Avatar uživatele
chaa23

Z čeho se vyrábí hliník ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3896 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
melanie

Přestože hliník patří mezi prvky nejvíce zastoupené v zemské kůře, patřila jeho průmyslová výroba do ještě poměrně nedávné doby k velmi obtížným procesům. Je to především z toho důvodu, že elementární hliník nelze jednoduše metalurgicky vyredukovat z jeho rudy jako např. železo koksem ve vysoké peci. Teprve zvládnutí průmyslové elektrolýzy taveniny kovových rud umožnilo současnou mnohasettunovou roční produkci čistého hliníku.
Při elektrolýze se z taveniny směsi předem přečištěného bauxitu a kryolitu o teplotě asi 950 °C na katodě vylučuje elementární hliník, na grafitové anodě vzniká kyslík, který ihned reaguje s materiálem elektrody za vzniku toxického plynného oxidu uhelnatého, CO.

Londýn – kovová socha boha Erota odlitá z hliníku
Na území někdejšího Československa byla roku 1933 zahájena výroba hliníkových plechů a později roku 1954 výroba spotřebního zboží z hliníkových fólií v Břidličné. Společnost ve výrobě nadále setrvává. Dále roku 1953 započala výroba hliníku ve slovenském Žiaru nad Hronom, kam se převážná většina bauxitu dovážela z Maďarska. Výroba primárního hliníku zde byla ukončena v roce 1998[1].

Zdroj: wikipedie

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mapel

Tady máš všechno. Jen stačí zadat výroba hliníku.
http://www.go­ogle.cz/search?hl=cs&q=v­%C3%BDroba%20hlin%C3­%ADku#hl=cs&q=v­%C3%BDroba%20hlin%C3­%ADku

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Z bauxitu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

složitou elektrolýzou z rudy zvané Bauxit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Kromě všeobecně známého bauxitu se hliník vyrábí také z méně tradičních surovin jako je nefelín (Na,K)AlSiO4 nebo alunit KAl3(SO4)2(OH).
Elektrolytická metoda výroby hliníku je nejrozšířenější, ale není jediná. Existují i alternativní výrobní postupy, např. karbotermická výroba nebo Tothův proces.

Zdroj: http://www.prvky­.com/13.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek