Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z čeho stavět - dilema bílé (Ytong ) či červené (Porotherm, Heluz) nebo úplně něco jiného???

Prosím o radu zkušenějších,
rozhoduji se z čeho stavět domek více méně svépomocí + parta zedníků..., tzn. jaké zdivo...
Většinou se u nás (okolí Plzně) všude okolo staví z Ytongu, červené cihly už tolik nejsou vidět, cca 70/30 pro Ytong. Projektant nám navrhl ještě jinou zajímavou alternativu (zatím jsem nikde neviděl v reálu) - tvárnice z Betonových staveb Klatovy - uvnitř tvárnice je polystyren. Tak nevím....

Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Myslím, že je to na vlastním rozhodnutí, pochopitelně po zralé úvaze, co nám ten který systém nabízí…
sHpy00n 12.05.2008 15:04
sHpy00n
děkuji za váš čas a radu, Váš předchozí příspěvek jsem samozřejmě četl.
pepca71 12.05.2008 16:52
pepca71
Dnes jsem v Kaznějově narazil na zajímavou alternativu, která se ovšem zcela vymyká zdejším zvyklost…
sHpy00n 14.05.2008 20:39
sHpy00n
My jsme původně chtěli stavět z tohoto, ale je to moc drahé...
rokator 14.05.2008 21:16
rokator
Mí rodiče nedávno dostavěli domek. Stavěla jim ho firma ovelos a základem místo cihel či ytongu jsou…
boomslang 11.06.2008 17:53
boomslang
Dobrý den, taky se rozhodujeme zda jít do stavby s firmou Ovelos. Líbí se nám nápad i cena. Ale po t…
Efí 10.07.2008 23:14
Efí
No, nevím, ale cihla je cihla. Po všech možných zvažovaných variantách jsem rád, že jsem skončili u…
rokator 11.07.2008 22:57
rokator
Ty bedničky jsou super, soused to má a děsně se divil, proč má na půdě hlodavce?? Kudy se tam asi mo…
Sobtik 23.06.2008 14:22
Sobtik
další možností je také bednění z veloxových desek vylitých betonem.. Segra v tom bydlí přes 10 let a…
ellienka 25.06.2008 14:43
ellienka
Stavěl jsem z tvárnic bez malty od TESUZ Staví se velice ryhle....technologie suchého zdění.Staví se…
milans 14.07.2008 18:39
milans
tohle neni prímo k puvodnimu tematu, ale docela me zaujal ten system sucheho zdeni. jestli to chapu…
vojtíšek 14.07.2008 22:06
vojtíšek
Nevím proč by můj by moje odpověď nebyla k tématu:"nebo úplně něco jiného?"Zavěšování není vůbec pro…
milans 16.07.2008 08:57
milans
ja myslel tu moji reakci. ze se rejpu v tvym prispevku misto reakce na puvodni tema. jinak jako podn…
vojtíšek 16.07.2008 10:19
vojtíšek
:-):-):-)
milans 16.07.2008 10:39
milans
:-)Ty doury se taky dají vylít betonem a dát do toho roxory,takže každý si tam může dát co chce určí…
Statik 13.08.2008 17:03
Statik
Velox + armování s 10 izolací bydlíme už 30 let a je to O.K. (PŘÍZEMÍ A 1 PATRO)
winc 14.07.2008 22:08
winc
Dříve jsem si myslel, že nejlíp vyjde dřevostavba (cenově, prací i provozními náklady), ale dnes byc…
Tono 16.04.2013 09:14
Tono
Vytáhl jsi staré vlákno. A porobetonové tvárnice mám pohozené jako schůdky už pár let a ani neplesni… poslední
kejki 16.04.2013 14:45
kejki

Myslím, že je to na vlastním rozhodnutí, pochopitelně po zralé úvaze, co nám ten který systém nabízí. Samozřejmě tradice nám káže pálenou cihlu. Klasika je holt klasika, která ovšem s sebou nese jisté potřeby. Ať už je to horší dělění samotných cihel příslušnými prostředky, vyšší podíl pomocné práce a technologické manipulace, myšleno výroba malty a její doprava na místo zpracovaní a pak také kabátek v podobě omítek kde je také slušná spotřeba materiálu a manipulace. Proti tomu stojí Ytong, nebo Hebel, kde se dá obrazně říct, že z pytle lepidla, který se dá namíchat silnější vrtačkou takřka přímo na lešení vyzdíte půl zdi. Navíc tvárnice se velmi snadno dělí katrem na pět stovek, čili manipulace se omezí víceméně jen na přesun tvárnic. Obklady se lepí po napenetrování přímo na holou tvárnici, omítky se provádějí většinou tenkovrstvé, takže stavba má celkově nižší přísun záměsné vody, lépe a rychleji vysychá, čímž v menším měřítku sedá.
Klasika je tedy levnější materiálově a dražší na lidskou práci, Ytong se jeví naopak, kdy má vyšší vstupy materiálové a nížší podíl lidské práce. Dnes obecně platí že je dražší lidská práce, takže v celkovém zhodnocení by měl asi mít navrch Ytong, ale nemám to podložené výpočtem.
Klatovské tvárnice znám též, už jsme s nimi několikrát pracovali, nicméně ve mně nebudí příliš důvěru, proto jsem je do srovnání záměrně pominul. Neřeknu na nějaký poddružný objekt, ale na rodinný domek mi beton prostě pocitově nesedí. To je jako panelák v jiné podobě. A to ani nemluvim jak dobře se v tom dělají instalační drážky pro elektrikáře, vodáky, plynaře, topenáře a ostatní řemesla. Horší už jsou snad jen vápenopískové bloky KM Beta.
Podtrženo, sečteno, osobně bych raději volil pálenou cihlu, peníze by ale pravděpodobně prosadily Ytong a beton maximalně na garáž, nebo kolnu na nářadí.
Ještě bych rád na závěr chtěl připomenout. Sedněte s projektantem a zvažte zeslabení obvodových nosných konstrukcí a jejich zateplení. Cenový rozdíl už jsem zde uváděl v jiném tematu. Jasně vyplynulo že slabší, zateplené zdivo vyjde levněji ačkoli poskytne daleko vyšší izolační schopnost.
CINK

Dnes jsem v Kaznějově narazil na zajímavou alternativu, která se ovšem zcela vymyká zdejším zvyklostem. Jedná se o komplexní betonový zdící systém se zateplením "naruby", tedy zevnitř objektu, podle oficiálního infoletáku osvědčený francouzský způsob.
Celkově na mě infoleták materiálu BEST-UNIKA působí až propagandistickým dojmem, viz. obrázek. Je to jen výřez a chybí spousta dalších argumentů a srovnávaní.
S podobným systémem čistě francouzské provenience jsem se setkal již před nějakými 15 lety na stavebním veletrhu, ale nebyl takto propracovaný a ani jsem nezaznamenal, že by se u nás nějak prosadil.

[best-unika_50.png]

Dobrý den, taky se rozhodujeme zda jít do stavby s firmou Ovelos. Líbí se nám nápad i cena. Ale po té co jsem začala pčítat diskuze na netu jsem docela nahlodaná do toho nejít. A ti hlodavci jak píiše tady pán pod Vámi mě dorazili:-(! Můžu Vás poprosit o nějaké zkušenosti s touto firmou a jak se rodičům bydlí? Děkuji 100klaskova@seznam.cz

tohle neni prímo k puvodnimu tematu, ale docela me zaujal ten system sucheho zdeni. jestli to chapu dobre tak ty diry se nestridaji, ale jedna se tahne odzdola az na horu. a mezi temi derami s polystyrenem je beton ci co. podle meho nazoru tam jsou docela znasne tepelne mosty. takova stavba si zaslouzi oplasteni izolaci jako klasicka cihlovka.
a co kdyz budete vrtat do zdi abyste neco pripevnili? to se provrtate do polystyrenu? :-)
i to je jedna z otazek z ceho stavet. kazdy material a system ma sve naroky na zavesny system at uz budete veset policky obraz nebo linku. do ruznych materialu jdou ruzne zachytne prvky a maji jinou nosnost.

Nevím proč by můj by moje odpověď nebyla k tématu:"nebo úplně něco jiného?"Zavěšování není vůbec problém,i nejslabší tloušťka tvárnice vše udrží,určitě lépe než porobeton nebo sádroš.
Materiál zé tvárnice je něco jako keramzit,tedy porovitá hmota spojená minimem betonu.Její pevost je velká.Tepelné mosty co vznikají u cihelné stavby,protože se nepoužívá malty tu nejsou.Ten polyst. a nebo perlit v dutině je něco navíc.Jistě přidat kabát na celou stavbu by asi nevadilo...ale i bez něj je to tepelně víc než vyhovující.

Dříve jsem si myslel, že nejlíp vyjde dřevostavba (cenově, prací i provozními náklady), ale dnes bych nestavěl z ničeho jiného než z betonových skořepinových tvárnic BST)s vnitřním zateplením, ať už se prodávají pod jakýmkoliv obchodním názvem. Nosná obvodová zeď 20 cm asi 350,-/m2 + levný polystyren na pur pěnu kolik kdo chce + levný sádrokarton. Masivní, odolná stavba s teplým povrchem obvodové stěny, co se chová tepelně jako dřevostavba (jedna z mála jejích výhod) - ideální řešení, které ve Francii používají už desítky let. A kdo je jo konzervativní, tak na druhé místo bych dal broušenou cihelnou tvárnici s celoplošným lepidlem, ale jen tl. 25-30 cm s vnějším zateplením šedým polyšem. Žádný měkký porobeton typu Ytong a jiné, co zmokne a rozpadne se nebo zplesniví. Zvlášť v záplavových a seismických oblastech je to velké riziko. Jediná výhoda - lepí se na lepidlo, takže se to zedníkům dobře dělá, ale stejně vám nesleví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru