Avatar uživatele
zdennyve

Za jakých podmínek se dá odmítnout dědictví?Otce jsem neviděla 20let nevím jestli má dluhy!U notáře mi sdělí jestli ano?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dědapetr, anonym před 4642 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

DĚDICKÉ ŘÍZENÍ – ODMÍTNUTÍ DĚDICTVÍ
Soud vyrozumí soud ty, o nichž lze mít důvodně za to, že jsou dědici, o jejich dědickém právu. Samozřejmě není možné nikoho nutit, aby se stal dědicem, a proto soud upozorní dědice na možnost dědictví odmítnout a to ve lhůtě jednoho měsíce ode dne, kdy byl dědic soudem o právu dědictví odmítnout vyrozuměn. Odmítnutí dědictví je neodvolatelným právním úkonem, kterým se ten, kdo je povolán za dědice vzdává za sebe práva na dědictví. Prohlášení o odmítnutí dědictví je neodvolatelné.
Odmítnutí dědictví je jednostranným a bezvýhradným, neodvolatelným projevem vůle vůči soudu příslušnému k řízení o dědictví. Dědictví lze odmítnout jak formou písemnou, tak i formou ústní. V tomto případě je ale nutno sepsat o odmítnutí dědictví protokol. Pokud je dědic způsobilý k právním úkonům, může odmítnout dědictví osobně, může však odmítnou dědictví prostřednictvím svého zástupce. Podmínkou zde je, že dědic udělí zástupci písemnou plnou moc k tomuto právnímu úkonu. K odmítnutí dědictví může dojít pouze tehdy, pokud dědic již svým jednáním nedal najevo, že dědictví odmítnou nechce. Dědictví lze odmítnout pouze jako celek, nelze tedy odmítnou jen jeho část, nebo odmítnutí dědictví vázat na podmínky či výhrady.
Pokud dědic odmítne dědictví, hledí se na něj jako by v době smrti zůstavitele neexistoval a na uvolněné místo nastupují jiní dědicové. V případě, že dědic zemře dříve než se vyjádří, zda dědictví odmítá či ne, přechází právo odmítnou dědictví na jeho dědice.

http://www.epra­vo.cz/top/clan­ky/dedicke-rizeni-odmitnuti-dedictvi-3148.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mucillinka

Notář by měl správně říct, co přesně dědíte, o jaký jde majetek, hodnotu a měl by přiznat i dluh (pokud nějaký je), dluh se musí splatit, ale to víte.. Pokud o dědictví nestojíte, můžete ho odmítnout, ale podle mě připadne státu, jestli i s dluhy, to nevím, ale pochybuju.. :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Anizbor

Je možné odmítnout,nedědí se jen majetek,movitý a nemovitý,ale jistě i dluhy!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek