Avatar uživatele
bolak

ZAKOMANČE: Proč lidé odmítali vstoupit do strany, když je o to požádali?

Když teď koukám na ty komunistický filmy, jak všici zarytě odmítaj vstoupit do strany, tak mi to přijde dost nelogický. A ještě nelogičtější mi připadá, že se obecně berou jako hrdinové. Pokud byli za komančů lidé (když to zjednoduším) „dobří“ a „zlí“ a ti dobří odmítali vstoupit, tak vlastně nechávali dobrovolně vládnout ty zlé nebo ne? Tudíž kdyby všichni dobří lidé vstoupili do strany, tak by se stali většinou a tímpádem by pak mohli ty zlý přehlasovat, případně úplně vysekat a byla by pohodička né?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Damiana, gagaga před 3980 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

V komunistických filmech asi nikdo zarytě neodmítá vstup do partaje.
Jedině, že by nomenbklaturní autor chtěl ukázat nějakého pomýlence, který později svého činu trpce litoval a přilezl ke křížku (v tomto případě ke hvězdě) a nebo se dal na cestu zločinu (třeba nedovolené opuštění republiky).
A to hlasování si představuješ poněkud naivně.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Pokud vím, tak zástupci KSČ nežádali, ale považovali nabídku za hotovou věc. Měla to být čest, projevená důvěra…Vymluvit se bylo velmi těžké. Nepamatuji si rok, ale mám osobní zkušenost. Kolegu a mě si zavolal předseda strany s tím, že jsme byli vybraní za kandidáty a že předpokládají souhlas.

Co teď? Kolega i já jsme pocházeli z rodiny, která byla považovaná za nepřítele socialismu. On byl z jižní Moravy, nábožensky založený, jeho rodiče odmítali vstoupit do JZD. U mě to bylo něco podobného. Měla jsem problémy s přijetím na školu, nakonec jsem se na odvolání dostala, i když ne tam, kam jsem původně chtěla. Zástupci MNV a VO KSČ navštívli ředitele a dali mu ultimatům, že když rodiče nevstoupí do družstva, musí mě „vyhodit“ ze školy. Tehdy ředitel prohlásil, že to nedopustí. (už jsem někde o tom psala). ale nebylo zbytí, rodiče do družstva vstoupili, takž jsem dostudovala. Opakovalo se i při přijetí na vysokou školu … Ale zde to bylo mnohem složitější .. Navíc sousedé, tzv. kulaci, skončili ve vězení a dva dokonce spáchali sebevraždu …

Jenže co teď … když jsem o vstupu do KSČ řekla doma, byl oheň na střeše … za to, co jsem zažila, jsem měla být členem KSČ? Stejně tak kolega byl nešťastný, diskutovali jsem spolu, řešili to … Nakonec jsem oba měli štěstí, nespadali jsme do věkové hranice, která byla určena OV KSČ … Oddychli jsme si . Když nám to oficiálně oznámili, spadl nám oběma velký balvan … . Už si nevzpomínám, koho vybrali ..

Myslím si, že bylo málo těch jedinců, kteří vstup do strany odmítli. Báli se o místo. nebo také kvůli dětem atd. … Vím, že někteří kolegové z těchto důvodů o vstup do strany sami žádali… Nepamatuji se, že by někdo nabídku odmítl …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Súčasné filmy o dobe minulej umelo vytvárajú hrdinov aj tam, kde neboli. Vam popisovaný prípad je jednym z nich. Je pravda, našli sa aj ľudia, ktorí poďakovali za ponuku a nevstúpili do KSČ najčastejšie s odôvodnením svojej nedostatočnej politickej vyspelosti: „Rozumiete ma, súdruhovia, ešte musím veľa na sebe pracovať, aby som bola hodná tej pocty byť členkou KSČ…“, väčšinou už títo ľudia „druhú šancu k vstupu“ nedostali, ale ostali verní svojmu presvedčeniu. A bez následkov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Chápu, že chápat nemusíš.
Vstup do strany totiž nebyl jen o budoucích hmotných statcích (to brala většina), ale i o přesvědčení!
Již zpočátku se ti ‚přemýšlející více‘ mohli domyslet kam to ale povede. Proto nevstoupili a jak vidíš snad i ty, měli pravdu ! 😉
Doplňuji:
P.S: komunistické filmy to nijak neobjasňovaly, poněvadž se jednalo o jejich propagandu, ne však objasnění.

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

Bohemica: Asi sem to napsal špatně, myslel jsem filmy o komunismu z dnešní doby. Hlasování si představuju naivně, ale mně šlo spíš o tu pointu :) lid byl nespokojen ale přesto nevstoupil, aby nevypadal jako svině, přitom to byla nejspíš jediná možnost jak něco změnit.

Já v tý době nežil, takže nevim jo, jentak plácám, znáš mě :) nicméně z mýho pohledu „po bitvě je každej generál“ to vypadá prostě takhle. A možná proto ten režim trval takhle dlouho a přitom stačilo hromadně vstoupit, vodkejvat jim to a pak to zevnitř celý postupně rozežírat..

před 3980 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jasně, žes to formuloval špatně…
A když se vládnoucí strana začala trochu reformovat, tak sem vlítly cizí tanky a střílelo se ( 1968) . Pak následovala taková „normalizace“ a prověrky, že nějaká obroda zevnitř nepřicházela v úvahu. A poslední okupant odtáhnul až po změnách režimu
( v r.1991) . Toho „posledního“ vojáka jsem dokonce vyprovázela s tisíci dalších lidiček na akci, kde vystupoval i Zappa atd.

před 3979 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek