Avatar uživatele
Rokio

Co se stane, pokud prezident v době své funkce zemře, nebo ji nebude schopen vykonávat?

V případě, že by byl prezident hodně starý, nebo by měl zdravotní komplikace a zemřel by, nebo by svoji funkci nebyl schopen vykonávat, co by se stalo?

Zajímavá 0 před 2368 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Stalo by se to, co je uvedeno v Ústavě příslušného státu.

Třeba v ČR by se to řešilo takto:
Článek 66

Uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky ještě není zvolen nebo nesložil slib, rovněž nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu; uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší výkon těchto funkcí předsedovi Senátu, kterému též přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkce prezidenta republiky podle čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny.


V případě USA by nastoupil viceprezident. Ten třeba nastupuje namísto prezidenta i v případě, že není dosavadní prezident schopen svou funkci vykonávat, např. při operaci v anestézii.

Upravil/a: JájsemRaibek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… to co se stalo se Svobodou /https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Ludv%C3%AD­k_Svoboda)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek