Avatar uživatele
vanad

Zabrání hmyzu napadnout dřevo nátěr olejem?

Potřebuji něčím ochránit dřevo proti dřevokaznému hmyzu. Mám ho venku, ale pršet na něj nebude a bude v suchu. Díval jsem se po různých přípravcích, jsou dost drahé. Napadlo mě, jestli by stejný účel nesplnilo pohé natření čistým olejem. Slyšel jsem, že dříve se dřevo natíralo vyjetým olejem, býčí krví nebo dokonce kravincem. Jestli to nějak pomohlo, to nevím.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4728 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
venkovan

Býčí krev obsahuje železo které se do dřeva vsáklo. Kravinec neznám, že by se používal a olej oprší – je to krátkodobé ošetření a olej se spláchne (postupně) do země pod natřeným dřevem.
Pokud je dřevo oloupané od kůry a v suchu moc hmyzu se na nm nechytne.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elektrikář

Použijte luxol je to proti hmyzu i proti dřevokazným houbám.Vyjetým olejem jsme natírali laťový plot. Dost to páchne a ještě po létech to špiní tryčka.V suchu se dá použít horká fermež. Po natření se po nějaké době nevsáknutá fermež setře do hadru.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tuCZek

Bochemit a je to

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kutil2

Nátěr řeším u staré chalupy. Co se tak ptám, tak většinou natiraji vyjetym olejem. Mam taky chalupu najednou vyjetym olejem a je to dobré. Sice to spiní, ale to nevadí. Když se to natre, tak to tak 2 měsíce smrdi a pak je klid. Vyhoda je, že je to stále mokré a tak to nepraska. Jenže jednu část předchozí majitel natrel luxolem a na něm olej nedrží. Taky jsem chtěl být víc ekolog a tak jsem zvolil fermezovy nater s trochou asfaltoveho laku. Snad se jeste dělá kombinace fermez a popel. V každém případě fermez strašně smrdí už několik měsíců. Takže se vrátím k vyjetemu oleji.

Nový příspěvek