Avatar uživatele
bolak

Z jakýho důvodu je zánět kopyta pro koně většinou smrtelný? Jak se to liší od ostatních léčitelnejch zánětů u zvířete?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3814 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Buďto zvolíš léčbu nebo řezníka (což v případě výkonů určitých veterinářů může znamenat totéž).
„Zánětů“ různých částí kopyt je mnoho typů, je to celá široká oblast veterinárního lékařství nebo léčitelství. Stručně řečeno, záněty (i kopyt) jsou léčitelné a prognózy jsou celkem příznivé. Souvisí to i s hygienou chovu, ochotou vynaložit finanční prostředky za léčbu a možnosti omezení dalšího využití koně.
http://dominika-svehlova.cz/ne­moci26.asp

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Co s takovým koněm, který nemůže pracovat ?! Jatka to jistí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

barbakan,ontola: jasný, ale proč je zrovna tenhle zánět tak výjimečnej, že ty koně na to tak často umíraj? třeba když se koni zanítí jiná část těla, tak je malá šance na úmrtí oproti tomuhle.. v článku kterej sem před lety četl bylo "když je zanícený kopyto, kůň je na odpis"nebo tak něco, tak jaktože na kopyto nezabírá léčba jako na ostatní záněty v koňotěle?

před 3814 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nesmíš číst koňskou černou kroniku! S tím umíráním na zánět kopyta. 🙂
Kopyto je poměrně složitý útvar, záněty mají také různý původ a jedná se o souhrn různých chorob, které se všeobecně shrnují
pod „zánět“. Není to tak hrozné, snad jen v tom, že koně většinou stojí v hnoji, tak v tom může být komplikace…
Extra pro tebe jsem si zalistovala ve svém archívu a v knize „Povšechná nauka o koni“ autor Ant.Lechner z r.1922 jsem ti vytáhla toto:
Kopyta nemocná a therapie: Ke kopytům chorobným náleží ( mimo jiné, to neopisuji) kopyto schvácené: povstane následkem dlouhotrvajícího zánětu škáry v prstní části kopyta. Vyznačuje se hlízovitou zduřeninou stěny rohové v části prstní. pravá příčina zchvácení kopyt není dosud dobře známa , nejčastěji se uvádí přehnání koně, nastuzení, březost klisny, krmení žitem a dlouhé zatížení jedné nohy při onemocnění nohy sousední. Schvácené kopyto jest nevyhojitelné, správnou úpravou a okováním může však zůstati kůň schopným služby. Podkování děje se dle návodu zvěrolékařova.
Hniloba střelky a rakovina kopytní…uvádí se, že léčení jest velmi obtížné a má vyhlídky jen při včasném zakročení zvěrolékařském, jisto je ovšem, že nečistota hnilobný rozklad podporuje.
Léčba: Kopyto se v kreolinu vykoupá, pak řádně osuší a natře tukem. Na to posype se roztlučená modrá skalice, prášek z kůry dubové, nejlépe se však osvědčuje dřevitý dehet.
Jak vidíš ani počátkem minulého století nebyly záněty zas až taková příčina úmrtí koní, byly léčitelné a to ještě dávno před používáním antibiotik. V dnešní době se opravdu nemusíš trápit, že by koně
při zánětech většinou umírali.

před 3814 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek