá z hmoty, nikoli opačně. Materiál je beton, ocel, voda… Hmota ve fyzikálním pojetí jsou právě jádra atomů, protony a podoě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Heydulak

Hmotnost jádra atomu určitě není 99,9 PERIODICKÝCH % (to by znamenalo prakticky 100%, a to není), ale okolo 99,9% to bude. Jádro atomu se skládá z částic zvaných protony a neutrony, jejichž hmotnost je skoro stejná, ty se dále skládají z šesti druhů kvarků (up, down, top, bottom, strange, charm). Pokud by se hmota skládala pouze z nahuštěných jader atomů, byl by i malý objem této hmoty nepředstavitelně těžký. Kdysi jsem četl přirovnání, že hrací kostka z takové hmoty by měla řádově hmotnost, jako 10.000 vagónů naložených uhlím. A taková hmota se ve vesmíru skutečně vyskytuje, např. neutronové hvězdy, což jsou pozůstatky hvězdných jader po výbuchu supernovy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

Heydlak >>> proton se skládá pouze z kvarků uud, neutron udd. (jejich antičástice z příslušných antikvarků)

před 2179 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Shoehardt

Lamalam: to vím, ale co je to za matroš? 🙂

před 2213 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Matroš? Jsou to nukleony, obecně baryony. Ale ne všechny baryony jsou nukleony. Třeba takové hyperony > to jsou baryony těžší než nukleony, jsou to nestabilní fermiony s nenulovou podivností patřící mezi hadrony. Už je ti to jasné? ;) :D :D :D

před 2213 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Shoehardt

mnóó…tak mám ještě mezery. Ale zamyslím se nad tím, a příště se zeptám inteligentněji 🙂

před 2213 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek