Avatar uživatele
ratava

Za jak dlouho od schválení nového zákona by měl být daný zákon zveřejněn?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4169 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
sio

Asi nedokážu dopovědět obecně, nevím, jak je to v ostatních zákonících, ale u poslední novely trestního zákona to bylo asi 14 dnů od přijetí do zveřejnění. Ale pokud jde o to, kdy začne nový zákon platit, to může být i léta, asi záleží na rozsahu změn.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Dnem vyhlášení je pak den rozeslání příslušné tištěné částky Sbírky, což má být provedeno nejpozději do ► 30 dnů ◄ od doručení přijatého zákona ministerstvu.
Tímto dnem se také přijatý zákon stává platným, součástí právního řádu. Neobsahuje-li pak ustanovení o nabytí své účinnosti, nabyde jí po 15 dnech ode dne vyhlášení.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Z%C3%A1ko­nod%C3%A1rn%C3%BD_pro­ces_v_%C4%8Ces­ku

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zzzzz

Zveřejnění není podstatné. Podstatné je, aby vyšel ve sbírce zákonů. Když se ptáte na zveřejnění, není tam žádná lhůta, protože zveřejnění není pro platnost zákona podstatné. U zákonu rozdělujeme platnost a účinnost. Někdy se stane, že je zákon platný (např. zákon o státních úřednících, je platný již několik let), ale není účinný, říká se tomu, že je v legisvakanci. Znamená to, že se pořád funguje podle starého zákona. Velmi často je to proto, že chybí k novému zákonu prováděcí předpis.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Plat­nost_(pr%C3%A1vo)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek