Avatar uživatele
bolak

Za jak dlouho se lidem splatí investice do solárních panelů, který si pověsej na střechu?

ReHu: Aha, tak v tom já se moc nevyznám, já myslel že je to tak, že ty panely nějak berou energii ze slunce a převádějí ji na elektřinu, jako by do nějaké záložní baterie, a ta je pak připojená na zásuvky, na lustr, na zvonek a tak podobně, prostě jako náhrada za klasickou el. energii, kterou musí člověk odebírat od distributora a platit, to takhle nefunguje? Ty panely jde tedy využít jen jako na ohřev?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: bolak

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, annas, kapka, briketka10, zzzlatokopka před 3254 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Jak kterým „lidem“…
😉
Některým třeba za 5 let, jiným třeba vůbec…
Doplňuji:
Zjednodušeně – jsou dva druhy ´solárů´…

  1. pro ohřev média (TUV, vytápění)
  2. fotovoltaické (vyrábí elektřinu)

A opět zjednodušeně – zda se vyplatí a za jak dlouho je závislé na

  1. ceně systému
  2. využívání systému
  3. účinnosti systému (tedy i na tom, kde přesně je solár namontován, pod jakým úhlem, pod jakým azimutem, kolik je slunečných dnů v roce…)

Takže vidíš, že obecně nelze návratnost definovat.
😉

Jen – i dneska (snížení výkupní ceny a danění příjmů) je výhodnější vyrobenou elektriku prodat distrubutorovi a tu, kterou spotřebováváš, si od něj zase koupit (výkupní cena je dotovaná, je vyšší, než cena prodejní).

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Solární termické panely na ohřev TUV máme na baráku třetí sezónu. Pokud jsme dobře počítali a pokud bude dost slunenčých dnů, tak investice se nám letos na podzim zaplatí.

zzzlatokopka > kde jsi vzala, že to funguje jenom půl roku? Nám to funguje celý rok a to bydlíme na horách ve výšce 880 m. Přes léto to dovede vodu ohřát i na 70°C. Přes zimu to pracuje v režimu předehřevu, ohřívá to jenom na cca 40°C, v kotli se to musí doohřát na požadovanou teplotu. Ohřev vody nezáleží na venkovní teplotě, ale na intenzitě slunečního záření. Jediným problémem je občas sníh na kolektoru, párkrát za zimu se stane, že se k tomu musí na střechu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zzzlatokopka

Dnes už se to moc nevyplatí, panelů je hodně druhů, na ohřev jsou většinou ty trubky, to jsou solarní panely a pak jsou ty "skleńené desky, ty vyrábí el.

Ostrovní systém se moc taky nevyplatí, ta baterie stojí majlant:-((

Vyplatí se pořídit si za pár kaček ty trubky na střechu a ohřívat tím půl roku (přes léto) vodu. To když nebudeš chtít dotované seženeš klidně do 20tis.

Zajímavé je, že ty dotované ohřívají stejné množství vody, ale stojí mnohonásobně víc:-(((

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Na topení i na teplou vodu?
V rámci projektu Zelená úsporám?
Víš kolik panelů?
Budou všechny směrem na jih?
Doplňuji:
Tady píší, že vyplatí za 5–6 let na ohřev vody.

http://forum.fi­nexpert.e15.cz/vi­ewtopic.php?f=334&t­=1098940

Upravil/a: ReHu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jsou dvě možnosti.
Jedna je jen pro sebe a druhá je na výrobu a prodej.
Zjednodušeně řečeno je to takto:
Máš panely, vyrábíš energii a tu prodáváš třeba ČEZu. Máš dva elektroměry. Jeden na odběr z jejich sítě to máš i dnes a druhý na prodej elektřiny. Normálně platíš tak jako teď. To co prodáš ti zase platěj oni.
V tomto případě musíš dodržet veškeré podmínky, žádat o dotaci (jinak se to nevyplatí) a plno papírování a hlavně plno peněz investovat.
Ta druhá možnost je taková, že to používáš jen ty a nikoho se neptáš.
Pořídíš si pár panelů, seženeš akumulátor, který panely nabíjejí a pořídíš si měnič, který mění 12V na 230V. V domě si rozvedeš dvojí rozvod, jeden od ČEZu a druhý z panelů. Svítíš třeba z panelů a ostatní máš od ČEZu. Záleží jak velký máš odběr a jak silný máš měnič a jak jsi schopný pomocí panelů dobíjet akumulátor.
Já mám jeden panel na zahradě kde není elektřina. Jeden akumulátor a jeden měnič na 1000W, špičkově 1200W a stačí mi to. Stačí to na svícení a na drobné nářadí (vrtačka, flexa, i malý vysavač, čerpadlo, filtr na bazén atd.). Vyšlo to levněji než pořizovat přípojku včetně různých povolení atd.
Nemůžeš však zapojit solár přímo do sítě. Za prvé solár má jen 12V a potřebuješ měnič a ani ten nemůžeš zapojit přímo do sítě. Musíš to mít oddělené.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mapel

Je to dost složité napsat nějakou obecnou radu. Ty problémy dobře nastínil gecco. Vždy se to musí počítat na konkrétní případ. Pokud bych chtěl jen ohřívat vodu, tak mám návratnost 10let, což je pro mě nezajímavé.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Nám se ohřev TUV zaplatil po pěti letech.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ReHu

Když jsem se na to ptala, ohledně panelů na svůj dům, bylo mi řečeno, že je potřeba dost místa na celé to zařízení, které to na energii převádí. Prý cca 1 menší pokoj. Ale už to je pár let.
Taky střecha musí být dostatečně pevná.

před 3254 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Ten „1 menší pokoj“ je na technologickou místnost potřeba pořád…
😉

před 3254 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

gecco: dobře, tak řekněme tedy, za jak dlouho, za ideálních podmínek (úhel, účinnost, využívání, cena..) by se to člověku splatilo

před 3251 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek