Avatar uživatele
Frogman

Za jak dlouho se vydýchá kyslík z místnosti?

Samozřejmě jen teoreticky. Kdyby byl v nevětrané místnosti velké třeba 50 m3 jeden člověk, za jak dlouho by vydýchal kyslík a otrávil by se oxidem uhličitým?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2318 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
magorvkleci

Odpoveď byla označena jako užitečná

Vdech běžného vzduchu obsahuje 20 % kyslíku, výdech 15 %. Pokud má běžný vdech 0,5 l a za minutu jich je 20, vdechnu 10 litrů / min vzduchu. Z něho spotřebuji 5 % kyslíku, tedy 0,05×10 litrů = 0,5 l kyslíku.

V místnosti je 20%, tedy 0,2×50.000 = 10.000 litrů kyslíku. Než mi to začne vadit, mohu vydýchat tak čtvrtinu, takže 2.500 l. To by znamenalo 5000 minut, tedy asi 80 hodin. Ve skutečnosti bych asi mohl vydýchat podstatně víc, než čtvrtinu, jenže vdechovaný kyslík nahrazuji ve výdechu kysličníkem uhličitým a ten mě při 5 % už docela otráví. Takže nežli dodávat kyslík, důležitější je ze vzduchu odstraňovat CO2.

Pozn.: Uvažovaný objem vdechu 0,5 litru je minimální: vleže a v podstatě při spánku. Při fyzickém pohybu nebu i jen při hovoru rychle stoupne na 2 i více litrů na jedno nadechnutí.

Pozn.2: Objem místnosti 50 m3 je mimochodem dost velká místnost, žádná cela.

Upravil/a: magorvkleci

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Frogman Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Obecně člověk ztrácí vědomí při obsahu CO2 nad 4% a obsah kyslíku by neměl klesnout pod 16%. Ponorkáři to vědí. Člověk v místnosti? Žádná není vzduchotěsná.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Pokiaľ miestnosť nie je vzduchotesne uzavretá komora, vzduch, aj keď v malých dávkach má do nej prístup neutesnenými komunikačnými otvormi. V praxi (pri závaloch, pri bombardovaní) v takýchto priestoroch ľudia dokázali prežiť aj viac dní.
V prípade teórie vychádzajúc z odpovede pri obsahu 21% kyslíku vo vzduchu (pri ideálnom stave, ak nepočítame ďaľšie chemické prvky potrebné pre život) pri zmene pomeru chemických prvkov vo vzduchu pred udusením nastáva stav straty vedomia a kontroly životných funkcií(to aj samotného dýchania) pomerne rýchlo. Rýchlosť straty vedomia závisí od fyzickej, ale aj psychickej odolnosti daného človeka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Frogman

magorvkleci, úplně přesně jsem to ani nečekal, ale jen ze zvědavosti jsem to chtěl takhle přibližně vědět, takže moc díky. :)

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek