Avatar uživatele
mmmls

Za jakých podmínek může policie vstoupit na soukromý pozemek?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 3005 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

§ 40 zákona o PČR:

Vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek

(1) Policista je oprávněn vstoupit bez souhlasu uživatele do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek a provést tam potřebné úkony nebo jiná opatření jen tehdy, jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.

(2) Oprávnění podle odstavce 1 má policista také v případě

  1. důvodného podezření, že se na místě uvedeném v odstavci 1 nachází zemřelý,
  2. pronásledování osoby, nebo
  3. vstupu do jiného prostoru nebo na pozemek, má-li důvodné podezření, že se tam nachází týrané zvíře.

(3) Policista je oprávněn za účelem vstupu na místo uvedené v odstavci 1 toto místo otevřít nebo jiným způsobem si do něj zjednat přístup, v případě nutnosti i za použití síly.

(4) Policista je povinen při vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek a při následných úkonech zajistit přítomnost nezúčastněné osoby; nemusí tak učinit, hrozí-li nebezpečí z prodlení nebo by mohlo dojít k ohrožení života anebo zdraví nezúčastněné osoby.

(5) Po provedení úkonů nebo jiných opatření je policista povinen bez zbytečného odkladu vyrozumět uživatele obydlí, jiného prostoru nebo pozemku a zajistit zabezpečení tohoto místa, nemůže-li tak učinit uživatel nebo jiná oprávněná osoba.
Zákon o PČR je třeba zde: http://www.za­konyprolidi.cz/cs/2008-273

Kromě toho může policejní orgán vstoupit na pozemky, do obydlí a jiných prostor při domovní prohlídce nebo prohlídce jiných prostor podle § 82 a násl. trestního řádu. Ale to už je trochu jiný příběh. Při prohlídce podle tr. řádu musí mít vždycky příkaz soudu. Je tam toho moc, proto to sem kopírovat nebudu. K vidění třeba zde: http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/trestni_rad/cas­t1h4.aspx

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek