Avatar uživatele
Kulpix

Z čeho se skládá pájecí kapalina? Můžu si ji vyrobit z běžně dostupných přípravků doma?

Její cena je totiž astrálně velká za takové nic. Doplňuji: kepler – cena za litr 40 je Kč – a kde? To mi sem prosím dejte odkaz, to mě zajímá. Co jsem se byl zeptat v KM TECHNIKU V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ, bylo mi řečeno, že za 75 ml chtějí pade.

Zajímavá 0 před 2889 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Doma si ji nevyrobíš, používá se 30+ % HCl. Cena za litr je tak do 40,–

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Roman71

Kapalina má nejspíš chráněnou „recepturu“. Kdysi jsem si dělal jakousi pájecí „pastu“ z drcené kalafuny a lihu. Musel jsem ji ale po použití zavírat, aby nevyschla :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Doma si ji snadno vyrobíš. Koupíš zinkovou bělobu (prášková barva). Pak ještě v drogerii HCl – kyselinu chlorovodíkovou (solnou). Kyselinu naředíš vodou 1 + 1 nebo 1 kys.+ 2 voda. Pak se přisypává ta barva (oxid zinečnatý), dokud se rozpouští. Vyrobený roztok se pak nakonec ještě okyselí přidáním malého množstvím HCl a je hotovo. Můžeš spolehlivě pájet i nemagnetickou­ nerez.

Upravil/a: dr.luha

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Existuje mnoho druhů pájecích kapalin a past. Jejich složení se velmi liší podle toho, co se má pájet. Pokud to člověk potřebuje jen pro své hobby (není třeba profesionální klempíř) tak malá lahvička představuje zásobu na mnoho let.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Nejúčinnější pájecí kapalina na velké letování je chlorid zinečnatý. Stačí nechat kousek zinku rozpustit v kyselině chlorovodíkové ( solné). Lidově se tomu říká převařená kyselina.

Nicméně na elektroniku se to nehodí. Tam se používá kalafuna, nebo pájecí kapalina neutrální 30 ml za cca 40 Kč ( možná o něco více). Navíc pájka používaná k letování v elektronice obsahuje uvnitř pájecí pastu. Osobně používám v elekronice pájecí kapalinu neutrální a pájku bez pájecí pasty.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

No jo, benzín se dá taky koupit za 70,–/100 ml (do zapalovačů). HCl mají v každé drogerii, čistím s tím WC – na vodní kámen je to jednička. Není třeba kupovat 3× dražší (a horší) Fixinelu.

před 2889 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek